7.12.2006

Naama kiinni, Hor Namhong!

Suomi on syystä tai toisesta myöntänyt viisumin murhasta vankeuteen tuomitulle mutta Malesiaan paenneelle entiselle kambodzhalaiselle poliisipäällikölle Heng Peolle. Heng on tällä hetkellä pidätettynä Malesiassa, mutta viisumin uskotaan vähentävän huomattavasti Kambodzhaan luovutuksen todennäköisyyttä.

Kambodzhan ulkoministeri Hor Namhong lähetti Erkki Tuomiojalle "poikkeuksellisen kiivassävyisen" kirjeen. Nor kirjoittaa mm. näin:

"Kambodzhan vankiloissa on nykyisin paljon rikollisia. Olisimme tyytyväisiä, jos voimme toimittaa heidät kaikki Suomeen."

Nor on sarkastinen. Hän olettaa vastaanottajan ymmärtävän kirjeen sarkastiseksi. Hän ei tiedä, miten länsimaassa ajatellaan. Hän ei tiedä, että kaukana Suomessa asuu ihmisiä, joiden mielestä tuo on hyvä ajatus. Hän ei tiedä, että kaukaisessa Suomessa sisäministeri saa niskaansa kansanedustajien, päätoimittajien ja intelligentsijan täyslaidallisen pitämällä kansallista turvallisuutta olennaisena muuttujana, kun päätetään, kuka saa tulla maahan ja kuka ei. Että suomalaisessa siirtolaiskeskustelussa ainoa oleellinen kysymys on se, olivatko tulokkaan asiat lähtömaassa huonommin kuin ne olisivat Suomessa.

Kambodzhalaisissa vankiloissa olot ovat varmasti huonommat kuin suomalaisissa vankiloissa. Onko siis oikein, että Suomi, olemalla ottamatta vastaan Kambodzhan vankeja, pitää ihmiskunnan kokonaiskärsimysastetta korkeampana kuin sen tarvitsisi olla? Täysjärkistä tällainen kysymyksenasettelu naurattaa. Monet muutkin historian ideat ovat naurattaneet tavallista täysjärkistä. Koska hän kuvittelee, että asioista päättävät tahot ovat yhtä täysjärkisiä kuin hän itse. Ja naurun vielä raikuessa parlamenttien puhemiehet ovat lyöneet nuijaa ja kansanedustajat taputtaneet seisaallaan Onnistuneen ja Edistyksellisen Uudistuksen läpimenon kunniaksi.

Siksi toivoisin, että herra Nor olisi vähän hiljempaa. Toivoisin hänen ymmärtävän, että kaukana lännessä todellisuus on ottanut sarkasmin kiinni ja mennyt heittämällä ohitse. Toivon, etteivät hyvän puolesta taistelevat tahot lue lehtiä.

Jaa, mutta Tuomioja itse, esikuntineen, on väkisinkin nähnyt kirjeen! Tieto on jo niillä. Jossakin nostetaan puhelinluuri: Meille tuli tällainen ehdotus. Pankaapa työryhmä pystyyn.


Etusivulle