6.5.2009

Toukokuulle

Koska inspiraatio ja motivaatio ovat tällä hetkellä kadoksissa, pidän jonkin aikaa (toivon mukaan koko kesän) totaalista lomaa kirjoittamisesta ja ylipäänsä internetistä, ja keskityn ns. omaan elämääni eli työhön, lapsiin, kalastamiseen ja kirjojen lukemiseen. Muutamia kommentteja ja ilmoitusasioita.

* * *

Kuten kuulimme, johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka määräsi poliisin lopettamaan Ylen pääuutislähetyksestä tekemäni tutkintapyynnön käsittelyn. Päätös ei tietenkään ole yllättävä, mutta sen perusteluja voidaan miettiä hetki.

"Tutkinnan keskeyttämisen perusteluissa todetaan, että kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn muun muassa politiikassa, ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä."

Sen, mitä "voidaan pitää hyväksyttävänä", määrittelee tietysti syyttäjä Poukka itse, joten perustelussa on tiettyä kehämäisyyttä. Sen sijaan voidaan perustellusti kysyä, onko "rotutohtoriksi" nimitteleminen ylipäänsä arvostelua, ja jos kyllä, mikä on se "menettely", johon tämä arvostelu kohdistuu.

"Sekä politiikan että kulttuurin alueella voi ankarakin arvostelu olla hyväksyttyä eikä tätä ole pidettävä kunnian loukkaamisena."

Näin varmasti on, mutta minulle on edelleen epäselvää, onko selvästi herjaavien kielikuvien käyttö "arvostelua". Olisiko esim. presidentti Halosen kutsuminen "punikkilehmäksi" tai somalien nimeäminen "sompansseiksi" Poukan tarkoittamaa "ankaraa arvostelua"? Television pääuutislähetyksessä?

"Lisäksi todetaan, että Halla-aho on itse muodostanut poliittista imagoaan esittämällä voimakkaita mielipiteitä maahanmuutto- ja rotuasioissa, ja hänet tunnetaan yleisesti myös väitelleenä tohtorina."

Tämä osuus ihmetyttää minua eniten. Koin "rotutohtoriksi" nimittelyn loukkaavana juuri siksi, että termin käyttöön sisältyi implisiittinen valhe, jonka mukaan olisin esittänyt jotain rotuteorioita. Poukka toteaa, että "rotutohtoriksi" nimittely ei ole asiatonta, ja perustelee näkemyksensä samalla valheella, tällä kertaa eksplisiittisesti esitettynä.

On harmillista, että Poukka ei ole katsonut hyväksi näyttää väitettään toteen. Onko hän itse tutustunut tuotantooni ja löytänyt sieltä "voimakkaita mielipiteitä rotuasioista"? Vai onko hän hyväksynyt sellaisenaan rikoksesta epäillyn, ts. Ylen, väitteen? Vain jälkimmäinen vaihtoehto lienee mahdollinen, koska en ole esittänyt voimakkaita mielipiteitä rotuasioista, eikä Poukka täten ole voinut sellaisia löytää. Itse asiassa ainoat rotuasioista esittämäni mielipiteet löytyvät viiden vuoden takaisista, professori Tatu Vanhasta koskeneista teksteistä, joissa toin julki sen mielipiteen, että rotuteorioistakin on saatava tieteessä puhua ilman pelkoa oikeudellisista seuraamuksista.

Vaikka Tatu Vanhasen mielipiteenvapauden puolustaminen katsottaisiin voimakkaaksi rotumielipiteeksi, on varmaankin liioiteltua väittää, että poliittinen imagoni rakentuisi ensisijaisesti näille kirjoituksille.

Näyttää käyneen niin, että Poukka pitää minua vastuullisena siitä imagosta, jonka tiedotusvälineet ovat minulle luoneet, ja katsoo, että minun tulee sietää sanotusta imagosta lankeavat seuraukset. Eli lyhyesti: Koska media on tehnyt minusta "rotutohtorin", on sallittua kutsua minua "rotutohtoriksi".

* * *

Haastemies toi haasteen liittyen apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen nostamaan syytteeseen "kiihottamisesta kansanryhmää vastaan" ja "uskonrauhan rikkomisesta". Asia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 25.8.2009 klo 9.00. Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta tai "tuntuvaa sakkorangaistusta".

* * *

Kirja Kirjoituksia uppoavasta Lännestä lähti tänään Akateemiseen ja lienee saatavilla hyllystä ensi viikolla. Hinta on luultavasti 31,90. Kirjaa voi ensi viikosta alkaen jälleen tilata myös Scriptan Puodista, mutta hinta on muutaman euron korkeampi. Jos tilaatte suoraan minulta, saan vähän enemmän voittoa, mutta jos ostatte kaupasta, säästätte hiukan aikaani ja vaivaani, joten molempi parempi.

* * *

Sain rouvalta syntymäpäivälahjaksi Timo Hännikäisen kirjan Ilman, joka ei kerro apulaisvaltakunnansyyttäjä Mika Illmanista vaan sisältää "esseitä seksuaalisesta syrjäytymisestä". Teoksessa kirjailija kertoo introspektiota käyttäen miehistä, jotka eivät saa naista (soveltuu siis maahanmuuttokriittisille!), mutta käsittelee mielenkiintoisella tavalla monia muitakin teemaa liippaavia kysymyksiä kuten markkina-arvoteoriaa ja länsimaisessa yhteiskunnassa vallitsevaa näennäistä seksuaaliliberalismia.

Kirja on erinomaisen suositeltava kaikille. Sanoisin, että tyyliltään Hännikäinen muistuttaa hyvin paljon allekirjoittanutta, vaikka on tietysti ammattikirjoittajana taitavampi. Erityisesti minua huvittivat kirjan alusta löytyvät disclaimerit, jollaiset minun olisi väärinkäsitysten välttämiseksi pitänyt älytä sijoittaa myös omaan blogiini jo vuosia sitten:

"Tämä kirja ei [...] ole objektiivinen tai tasapuolinen. Se on puolueellinen, kärjistävä, riidanhaluinen ja loukkaava. [...] Minulla ei ole tarjottavana patenttiratkaisuja kuvailemiini ongelmiin. Vaikka aika ajoin päädynkin pohdinnoissani jonkinlaisten vaihtoehtojen esittämiseen, en tunne vähäisintäkään tarvetta politikoida tai keskustella rakentavasti."

* * *

Toivotan kaikille riemukasta alkavaa kesää. Perussuomalaisten puoluekokous pidetään Seinäjoella 16.-17.5., ja tarkoitukseni on palloilla siellä ainakin ensimmäisenä päivänä nuivan joukon keralla.


Takaisin