21.3.2011

Soininvaara ja asiallinen keskustelu

Helsingin vihreiden ykkösnyrkki Osmo Soininvaara esitti 9.3. blogitekstinsä "Vihreät ja perussuomalaiset samaan hallitukseen?" kommenteissa seuraavan väitteen:

"[Halla-aho] on myös Helsingin kaupunginhallituksessa marginalisoimassa itseään solvaamalla hallituksen muita jäseniä aivan asiattomasti."

Kun minä ja monet muut ihmettelimme, mitä ja ketä Osmo tarkoittaa, hän vastasi näin:

"Noista kaupunginhallituksen jäsenistä useat ovat sanoneet tästä asiasta minulle suullisesti. [...] Jussi, jos olet tietämätön, mitä puheitasi on paheksuttu, kysy vaikka hallituksen puheenjohtajalta."

No minäpä kysyin. Lähetin 11.3. seuraavan tiedustelun kaikille kaupunginhallituksen jäsenille:

"Hyvät kh-kollegat,

Vihreiden valtuutettu Soininvaara kirjoittaa 9.3. blogissaan seuraavasti:

'Hän [Halla-aho] on myös Helsingin kaupunginhallituksessa marginalisoimassa itseään solvaamalla hallituksen muita jäseniä aivan asiattomasti.'

Kun Soininvaaralta tiedusteltiin, mitä ja ketä hän tarkoittaa, hän vastasi samassa paikassa näin:

'Noista kaupunginhallituksen jäsenistä useat ovat sanoneet tästä asiasta minulle suullisesti.'

Ihmettelin näitä lausuntoja, koska minulla ei ole aavistustakaan, mihin ne viittaavat, ja koska ne kh:n kokoukset, joihin olen osallistunut, ovat mielestäni sujuneet täysin asiallisessa hengessä.

Pyytäisinkin ystävällisesti niitä kh:n "useita" jäseniä, jotka kokevat tulleensa "täysin asiattomasti solvatuiksi" ja jotka ovat raportoineet näistä solvauksista valtuutettu Soininvaaralle, kertomaan avoimesti, mistä on kysymys.

Toki olen valmis pahoittelemaan, mikäli olen tiedostamatta ja tarkoittamatta päästänyt suustani "täysin asiattomia solvauksia". Pidän kuitenkin ikävänä, että tällaisia varsin väkeviä syytöksiä esitetään ilman perusteluja yhdessä maamme luetuimmista blogeista.

Ystävällisesti ja viikonlopun toivotuksin,

Jussi Halla-aho (ps)"

Tähän päivään mennessä olen saanut vastauksen useimmilta kaupunginhallituksen jäseniltä. En tietenkään voi yksilöidä, kuka vastasi mitäkin, mutta seuraavan koosteen voin esittää vastausten sisällöstä:

"Törkeä blogi, jos on totta. Et ole solvannut, enkä kuullut kenenkään sitä tekevän. Olet käyttäytynyt mallikkaasti."

[...]

"Olet toiminut mielestäni erinomaisen asiallisesti kh-kokouksissa, ottanut kantaa silloin, kuin pitää ja jättänyt löpinät muualle. Olen pahoillani siitä, että ilmeisesti jotkut kh:n jäsenet eivät voi sietää sitä, että olet mukana."

[...]

"Outoa tekstiä Odelta. Hyvinhän nuo kokoukset ovat menneet! Vaalikuumetta."

[...]

"En tiedä mistä on kysymys. Minä en ole kuullut tai nähnyt mitään solvaamista. Meillä on kaupunginhallituksessa asiallinen keskusteluilmapiiri, eikä se ole millään lailla muuttunut sinun tultua mukaan."

[...]

"En ole tuntenut tulleeni solvatuksi. Mielestäni keskustelu ja toiminta on asiallista kh:ssä."

[...]

"En yhtäkkiä tosiaankaan keksi, mistä Soininvaara on tuon päähänsä saanut."

[...]

"Ei varmaan löytyne tyyppiä, joka voisi ihan vakavissaan todeta että Soininvaaran kirjoitus perustuu mihinkään faktaan."

Että tällaista. Yksikään solvausten uhri tai solvauksia havainnut ei ole ilmoittautunut. Soininvaara lähetti minulle yksityisesti viestin, jossa hän kertoi seuraavaa:

"Useampi vihreiden kh-edustaja valitti asiasta minulle. [...] En viitsinyt edes kysyä, mitä olet sanonut."

On siis ilmeistä ja toteennäytettyä, että Soininvaara esittää härskejä epätotuuksia toiminnastani tai käytöksestäni kaupunginhallituksessa. Näiden epätotuuksien lähde joko on tai ei ole vihreiden kaupunginhallitusryhmä.

Osmon kanssa lienee käyty erinäisiä puhelinkeskusteluja, koska hän sittemmin poisti ylempänä siteeratut kommentit blogistaan. Alkuperäinen versio kuitenkin löytyy tarvittaessa taltioituna koneeltani.

Oikaisua emme ole Osmolta kuulleet, minkä vuoksi joudun kirjoittamaan tämän oikaisun Osmon puolesta. Kaupunginhallituksessa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta koska tässä tapauksessa ei ole kyse kaupunginhallituksen keskusteluista vaan Soininvaaran niitä koskevista totuudenvastaisista väittämistä, katson vastineen julkaisemisen olevan sekä välttämätöntä että oikeutettua, ja ettei tämä asia oikeastaan koske kaupunginhallitusta lainkaan.

Kuten useimmat tietävät, Osmo Soininvaaralla on vaikeuksia suhtautua allekirjoittaneen olemassaoloon. Välittömästi vuoden 2008 kunnallisvaalien jälkeen, siis ennen uuden valtuuston ensimmäistäkään kokoontumista, Osmo epäili mahdollisuuksia "asialliseen yhteistyöhön" kanssani.

Soininvaara värvättiin vihreiden hätäehdokkaaksi Helsinkiin, koska puolueen muuttuessa yhä punaisemmaksi ja totalitaarisemmaksi kasvava joukko humanisteja ja liberaaleja on sanonut vihreille "heippa". Lisäksi vihreillä on kova ministerikiima, eikä kenelläkään niin kova kuin Osmolla itsellään.

Koska vihreiden kannatus ei edes Osmon myötä ole lähtenyt nousuun, ja koska alkaa näyttää yhä ilmeisemmältä, että perussuomalaiset ovat seuraavassa hallituksessa, Osmo on pantu hieman tunnustelemaan siihenkin suuntaan. Vihreillähän periaatteet tunnetusti väistyvät ahneuden ja vallanhimon tieltä, eikä sellaista kynnyskysymystä olekaan, jonka vuoksi ministeriauton hämyisästä takapenkistä luovuttaisiin. Vihreiden puoluejohto on kovasti uhonnut, ettei persujen kanssa mennä samaan hallitukseen, mutta tämä tuskin on muuta kuin yritys lietsoa henkeä omiin joukkoihin.

Puheena olevassa blogikirjoituksessaan "Vihreät ja perussuomalaiset samaan hallitukseen?" Soininvaara rivien väleissä tiedustelee, josko hänelle olisi jonkinlaista jämäministerintehtävää tarjolla. Timo Soinin paljon parjattu ja kauhisteltu katolilaisuus onkin yhtäkkiä muuttunut hyveeksi:

"Ulkomaalaispolitiikka ei yllättäen ehkä olisi se este, koska persujen Timo Soini ei katolisena ole mikään Halla-aho."

Tämä toteamus on hiukan hassu, koska perussuomalaisten vaaliohjelman maahanmuuttopoliittinen osuus on pitkälti adoptoitu Nuivasta Vaalimanifestista, jonka minä ja 12 muuta "halla-aholaista" julkaisimme viime elokuussa. Merkitystä näyttää olevan lähinnä sillä, kuka sanoo, ei niinkään sillä, mitä sanotaan.

Kirjoituksen kommenteissa Osmolta tiedustellaan, mikä näkemyksissäni on niin kauheasti pielessä ja miksi Soininvaara käy niin kuumana minun suhteeni. Osmo vastaa näin:

"Halla-aholla olisi monia pohdinnanarvoisia ajatuksia, mutta hän on itse tahallaan ja tietoisesti rajannut itsensä asiallisen keskustelun ulkopuolelle kielenkäyttönsä takia. Niin makaa kuin petaa. Joka ryhtyisi argumentoimaan hänen kanssaan ottaisi osavastuun hänen loanheitostaan. Niin se vain on."

Tässä kommentissa on kaksi outoa seikkaa. Ensinnäkin Soininvaara alkaa muutaman toimittajan ohella olla niitä viimeisiä, jotka eivät kykene käymään keskustelua kanssani. Saan jatkuvasti kutsuja mitä asiallisimpiin keskustelutilaisuuksiin mitä vakavimminotettavien ihmisten kanssa, eikä heillä ole mitään vaikeuksia käydä kanssani asiallista keskustelua. Väite, jonka mukaan olisin rajautunut asiallisen keskustelun ulkopuolelle, on siis empiirisesti virheellinen. Ainoastaan Soininvaara on rajannut itsensä ulos minun kanssani käytävästä keskustelusta.

Toinen kysymysmerkki on tuo "kielenkäyttö". Puheena olevan blogikirjoituksen kommenttiosiossa Soininvaarasta saadaan puristettua ulos kaksi esimerkkiä kielenkäytöstä, jolla hänen mukaansa olen rajannut itseni ulos asiallisesta keskustelusta:

a) Olen kutsunut professori J.P. Roosia "kommunistiprofessoriksi".

b) Olen viitannut humanitaarisiin maahanmuuttajiin stereotypioivalla ilmaisulla "lukutaidoton kamelipaimen".

Osmo:

"Halla-aho nimittää ilman mitään perustetta J.P Roosia kommunistiksi, jota hän ei ole eikä ole koskaan ollut. Tällaisia yksityiskohtia Halla-ahon kirjoittelussa on alituisesti."

Hmm... Roos on entinen taistolainen. Hän on itse ilmoittanut kuuluvansa siihen taistolaiskategoriaan ...

"... joka vähättelee taistolaisuuden vakavuutta, ei myönnä tehneensä erityisempiä virheitä, ei kadu eikä häpeä pahemmin sitä mitä tuli tehdyksi."

Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Roos oli ehdolla Vasemmistoliiton, siis SKDL:n perillisen, riveissä. En nyt sanoisi, että "kommunistiprofessoriksi" kutsuminen ihan tavattoman törkeää ja asiatonta olisi. Ainakaan sen jälkeen, kun Roos on kutsunut minua fasistiksi, rasistiksi ja muukalaisvihaajaksi.

Sitten niihin lukutaidottomiin kamelipaimeniin. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio on sekä julkisuudessa että erikseen kysyttäessä arvioinut, että Suomeen tällä hetkellä saapuvista somaleista jopa 90% on lukutaidottomia. Kun otetaan huomioon, että somalit ovat suurin humanitaarinen maahanmuuttajaryhmämme, sekä se, että 80% somaleista on vuohia, lampaita, kameleita ja nautakarjaa kasvattavia paimentolaisia, leikkisä yleistys "lukutaidoton kamelipaimen" tuskin on niin virheellinen ja asiaton, että sen vuoksi kannattaa lyödä keskusteluyhteys poikki.

On syytä pohtia, miksi Soininvaara kimpaantuu "lukutaidottomista kamelipaimenista". Hän kokee, että tällainen ihminen on halveksittava. Minä en koe. Kamelien paimentaminen on kunniallinen elinkeino, eikä siinä ammatissa tarvita lukutaitoa. Kamelipaimenet eivät myöskään ole syyllisiä siihen, että Somalian koululaitos on raunioina. Kokonaan toinen asia on se, että lukutaidottomille kamelipaimenille ei ole Suomessa kysyntää, ja tulijoiden tausta on riittävä selitys sille, etteivät somalit tahdo työllistyä täällä. Osmo loukkaantuu, koska todellisuus on ristiriidassa hänen fantasioidensa kanssa. Osmon mielikuvitusmaailmassa somalit ovat huippuosaajia, joiden työllistymisen tiellä on suomalaisten työmarkkinoiden rasismi.

Lukutaidottomuus ei ole somalien geneettinen ominaisuus eikä heidän oma "vikansa", mutta tästä huolimatta se käytännössä rampauttaa ihmisen mitä suomalaisiin työmarkkinoihin tulee.

* * *

Minua kiinnostaisi kovasti tietää, onko Osmo Soininvaara tällä tempullaan omasta mielestään rajannut itsensä asiallisen keskustelun ulkopuolelle.

Soininvaara on erittäin suosittu poliitikko, koska hänellä on tajuttoman hyvä imago. Sellainen leppoisa ja älyllinen. Olen itsekin joskus äänestänyt Soininvaaraa, suunnilleen sillä ajatuksella, että noin fiksu ihminen varmaan tekee fiksua politiikkaa. Muutaman vuoden elävä kontakti on suuresti muokannut aiempaa kuvaani Osmosta.


Takaisin