1.7.2011

Viharikoksista ja mediasta

Ajankohtainen kakkonen käsitteli 28.6. vaihteeksi rasismin räjähdysmäistä lisääntymistä Suomessa. Ohjelmassa viitattiin viime syksynä uutisoituun, poikkeuksellisen raakaan Espoossa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn seuraavasti:

Viime vuonna langetettiin kovia tuomioita Espoossa tapahtuneesta, erityisen julmasta viharikoksesta. Parikymppiset nuoret olivat pahoinpidelleet tummaihoisen 14-vuotiaan helsinkiläispojan lähes hengiltä.

Vesa Linja-aho ihmetteli blogikirjoituksessaan, mihin perustuu oletus viharikoksesta, kun sellaisesta ei ollut viitteitä edes valtamedian uutisoinnissa, vaikka tavallisesti kaikki etäisestikin rasismilta haiseva uutisoidaan kissankokoisilla otsikoilla.

Linja-aho tiedusteli asiaa Yleltä ja sai seuraavan vastauksen:

Hyvä Vesa,

kiitos palautteestasi! On totta, ettei lehtijutuissa mainita viharikosta. Juttuumme ei kuitenkaan ollut lipsahtanut virhettä, sillä meidän lähteemme varmistavat että ko. tapauksessa oli kyse rasismista.

Vai niin.

Tilasin tapausta koskevat tuomiot Helsingin hovioikeudelta. Niin tekijät kuin uhri ovat nimiensä perusteella suomalaisia, eikä sen enempää Espoon käräjäoikeuden kuin Helsingin hovioikeudenkaan ratkaisuissa (tai syyttäjän ja uhrin esittämissä vaatimuksissa) ole halaistua sanaa rasistisesta tai muusta vihamotiivista. Mikään ei viittaa siihen, että kyse olisi ollut muusta kuin sadististen psykopaattien satunnaiseen uhriin kohdistuneesta väkivallanteosta.

Tämän jälkeen samassa ohjelmassa näytetään graafia, joka näyttäisi "rasististen viharikosten" lähteneen jyrkkään kasvuun vuonna 2008. Toimittaja:

Tapaukset eivät ole yksittäisiä poikkeuksia. Poliisiammattikorkeakoulun uusimmat rikostilastot kertovat rasististen rikosten määrän kasvusta vuoden 2008 myötä.

Kyseinen tutkimus löytyy pdf-muodossa täältä.

Arvatkaapa, mitä sanotaan vastaavan graafin yhteydessä luvussa 5.2. ("Rasistisia piirteitä sisältävät rikokset"), s. 32. Siellä sanotaan näin:

Kuviota 2 tarkastellessa täytyy huomata, että vuosien 2008 ja 2009 luvut eivät ole vertailukelpoisia aikaisempien vuosien rikosilmoitusten ja rikosepäilyiden määrään. Tämä johtuu siitä, että tilastointimenetelmää muutettiin vuoden 2008 tilastointia varten.

Eikö ole ihmeellistä, että Ajankohtaisen kakkosen toimittajat jättivät tämän mainitsematta?

Kahteen muuhunkin seikkaan on syytä kiinnittää huomiota. Ajankohtaisen kakkosen graafissa on otsikko "Rasistiset viharikokset Suomessa". Sen sijaan lähteenä käytetyssä Poliisiammattikorkeakoulun raportissa (Luku 1: "Johdanto") nimenomaan todetaan, että ...

... vuonna 2009 rasististen rikosten seurantaa laajennettiin koskemaan myös muita viharikoksia.

Lisäksi Ajankohtainen kakkonen jättää sopivasti mainitsematta, että sen mainostamissa "rasistisissa viharikoksissa" kyse ei ole oikeudessa ratkaistuista jutuista vaan rikosilmoituksista ja -epäilyistä. Tällaisesta pikkuasiasta en muuten välttämättä vaivautuisi huomauttamaan, mutta: taannoisessa kirjoituksessani Vielä bussikuskeista totesin, että ...

... vuosittain tehdään 5-6 rikosilmoitusta tapauksista, joissa ulkomaalaistaustainen bussikuski on käynyt käsiksi matkustajaan.

Yksi jos toinenkin tiedostava toimittaja ja bloginpitäjä nosti metelin siitä, että kyse on rikosilmoituksista eikä oikeudessa käsitellyistä rikostapauksista, vaikka oikein erikseen olin sanonut, että puhun rikosilmoituksista.

Kuten havaitsemme, rikosilmoitus on yhtä kuin varmennettu rikos silloin, kun uhri on vähemmistön edustaja. Sen sijaan rikosilmoitus on pelkkä rikosilmoitus, jos epäilty tekijä on vähemmistön edustaja.

Tämänkertaisesta rasistisesta tulimyrskystä jää siis käteen yksi keksitty viharikos ja yksi tietoisesti ja oleellisesti vääristelty tutkimus. Tilanne ei ole uusi. Kehotan lukemaan edellistä Ku Klux Klaanin marssia käsittelevän kirjoitukseni Käv' rasismin aalto yl' Tampereen.

Normaalissa maailmassa toimittajien pitäisi tuottaa taustoitettuja uutisia ja taistella juoruja ja huhuja vastaan. Maailmassa, jossa elämme, toimittajat tuottavat juoruja ja huhuja, joita yksityiset kansalaiset, kuten minä, joutuvat ampumaan alas blogeissaan.

Normaalissa maailmassa muut mediat hyökkäisivät tämän kirjoituksen luettuaan Ajankohtaisen kakkosen kimppuun. Maailmassa, jossa elämme, he hyökkäävät aivan kohta joukolla minun kimppuuni, koska olen taas loukannut heidän koskematonta veljeskuntaansa.

Iltalehden Pulitzer-kandidaatti Olli Waris lähettikin juuri eilen tekstiviestin:

Olet kertonut blogissasi, että olet ollut poliisihallitukseen yhteydessä saadaksesi tietoa bussikuskeihin kohdistuvasta väkivallasta ja sen etnisestä jakaumasta. Oletko toiminut asiassa kansanedustajan vai hallintovaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa?

Mitä sillä on väliä, missä ominaisuudessa olen selvittänyt asioita? Eikö paljon mielenkiintoisempaa ole se, että paljastin median esittäneen aiheesta valheellisia ja harhaanjohtavia tietoja?

Eilisessä ryhmäkokouksessa eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kertoi Wariksen soittaneen myös hänelle ja tivanneen, millä mandaatilla olen ollut yhteydessä poliisiin. Lisäksi hän oli tiedustellut, miten olen selviytynyt edustajantyöstä. Mihin liittyen Waris lähetti minulle myös tällaisen tekstiviestin:

Nimettömänä pysyttelevä hallintovaliokunnan edustaja sanoo olevansa "huolissaan" siitä, miten suoriudut hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävistä, missä pitää olla "laajasti kiinnostunut" erilaisista asioista ja kyetä "monipuoliseen kommunikointiin" eri taustoja edustavien henkilöiden kanssa. Haluatko kommentoida epäileviä puheita jotenkin?

No itse asiassa en halua, koska olen oppinut viisaista pääkirjoituksista ja kolumneista, että anonyymit puskasta huutelut kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Minulle tulee nimettömänä pysyttelevästä hallintovaliokunnan jäsenestä elävästi mieleen taannoinen episodi Osmo Soininvaaran ja vihreiden kaupunginhallitusryhmän kanssa. Ja kuinka ollakaan, Odehan on myös hallintovaliokunnan jäsen.

Mutta eipä siitä sen enempää. Jäämme odottelemaan median reaktioita Ajankohtaista kakkosta koskeviin uutisiin. Sikäli siis kuin niillä riittää palstatilaa tärkeämmiltä jutuilta.


Takaisin