1.12.2006

Numerologiaa yksinkertaisille

Laadustaan tunnetulla Suomi24-palstalla on mainittu, että kampanjaltani putosi pohja pois, koska Suomi on tänä vuonna ottanut vastaan vain 75 kiintiöpakolaista, vaikka vuoden kiintiö on 750 henkeä. Muissa yhteyksissä on tuuleteltu sillä, että kiintiöiden ulkopuolella pakolaisstatus on kuluvana vuonna myönnetty Suomessa vain 26 henkilölle.

Tämäkö (75+26) on se hyökyaalto, jota kannattaa vastustaa?

Välillä ihmetyttää, ovatko ihmiset oikeasti yksinkertaisia, vai teeskentelevätkö he tyhmää. Jos he teeskentelevät tyhmää, herää kysymys, miksi he kannattavat asiaa, jonka vuoksi pitää teeskennellä tyhmää. Koska pakolaistilanne ei selvästikään ole kaikille selvä, selostan sitä Ulkomaalaisviraston tilastoja apuna käyttäen:

Suomesta on tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa 1784 ihmistä. Turvapaikka, siis pakolaisstatus, myönnettiin 26:lle. Heistä 17 oli venäläisiä, 6 irakilaisia, 1 mauretanialainen, 1 pakistanilainen ja 1 turkkilainen.

Turvapaikkojen kitsasta myöntökäytäntöä jaksetaan rummuttaa joka käänteessä. Pakolaisstatus kuitenkin voidaan myöntää vain henkilölle, joka täyttää kansainvälisesti sovitut pakolaiskriteerit. Edellä annetut luvut eivät kerro, että 1784:stä pakolaiskriteerit täyttävästä hädänalaisesta vain 26:lle annettiin turvapaikka. Ne kertovat, että 1784:stä maahan turvapaikkakäytäntöä hyväksi käyttäen pyrkineestä vain 26 oli aitoja pakolaisia.

Ihmisille luodaan mielikuvaa, että Suomeen jäi 1784:sta hengestä 26. Että loput lähtivät jonnekin muualle. Tämä ei pidä paikkaansa.

Oleskeluluvan suojeluntarpeen vuoksi sai 71 henkeä, joiden joukossa

20 somalia
15 iranilaista
7 afgaania
6 angolalaista
6 irakilaisia
4 etiopialaisia
3 turkkilaista
2 kamerunilaista
1 kambodzhalainen
1 kiinalainen
1 kolumbialainen
1 kongolainen
1 nigerialainen
1 togolainen
1 azeri
1 uzbekki.

Oleskeluluvan inhimillisen syyn vuoksi sai 109 henkeä, joiden joukossa

23 afgaania
23 serbialaista
21 somalia
5 irakilaista
5 uzbekkia
4 venäläistä
4 iranilaista
4 bosnialaista
4 kongolaista
3 angolalaista
2 nigerialaista
2 kamerunilaista
2 turkkilaista
1 makedonialainen
1 etiopialainen
1 guinealainen
1 algerialainen
1 kiinalainen
1 syyrialainen
1 kansalaisuudeton

Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenjäseniä otettiin vastaan 19 kpl, joiden joukossa

3 kansalaisuudetonta
2 serbialaista
1 algerialainen
1 etiopialainen
1 gambialainen
1 guinealainen
1 irakilainen
1 iranilainen
1 jordanialainen
1 kongolainen
1 libyalainen
1 nigerialainen
1 pakistanilainen
1 syyrialainen
1 tansanialainen
1 turkkilainen

Tilapäisen oleskeluluvan, eli pahamaineisen b-luvan, sai 251 henkilöä, joiden joukossa

90 somalia
89 afgaania
69 irakilaista
2 serbialaista
1 iranilainen

Käännytyspäätöksen sai 1079 henkeä.

Todellisuus on siis sellainen, että 1784:sta turvapaikkaa hakeneesta 476 henkeä on jäänyt Suomeen. 27% kaikista hakijoista. Vaikka 26 henkeä, 1,5%, täytti ne pakolaisen kriteerit, joihin Suomi on sopimuksin sitoutunut. Se siitä tiukasta pakolaispolitiikasta.

Siitä, että maahantulijat hakevat turvapaikkaa, ei voida päätellä, että he pakenisivat hätää. He hakevat turvapaikkaa päästäkseen Suomeen. Heidän kannaltaan on herttaisen yhdentekevää, millä statuksella he täällä majailevat. Nyt jollakulla herää halu huomauttaa, että b-lupalaiset eivät voi hakea töitä eivätkä siten integroitua. B-lupia myönnetään lähinnä afgaaneille, irakilaisille ja somaleille, koska Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan ei Suomesta (toisin kuin melkein kaikista muista Euroopan maista) palauteta ketään, oli oleskeluluvalle muita perusteita tahi ei. (Tässä mielessä on ihmeellistä, miksi heidän turvapaikkahakemuksiaan ylipäänsä käsitellään.) Työministeriön arvio kyseisten maahanmuuttajaryhmien työttömyysasteesta vuonna 2006 on: afgaanit 75%, irakilaiset 73%, somalit 62%. Ongelma näyttää siis joka tapauksessa olevan muualla kuin oleskeluluvan ehdoissa.

Myös suomalaisen yhteiskunnan ja suomalaisen veronmaksajan kannalta on täysin yhdentekevää, millä statuksella tänä vuonna maahan jääneet 476 henkeä täällä oleilevat. Heidät kaikki majoitetaan, vaatetetaan, ruokitaan, lääkitään ja koulutetaan. En tiedä, mikä on yhden turvapaikanhakijan hintalappu, mutta vuonna 2005 pelkkiin vastaanottokustannuksiin käytettiin 81,1 miljoonaa euroa. (Se on siis 486 miljoonaa, vajaat puoli miljardia, vanhaa markkaa.) Samana vuonna 10600 maahanmuuttajaa nautti "kotoutumistukea", luonnollisesti työmarkkinatuen ja toimeentulotuen lisäksi.

Minun mielestäni näyttää siltä, että rahaa palaa tälläkin kulttuurin rikastumisen tasolla aika paljon.

Mutta se ei tietenkään ole keneltäkään muulta pois.

Jonkun mielestä toki 476:kin henkeä vuodessa (+ kiintiöidyt 750 kiintiöpakolaista) on aivan liian vähän. On myös niitä, joiden mielestä pakolaisia pitäisi olla 5000 kpl vuodessa. Mutta miksi sitten pitää kikkailla numeroilla ja roikuttaa keskustelussa maagista lukua 26, joka ei merkitse yhtään mitään?


Takaisin