22.8.2007

Puhelimeen puhumisesta

Puhelimeen puhuminen autoa ajettaessa, muutoin kuin kädet vapaaksi -laitetta käyttäen, on Suomessa kiellettyä. Poliisi on viime viikkoina valvonut kieltoa tehostetusti ja jaellut sakkoja hämmästyttävälle määrälle kiellon rikkojia. En tiedä, onko autoilijoiden käytöksessä maakuntakohtaisia eroja, mutta ainakin täällä Helsingissä vähintään joka viidennellä vastaantulevalla kuljettajalla on luuri korvassa. Paketti- ja kuorma-autojen kuljettajista lähes kaikki puhuvat puhelimeen. Koska kaikki puhelimeenpuhujat eivät voi puhua puhelimessa kaiken aikaa, niiden osuus, jotka jossakin vaiheessa ajomatkaa puhuvat puhelimeen, on näin ollen vielä suurempi.

En voi väittää aina toimivani rationaalisesti, mutta ainakin pyrin siihen. Vastaavasti kuvittelen, että kaiken inhimillisen toiminnan takana on jonkinlainen ajatus. Toisin sanoen ajattelen, että kun ihminen tekee jotain, hän tekee sitä jostakin syystä. Siksipä haluaisin lähestyä lukijakuntaa puhelinasian tiimoilta.

Ihmiset rikkovat kaikenlaisia sääntöjä ja lakeja. Jos patologiset tapaukset jätetään laskuista, syynä on yleensä se, että rikkomuksesta saatava hyöty arvioidaan painavammaksi kuin riski joutua sanktioiden kohteeksi. Esim. pankkia ei kannata ryöstää siinä mielessä, että jos jää kiinni, joutuu käräjille ja mahdollisesti linnaan. Pankki kuitenkin kannattaa ryöstää siinä mielessä, että voi saada ilmaiseksi paljon rahaa, eikä kiinnijääminen ole selviö. Täten pankin ryöstäminen on moraalittomuudestaan huolimatta rationaalista toimintaa.

Luuri korvalla ajamista vastaan puhuvat ainakin seuraavat seikat:

  • Se on laitonta. Voi jäädä kiinni ja saada sakot. Menettää rahaa.
  • Puhelimen käsittely vaikeuttaa ajamista, ainakin kaupunkiolosuhteissa, joissa on vähän väliä väännettävä vaihdekeppiä tai pantava vilkkuja päälle.
  • Edellisestä seuraten onnettomuusriski kasvaa. Voi ajaa jonkun hengiltä ja joutua käräjille. Rahaa kuluu. Vaikkei ajaisi ketään henkiltä, riski oman auton kolhimisesta kasvaa.
  • On siis monta hyvää syytä olla pitämättä puhelinta kädessä ajon aikana. Koska ihmiset kuitenkin pitävät ajaessaan puhelinta kädessä, siitä on kai heidän mielestään jotain sellaista etua, joka ylittää haitat. Mikä se etu on? Yksinkertainen hands free -letku maksaa euron tai kaksi, ellei sitä sitten ole saanut puhelimen mukana kaupantekijäisiksi. Jos ihmisellä on varaa autoon, hän ei voi olla liian köyhä tällaiseen investointiin.

    Koska puhelimeen puhuvia autoilijoita on niin valtavasti, ja koska tällä blogilla on paljon lukijoita, on jokseenkin varmaa, että lukijoiden joukossa on puhelimeen puhuvia autoilijoita. Ilman sarvia ja hampaita, alastomasta uteliaisuudesta, pyytäisin heitä kertomaan, mitä minulta on jäänyt huomaamatta.


    Takaisin