24.1.2008

Samaa verta kaikki

Kukas se olikaan, joka sanoi, että maailmankaikkeus on paitsi ihmeellisempi kuin kuvittelemme, myös ihmeellisempi kuin pystymme kuvittelemaan? Sama pätee monikultturismiin, joka on jatkuvasti muutaman askelen edellä monikultturismia ivaavasta parodiasta.

Voisiko kukaan järjissään oleva ennustaa, esimerkiksi, että joku eurooppalainen viranomaistaho vakavissaan ehdottaa tiibetiläisten kamelien maahantuontia somali- ja sudanilaispakolaisten työllistämiseksi? Tai että muslimisiirtolaiset vastustavat asuinalueensa lähelle rakennettavaa eläinruokatehdasta, koska he pelkäävät savupiipusta leijailevien "sikapartikkeleiden" saastuttavan heidän sielunsa, ja että nämä huolet otetaan vakavasti? Tai että valtavirtamedian edustajan mielestä Helsingin kaduilla kerjäävät Romanian mustalaiset ovat Suomelle lottovoitto, koska "Suomessa on huutava pula kansainvälisen romanikielen taitajista"?

Kirjoituksessa Uutisista ja ei-uutisista mainitsin Lontoossa hiljattain sattuneen monikulttuurisen kohtaamisen, jossa joukko Nuorukaisia™ kaatoi raiskaamansa 16-vuotiaan tytön päälle happoa hävittääkseen DNA-jäljet. Ehdotin, että DNA-tutkimuksista luovuttaisiin, koska tällöin raiskaajien ei tarvitsisi peittää jälkiään hapolla ja kokonaisvahinko jäisi pienemmäksi.

Ehdotukseni oli olevinaan parodiaa monikulttuuriajattelusta, suvaitsevaisuudesta ja tiedostamisesta. Viime vuosien trendi on kuitenkin ollut, että aina, kun yritän luoda tällaisia parodistisia irvikuvia, joku lukija ottaa tunnin sisällä yhteyttä ja ilmoittaa, että hei, tuo on jo keksitty.

Kesällä 2002 FBI, Baton Rougen poliisi ja useat muut tahot jäljittivät sarjamurhaajaa. FBI:n laatiman profiilin ja yhden silminnäkijähavainnon perusteella viranomaiset etsivät valkoihoista miestä, joka liikkuu valkoisella avolava-autolla. DNA-näytteet kerättiin 1000 valkoiselta mieheltä, mutta syyllistä ei löydetty. Sen sijaan murhaaja iski uudelleen.

Vuonna 2003 tutkijat kääntyivät molekyylibiologi Tony Frudakisin puoleen. Frudakis väitti pystyvänsä määrittelemään henkilön etnisen ryhmän DNA-näytteen perusteella virhemarginaalin ollessa mitätön. Poliisi toimitti hänelle kokeeksi 20 henkilön näytteet, jotka Frudakis selvitti virheittä. Muutaman viikon työn jälkeen hän saattoi kertoa poliisille, että sarjamurhaaja on joko afroamerikkalainen tai afrokaribialainen mutta ei missään tapauksessa valkoinen.

Tämän tiedon nojalla poliisi kaivoi arkistoistaan 34-vuotiaan taparikollisen Derrick Leen. Leen DNA vastasi rikospaikoilta löytynyttä.

Baton Rougen tapauksen jälkeen Frudakisin DNAWitness-metodia on käytetty yli 200 rikoksen tutkinnassa. Useissa tapauksissa se on johtanut epäillyn pidätykseen. Silti testistä ei ole tullut menestystä, eikä sille ennusteta hyvää tulevaisuutta. Troy Duster, Amerikan Sosiologiyhdistyksen entinen puheenjohtaja:

"Once we start talking about predicting racial background from genetics, it's not much of a leap to talking about how people perform based on their DNA — why they committed that rape or stole that car or scored higher on that IQ test."

???

Tony Clayton on musta mies, joka toimi syyttäjänä yhdessä Baton Rougen murhajutuista:

"Ilman Frudakisia etsisimme vieläkin valkoista miestä valkoisessa avolava-autossa."

Clayton kuitenkin lisää, että hän ei pidä mistään, mikä vihjaa, että me kaikki emme "vuoda samaa verta":

"Jos voisin nappia painamalla saada tämän teknologian katoamaan, tekisin sen."

Kuten Frudakis toteaa, kyse on rikospaikalta kerätyn datan analysoinnista, jolla autetaan poliisia haarukoimaan epäilty. Epäillyn etnisen ryhmän määrittely DNA:n avulla ei periaatteen tasolla eroa mitenkään siitä, että sanottu etninen ryhmä määritellään silminnäkijähavainnon avulla. Claytonin lausunto on häkellyttävä esimerkki siitä, miten nykyään on mahdollista sanoa ääneen, että todellisuus on väärässä. Hän myöntää, että me kaikki emme "vuoda samaa verta", ja että eriverisyyttämme on mahdollista käyttää hyväksi rikostutkinnassa, mutta koska hän ei pidä siitä, että me emme "vuoda samaa verta", hän haluaa hävittää teknologian, joka hyödyntää tätä ikävää tosiasiaa.

Silläkin riskillä, että rikolliset eivät jää kiinni vaan poliisi etsii maailman tappiin väärää miestä.

Mihin tällainen ajattelu johtaa? Luovutaanko seuraavaksi silminnäkijähavaintojen käyttämisestä rikostutkinnassa? Nehän paljastavat epäillyn etnisen ryhmän vielä aukottomammin kuin DNA-testi.


Takaisin