25.4.2008

Sovittelua

Helsingin Sanomat truuttasi toissapäivänä taas täyslaidallisen monikulttuuriasiaa.

Yläkerran suomalaisperhe huomautti alakerran muslimiperheelle metelöinnistä. Alakerran muslimiperhe huusi: "Razismia, razismia."

Asiaa soviteltaessa kävi ilmi, että muslimiperheessä joikhattiin kovaan ääneen koraania.

Kuten on selvää, että kerrostalossa häiritsevää meteliä pitävä suomalainen (paitsi jos on romani) saa ensin varoituksen ja sen jälkeen häädön, on myös selvää, että kovaäänisen koraaninlukemisen aiheuttamaa ongelmaa ei ratkaista varoituksella ja häädöllä vaan parantamalla talon äänieristystä. Onneksi monikulttuurisuutta palveleva äänieristäminen ei maksa mitään eikä siirry kohonneiden vuokrien ja vastikkeiden muodossa asukkaiden maksettavaksi.

Abdirizak Mohamed tekee tärkeää työtä vapaaehtoisena naapuruussovittelijana. Hän on jalo mies ja toteaa, ettei naapurikiistoissa aina välttämättä ole kyse rasismista, vaikka maahanmuuttajasta siltä tuntuisikin.

Abdirizakin mukaan Somaliassa riitoihin on perinteisesti yritetty hakea sopua sovittelemalla:

"Sovitteleminen on asia, joka suomalaisten pitäisi oppia maahanmuuttajilta."

Niin. Somaliassa on käyty kohta kahdenkymmenen vuoden ajan brutaaliudessaan vertaistaan hakevaa sisällissotaa, jonka syyt lienevät sodan osapuolillekin suuri arvoitus. Somalit, mukaanlukien Abdirizak Mohamed, ovat Suomessa (ja kaikissa muissa länsimaissa) tämän sodan vuoksi. Pienessä mittakaavassa Somalian sota näkyy myös uusissa kotimaissa klaanien välisenä riitelynä ja ajoittaisina veritekoina.

Onneksi somalit ovat niin kilttejä, että ovat tulleet Suomeen opettamaan meille sovittelua.

Ellei toteamus siitä, että Pahkasikaa ei nykymaailmassa tarvita, olisi niin loppuunkulunut, tämä voisi olla hyvä kohta käyttää sitä.


- Hei soomalaine, tuus tanne ni ma sovittelen... leikkuria kaulaas!


Takaisin