26.1.2008

Syvälammin onnettomat ja vainotut

Kuten tiedämme, turvapaikanhakijat eivät ole mitään vaateliaita onnenonkijoita ja siipeilijöitä vaan Aitoa Hätää pakenevia onnettomia. On suomalaisten inhimillinen velvollisuus tarjota heille turvaa. Kukaan ei lähde kotimaastaan huvikseen. Sitäpaitsi Ruotsikin otti aikanaan vastaan suomalaisia sotalapsia. Se on aivan sama asia.

Suomalaiset ovat toteuttaneet inhimillistä velvoitettaan mm. sijoittamalla 50 turvapaikanhakijaa, nimistä päätellen somalia, Syvälammen motelliin Suomusjärvelle. Valitettavasti tulokkaiden perustavaa laatua olevat ihmisoikeudet eivät Syvälammella toteudu:

"Erityisesti mielipahaa aiheuttaa ruoka. Somalialaisille perinneruokien valmistus on tärkeää. He kaipaavat takaisin Helsingin vastaanottokeskuksiin, jossa heillä oli mahdollisuus ostaa ruokatarvikkeita kaupungilta ja valmistaa ruokansa itse."

Ajatelkaapa, jos suomalaisilla sotalapsilla ei olisi ollut mahdollisuutta syödä Ruotsissa suomalaisia perinneruokia.

"- Olemme eristyksissä kaupungeista ja ostospaikoista. Jos haluamme ostaa jotakin, meidän pitää matkustaa 20 kilometriä, eikä täällä ole säännöllisiä kulkuyhteyksiä, kertoo Abdulgadir Hassan."

Ajatelkaapa, jos suomalaiset sotalapset olisivat olleet eristyksissä kaupungeista ja ostospaikoista. Hyvä kuitenkin tietää, että kaiken (tai ainakin matkustusasiakirjat) taakseen jättäneillä Syvälammin onnettomilla ja vainotuilla on rahaa ostosten tekemiseen.

"- Meillä ei ole huoneissamme televisioita tai muuta viihdettä, eikä paikkoja joihin mennä. Emme saa päättää mistään itse, sanoo Abdi Mohamed Abdi."

Ajatelkaapa, jos jne. jne.

Kuten näemme, perustavimman laatuiset ihmisoikeudet eivät Suomessa toteudu kovin hyvin. Onneksi tarjolla on tuleviksi vuosiksi runsaasti harjoituskappaleita, joiden kanssa voimme opetella perustavinta laatua olevien tarpeiden ja ihmisoikeuksien tyydyttämistä:

"Viime vuonna Suomeen tuli neljä tuhatta turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2007 heitä oli 1 500. Tänä vuonna määrä saattaa nousta jopa kuuteen tuhanteen. Eniten hakijoita tulee Irakista, Somaliasta ja Afganistanista."

Voidaan täysin perustellusti kysyä, pystyykö Suomi jatkossa houkuttelemaan kansainvälisiä huippuosaajia paikkaamaan pauhaavaa työvoimapulaa, jos maahan jo tulleidenkin viihtyvyys on näin heikossa jamassa. Suostuisitko sinä muuttamaan maahan, jonka veronmaksajat kustantavat sinulle motellimajoituksen ja toimeentulon vain jostakin korvesta, vailla omaa televisiota, muuta viihdettä, suomalaista perinneruokaa tai tyydyttäviä kulkuyhteyksiä kaupunkeihin? Sitäpä sopii itse kunkin otsa kipunoiden aprikoida.

* * *

Ps. Viitaten aiempaan, Kepun ja RKP:n monikulttuuriakselia käsitelleeseen kirjoitukseeni: Onko ilmassa paniikin tunnelmaa?


Takaisin