9.2.2010

Pikkuhuomioita Kuukausiliitteen jutusta

Helsingin Sanomien Kuukausiliite julkaisi laajan marttyyrikertomuksen paljon kärsineestä ja rasistien kiusaamasta maahanmuuttoministeri Astrid Thorsista. Mitään uutta tai rakentavaa Anu Nousiaisen artikkeli ei maahanmuuttokeskusteluun tarjoa, mutta muutamiin kohtiin kiinnitin huomiota.

Jutussa käsitellään Hommaforumilaisten Thorsille osoittamia kysymyksiä. Nimimerkki Sivulause:

"Koska maahanmuutto on tutkimuksien valossa Suomelle pelkästään taloudellinen rasite, kuinka perustelette kyseisen hyväntekeväisyyden suomalaisille veronmaksajille?"

Nousiainen kommentoi kysymystä seuraavasti:

"Nimimerkki Sivulause varmaan tarkoitti maahanmuutolla niin sanottua humanitaarista maahanmuuttoa eli kiintiöpakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ottamista Suomeen. Heitä oli vuonna 2008 runsaat 1500."

Mistä tällainen luku tulee? Vuonna 2009 Suomeen saapui Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan 5910 turvapaikanhakijaa. Jo vuonna 2008 heitä oli 4035. Eikö toimittaja Nousiainen tiedä, mistä hän puhuu, vai valehteleeko hän aivan tarkoituksella?

Vielä jännittävämpää seuraa:

"Yli kymmenen kertaa enemmän Suomeen tuli muita ulkomaalaisia, vuonna 2008 vajaat 20 000. Nämä ihmiset muuttivat töihin tai opiskelemaan tai puolisonsa luo. Heitä tarkoitetaan, kun puhutaan työperäisestä maahanmuutosta. Esimerkiksi Jussi Halla-aho on antanut ymmärtää vastustavansa nimenomaan humanitaarista maahanmuuttoa, ei työperäistä."

Ensimmäisen lauseen voi jättää omaan arvoonsa, koska - kuten näimme - se perustuu valheelliseen tietoon turvapaikanhakijoiden määrästä. Merkillepantavaa on sen sijaan se, että "puolisonsa luo" tulevat ovat "työperäisiä maahanmuuttajia".

Maahanmuuttoliturgiaan kuuluu puhe "rakkauden perässä" Suomeen muuttavista ihmisistä. Sehän kuulostaa kovin kivalta ja inhimilliseltä. Kuka kehtaisi vastustaa sitä, että lempi kiidättää ihmisiä yli vuorten ja merien kaukaiseen pohjolaan?

Todellisuudessa "rakkauden perässä" muuttavat ihmiset ovat suurelta osin perheenyhdistämisen puitteissa Suomeen saapuvia, täältä oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sukulaisia tai "sukulaisia". Esimerkiksi jokainen oleskeluluvan saanut somali käynnistää perheenyhdistämisprosessin, jonka tuloksena maahan saapuu pienellä viiveellä jopa 20 sukulaista. Tilastoissa näitä ihmisiä ei katsota humanitaarisiksi maahanmuuttajiksi. Eikä siinä vielä kaikki, toimittaja Nousiaisen mielestä he ovat työperäisiä maahanmuuttajia.

Olen eri yhteyksissä ihmetellyt sitä, miksi "työperäistä maahanmuuttoa" pyritään houkuttelemaan Suomeen anteliaalla sosiaaliturvajärjestelmällä. Yhtä ihmeelliseltä on tuntunut huoli "työperäisten maahanmuuttajien" työllistymisestä. Äkkinäisempihän saattaisi ajatella, että "työperäinen maahanmuuttaja" tulee Suomeen töihin, eikä siksi ole kovin kiinnostunut sosiaaliturvasta tai työllistämistoimenpiteistä.

Kuukausiliitteen juttu tarjoaa vastauksen näihin arvoituksiin. Kaikki ne maahanmuuttajat, jotka eivät ole kiintiöpakolaisia tai turvapaikanhakijoita, ovat "työperäisiä maahanmuuttajia". Ahmed tulee Suomeen ja saa oleskeluluvan humanitaarisin perustein. Ahmed on humanitaarinen maahanmuuttaja. Tämän jälkeen maahan saapuvat Ahmedin velimiehet Mohamed, Ali, Said ja Abdilkadir. Elämäntilanteen ja 100-prosenttisen tukiriippuvuuden osalta kaikki viisi veljestä ovat samassa tilanteessa, mutta neljä heistä edustaa "työperäistä maahanmuuttoa". Ja sitähän Suomi kipeästi tarvitsee.

Addis Abebassa, Suomen suurlähetystön edessä, seisoo pitkä jono rakkauden perässä tulevia työperäisiä.

Melkoinen helmi löytyy jutun loppupuolelta:

"Maahanmuuttokriitikot ovat pieni mutta äänekäs vähemmistö - mutta lopultakin vain vähemmistö. Mielipidekyselyjen mukaan suomalaiset suhtautuvat maahanmuuttoon rauhallisesti. European Social Survey -tutkimuksen mukaan vain 7,8% suomalaisista käännyttäisi kaikki iholtaan eriväriset maahanmuuttajat."

Pidän varsin yllättävänä, että melkein kahdeksan prosenttia suomalaisista käännyttäisi kaikki iholtaan eriväriset maahanmuuttajat. Itselleni ei ole koskaan tullut mieleen, että näin pitäisi tehdä. Itse asiassa mieleeni ei ole koskaan tullut, että yhtäkään maahanmuuttajaa pitäisi käännyttää ihonvärin vuoksi.

Käsittelin taannoin tällaisia mielipidetutkimuksissa käytettyjä omituisia kysymyksenasetteluja ja niiden motiiveja kirjoituksen "Varsinaisista ja muusta" loppupuolella.

Kun kysymyksiä rukataan hiemankin tolkullisempaan muotoon, saadaan kaikissa tutkimuksissa tulokseksi se, että vähintään puolet suomalaisista vastustaa maahanmuuton lisääntymistä.

Siinä Nousiainen on varmasti oikeassa, että suurin osa suomalaisista suhtautuu maahanmuuttokysymyksiin, kuten kaikkeen muuhunkin, rauhallisesti. Poikkeuksena on mainittava suvaitsemisuskoon hurahtaneet toimittajat, jotka suhtautuvat siihen erittäin kiihkeästi.Takaisin