30.11.2007

Miksi Jeppe ei juo?

Asekeskustelun yhteydessä olen puhunut myös alkoholista ja ihmetellyt sitä, miksi alkoholin aiheuttamia tuhoja siedetään niin kiltisti ja vailla vaatimuksia kieltolaeista, vaikka se tappaa paljon enemmän ihmisiä kuin kaikki "alunperin" ihmisten tappamiseen kehitetyt välineet yhteensä. Päivän Hesari tarjosi joitakin lukuja, jotka on hyvä merkitä muistiin vastaisen varalle. Lähes kuusi suomalaista päivässä kuolee viinaan. Pelkästään alkoholin aiheuttamiin maksasairauksiin kupsahti viime vuonna 998 henkeä.

Ilahduttavaa kuitenkin on, että 18-24-vuotiaiden keskuudessa on aiempaa enemmän raittiita. Heidän osuutensa on kivunnut vuoden 2004 kolmesta prosentista viime vuoden kahdeksaan prosenttiin.

Iloksemme tutkija Jaana Lähteenmaa Helsingin yliopistosta on tutkinut nuorten miesten raitistumisen syitä. Tutkimusmetodina on ollut vankka perstuntuma ja yleisimpinä apuverbeinä saattaa ja voida. Lähteenmaa:

"Nuoret ovat saattaneet huomata, että raitiskin tyyppi voi olla rento. Pääkaupunkiseudulla islamilaistaustaisilla nuorilla miehillä voi olla tähän vaikutusta. Vaikka he eivät juo, he voivat olla hyviä jätkiä."

Nyt sen tiedätte. Kuten muslimi ei voi tehdä konnuuksia ilman, että valkoinen heteromies on hänet siihen näkyvillä tai näkymättömillä rasismisignaaleilla ajanut, yhtä varmasti ei valkoinen heteromieskään voi mihinkään myönteiseen kyetä ilman, että taustalla on muslimin jalostava vaikutus.

Ainakin omaan juomattomuuteeni on päivänselvänä syynä se, että nuoret muslimimiehet (eli Nuoret™, kts. edellinen kirjoitus) ovat mielestäni hyviä jätkiä, ja minäkin tahdon olla heidän kaltaisensa.

Onneksi somalit eivät saapuneet Suomeen vuonna 1904. Seuraavana vuonna maahamme saatiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, ja koska post hoc - propter hoc, tämä uudistus olisi ollut itsestäänselvästi tulokkaiden inspiroima. Naisten asema kun on islamissa niin hyvä.

Mutta onhan meillä sentään Nokia, joka lähti kansainväliseen kiitoon heti sen jälkeen, kun (ja siksi, että) ensimmäinen lasti osaajia astui Helsingin rautatieasemalla ulos Moskovan-junasta armon vuonna 1990.


Takaisin