11.8.2007

Musta mies ja ambulanssi

Maahanmuuttajiin kohdistuvia ja eurooppalaisen kantaväestön rasistisuuden todistavia rikoksia tapahtuu vähemmän kuin ideologia edellyttäisi. Tiedotusvälineillä, varsinkaan Hesarilla, ei tänä kesänä ole ollut tarjota oikein mitään vastapainoksi erinäisille yksittäistapauksille, joissa maahanmuuttajat ovat tavanomaisen ryöstelyn ja päähänpotkimisen lisäksi raiskanneet tai yrittäneet raiskata 5-16 vuotiaita tyttöjä. (Muistin virkistykseksi linkit tapahtumiin Oulussa, Turussa, vielä kerran Turussa, Vantaalla ja, kerta kiellon päälle, Vantaalla.)

Koska kantaväestön tekemistä, valtakunnan tason ongelmaksi ja jokavuotiseksi presidentillisen uudenvuodenpuheen aiheeksi paisuneista viharikoksista on huutava ja krooninen alitarjonta, Hesarin on revittävä vähän heikommastakin materiaalista kaikki irti. Tällä kertaa juttu piti hakea Norjasta asti.

Tummaihoinen Ali hakattiin ilman syytä oslolaisessa puistossa keskellä kirkasta päivää. Hän makasi muutaman minuutin tajuttomana nurmikolla. Ambulanssin saavuttua paikalle Ali, ilmeisesti vammoistaan johtuen, pissasi housuunsa. Ambulanssihenkilökunta kieltäytyi ottamasta häntä pissaisena kyytiinsä. Alin tyttöystävä Kohinoor vei hänet lopulta sairaalaan taksilla. Alia uhkaa pysyvä aivovaurio.

Ikävä juttu, eipä käy kieltäminen.

Tiedotusvälineiden, Kohinoorin sekä Alin lakimiehen, Abid Q. Rajan, tuomio tuli pikaisesti ja äänekkäästi: Alin saama kohtelu johtui Alin ihonväristä. Raja:

"Tätä ei olisi koskaan tapahtunut, jos hän olisi ollut valkoinen mies."

Kohinoor:

"Tätä ei olisi koskaan tapahtunut, jos hän olisi ollut valkoinen nainen."

Tiedotusvälineet, Kohinoor ja Raja ovat väärässä. Tällaista tapahtuu kaikenvärisille ihmisille, luultavasti vieläpä aika usein. Jopa kaksi tunnettua suomalaista on päässyt hengestään vastaavan virheellisen kohtelun uhrina. Musiikkimies, näyttelijä ja urheilija Tapio Rautavaara liukastui uimahallissa Tikkurilassa 25.9.1979 ja löi päänsä. Terveyskeskus ei ottanut häntä vakavasti vaan piti humalaisena ja lähetti kotiin. Seuraavana yönä Tapsa kuoli aivoverenvuotoon. Irwin Goodman sai sairaskohtauksen autossa 14.1.1991. Hän kuitenkin juuttui tulliin, ei päässyt ajoissa sairaalaan ja heitti veivinsä.

Kuolivatko Tapsa ja Irwin siksi, että he olivat muusikoita/miehiä/suomalaisia? Vai joutuivatko he kankean byrokratian ja lääkintähenkilökunnan virhearvioiden uhreiksi? Kuten laskematon määrä ihmisiä joka ainoa päivä? Tällaista on sattunut meistä jokaiselle, tai ainakin meistä jokainen tuntee jonkun, jolle sellaista on sattunut. Me vain emme näe Hesarin kirjoittavan siitä neljännessivun juttuja, koska se ei ylitä uutiskynnystä.

Siksi lakimies Raja ja tyttöystävä Kohinoor ovat väärässä. Tällaista sattuu kaikenvärisille, -ikäisille ja -näköisille. Siinä mielessä he kylläkin ovat oikeassa, että tätä mediatapahtumaa ei olisi koskaan tapahtunut, jos Ali olisi ollut valkoinen mies tai nainen. Tapaus ei olisi kiinnostanut ketään.

Rajan ja Kohinoorin väärinkäsitys on helppo ymmärtää, koska heitä on koko heidän Norjassa oleskelunsa ajan marinoitu propagandakastikkeessa, jonka sisältö on, että kaikki paha, mitä heille tapahtuu, oli kyse töykeästä asiakaspalvelijasta, rikkoutuneesta leivänpaahtimesta tai pihajuhlan katkaisseesta raekuurosta, johtuu siitä, että he ovat mustia. Kaikki heitä koskettavat epämiellyttävyydet ja epäoikeudenmukaisuudet ovat osa rakenteellista vääryyttä, jonka moottorina on norjalainen rasismi.

Paitsi että Raja ja Kohinoor ovat propagandan tuloksena kadottaneet kykynsä ymmärtää, että maailma on välillä epäreilu ja ihmiset vittumaisia, eivät vain tummaihoisille vaan valikoimatta kaikille, he ovat myös sisäistäneet monikultturismin toisen opinkappaleen: sen, että he tummaihoisina ovat kultamunia, kallisarvoisia ja herkästi särkyviä, eikä heidän pidä joutua kokemaan niitä vastoinkäymisiä, joiden kanssa norjalaiset kanta-asukkaat elävät elämänsä kaikki päivät ja hyväksyvät ne, hiljaa tai mutisten, osaksi luonnonjärjestystä.

Sanalla sanoen, jos tummaihoinen maahanmuuttaja ei kykene näkemään itseään ja valkoihoista ihmistä yksilöinä vaan ainoastaan rotujensa edustajina, joiden väliset selkkaukset ovat aina ja poikkeuksetta rodullisesti motivoituja (ja laajempia "rakenteita" heijastelevina), miksi minunkaan pitäisi pitää häntä yksilönä (eikä ainoastaan rotunsa edustajana)? Jos se, että valkoinen kohtelee häntä väärin, voi johtua vain siitä, että valkoinen on valkoinen ja hän musta, miksei sama ajattelu ole legitiimiä myös kääntäen: Kun musta kohtelee valkoista väärin, esimerkiksi ryöstämällä, pahoinpitelemällä tai raiskaamalla, se voi johtua vain siitä, että hän on musta ja uhri valkoinen?

Itse asiassa kirjoitin juuri tästä samasta asiasta vajaat kaksi vuotta sitten, kun kaksi poliisia paennutta afroa grillasi itsensä pariisilaisessa muuntajassa, minkä tuloksena maahanmuuttajat panivat kaupungin lähiöt palamaan.

Suomalaistunut ja koko nuivan väestöosan rakastama tamperelainen Mateus Tembe sanoi Aamulehden haastattelussa tämän kuolemattoman viisauden:

"Kyse on siitä, miten asiat ymmärtää. Jos kävelet kadulla ja auto roiskii päällesi vettä kuralätäköstä, voit ajatella, että se roiski, koska olet musta. Tai sitten voit ajatella, että auto roiski sinua, koska tiellä oli lätäkkö."

Ambulanssikuski saattoi jättää Alin heitteille siksi, että hän ei halunnut autoonsa neekeriä. Tai hän saattoi tehdä sen siksi, että hän tulkitsi Alin pissaiseksi humalaiseksi, eikä hän halunnut minkäänväristä pissaista humalaista autoonsa. Kaikissa tapauksissa hän teki virheellisen päätöksen, ja molemmat motiivit ovat mahdollisia, mutta vielä tässä vaiheessa mikään ei viittaa rasistiseen vaihtoehtoon. Jospa siis sovittaisiin, Hesarin aiemmin etabloiman linjan mukaisesti, että ennakkotuomioita ei tarvita. Annetaan poliisin ensin tutkia. Ettei annettaisi väärää todistusta lähimmäisestä. Ettei munattaisi taas kuten Kajaanin pitseriatapauksessa. (Jos joku on jo unohtanut, niin tästä lähdettiin ja tähän päädyttiin.)

Ai niin, 23-vuotias mies, joka löi Alia päähän oslolaisessa puistossa, ilman syytä ja keskellä kirkasta päivää, oli ghanalainen maahanmuuttaja. Ellei häntä ja kaikkia hänen kavereitaan olisi päästetty Norjaan, ihmisiä ei lyötäisi päähän oslolaisessa puistossa, ilman syytä ja keskellä kirkasta päivää.


Takaisin