29.1.2008

Ruotsalaisia madonlukuja, osa 2

Ruotsissa on vaalit vuonna 2010. Vaalit voittaneen puolueen, käytännössä kokoomuksen tai sosiaalidemokraattien, puheenjohtajasta tulee pääministeri. Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja on Mona Sahlin. Koska sosiaalidemokraatit voittavat Ruotsin seuraavat vaalit, Mona Sahlinista tulee Ruotsin pääministeri vuonna 2010.

Vuonna 1957 syntynyt, 13-vuotiaana Viet Congin ruotsalaiseen tukiorganisaatioon ja 16-vuotiaana sosialistinuoriin liittynyt Sahlin valittiin valtiopäiville vuonna 1982, siihenastisen historian nuorimpana kansanedustajana. Vuosina 1990-1991 hän toimi Ingvar Carlssonin hallituksen työministerinä.

1994 sosialistit voittivat taas vaalit, ja Sahlinista tuli varapääministeri. Häntä pidettiin yleisesti Carlssonin perintöprinsessana, mutta aikeet kariutuivat, kun hän 1995 jäi kiinni valtion luottokortin käyttämisestä henkilökohtaisiin menoihin. Summa liikkui tuhansissa euroissa, mutta omasta mielestään Sahlin oli ostanut vaippoja, tupakkaa ja kaksi Tobleronea. Samassa yhteydessä paljastui, että Sahlinilla on kymmeniä maksamattomia parkkisakkoja ulosottovirastossa ja useita päivähoitomaksuja rästissä.

Vuonna 1990 Sahlin jäi kiinni lastenhoitajan työnantajamaksujen laiminlyömisestä. 1993 kävi ilmi, että Sahlin ei ollut maksanut tv-lupaa, mikä on Ruotsissa rikos. Vuonna 2002 hän keräsi useita pysäköintivirhemaksuja ajokiellossa olleella autollaan. Sahlinin lähes sadan vuotuisen parkkisakon ongelma ratkaistiin siten, että valtio kustansi hänelle oman parkkiruudun. Vuonna 2006 Sahlin junaili tyttärensä Ann-Sofien Ruotsin Washingtonin-lähetystöön 5500 euron kuukausipalkalla.

Vuonna 1997 Sahlin valittiin Euroopan Rasisminvastaisen Neuvoston puheenjohtajaksi.

Sahlin palasi politiikkaan vuonna 1998, kun pääministeri Göran Persson nimitti hänet ensin salkuttomaksi ministeriksi ja sitten demokratia- ja integraatioministeriksi sekä kestävän kehityksen ministeriksi. Vuonna 2007 Sahlin valittiin sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi.

Mona Sahlin on lausunut mm. seuraavaa:

"Uskoisin, että tämä on se, miksi monet ruotsalaiset kadehtivat maahanmuuttajaryhmiä. Teillä on kulttuuri, identiteetti, historia, jotain, mikä sitoo teidät yhteen. Mitä meillä on? Meillä on juhannusaatto ja sellaisia naurettavia juttuja."

- maaliskuu 2002
"Inhoan kaikkea, mikä on tyypillisesti ruotsalaista."

- heinäkuu 2002
"Ruotsalaiset ovat niin tylsiä, meidän pitäisi hankkia virikkeitä idästä. Islam voisi elävöittää Ruotsia."

- elokuu 2005

Sen, että a) Sahlin inhoaa kaikkea ruotsalaista, että b) maahanmuuttajilla on kulttuuri mutta ruotsalaisilla ei, ja että c) ruotsalaiset ovat tylsiä, älköön nähtäkö olevan ristiriidassa sen kanssa, että...

"Käsitykseni on, että kaikki, jotka asuvat Ruotsissa, ovat ruotsalaisia. Siksi, että me asumme täällä; siksi, että me kaikki hengitämme samaa ilmaa; siksi, että me kaikki olemme osa yhteiskuntaa."

- kesäkuu 2001
"Mutta eihän se liity mitenkään etniseen taustaan. Kuka sitä paitsi on ruotsalainen ja kuka maahanmuuttaja?"

- maaliskuu 2002, vastaukseksi maahanmuuttajien rikollisuutta koskevaan yleisökysymykseen
"On olemassa illuusio, että ihmisestä voisi nähdä, mistä hän on kotoisin. Me, jotka asumme täällä, olemme ruotsalaisia."

- helmikuu 2007

Etnopositivt dubbeltänkande, oppikirjatavaraa.

Vuonna 2010, kahden vuoden kuluttua, Ruotsissa on valtiopäivävaalit ja Mona Sahlinista tulee pääministeri. On vaikea kuvitella, miten asioiden pitäisi olla, jotta ne olisivat huonommin. Aina, kun Suomi masentaa, kannattaa ajatella Ruotsia.

Toisaalta, katastrofistina uskon vähintään puolella sydämellä, että uusi aamu voi koittaa vasta, kun on kuljettu läpi kiirastulen. Siltä kantilta asiat eivät voisi olla paremmin. Kahden vuoden kuluttua helvetin portit aukeavat länsinaapurissa. Margareth Thatcheriä siteeraten, "you ain't seen nothing yet".

Tuleva pääministeri Mona Sahlin ja asiakas, joka kansankodissa on aina oikeassa.

Lopuksi ehdotan lanseerattavaksi myös kotimaiseen keskusteluun tanskalaisperäistä termiä halal-hippi:

"Halventava tai ironinen käsite. Tarkoittaa henkilöä, joka suvaitsevaisuudessaan 'toiseutta'/vähemmistöä/maahanmuuttajaa kohtaan ignoroi tai jopa puolustelee jollekin ryhmälle ominaisia etnisiä/uskonnollisia tai muita arvoja/tapoja/kulttuuripiirteitä, vaikka ne olisivat ristiriidassa halal-hipeille tärkeiden ja perustavien arvojen kanssa."

Takaisin