15.6.2008

Maailma (Jyväs)kylässä

Jyväskylässä oli viime yönä vauhdikasta. Kolme ulkomaalaista Nuorukaista™ pahoinpiteli lyömällä ja potkimalla suomalaisen pariskunnan. Tunti tämän jälkeen kaksi ulkomaalaista miestä pahoinpiteli kaksi suomalaismiestä. Tämän jälkeen ulkomaalaiset miehet pahoinpitelivät potkimalla vanhemman miehen. Tämän jälkeen kaksi ulkomaalaista miestä pahoinpiteli potkimalla nuoren suomalaismiehen.

Valitettavasti Hesari ei saanut tapauksia koskevaa uutista mahtumaan sivuilleen. Sen sijaan Hesari kertoi, ettei Keskustan puolekokous, Matti "anteeksi" Vanhasen vetoomuksista huolimatta, hyväksynyt Edistyksellisten keskustanaisten (dziizas!) vaatimusta täydellisestä adoptio-oikeudesta homo- ja lesbopareille.

Lisäksi palstatilaa tarvitsee Helsingin keskustanuorten puheenjohtaja Abdirahim Hussein, joka aikoo parantaa suomalaisten elämää parantamalla uussuomalaisten elämää.

Edelliset huomiot eivät varsinaisesti liittyneet asiaan. Jyväskylän tapauksia pohtiessamme muistakaamme Monikulttuuriset Maksiimit:

1. Maahanmuuttajat eivät sinänsä ole tuoneet mitään huonoa. Heihin mahdollisesti liittyvät kielteiset ilmiöt ovat yhteiskunnan syytä. (Mediatutkija Camilla Haavisto)

2. Monikulttuurisuuden myötä täällä on nykyään paljon värikkäämpää. (Kaupunginvaltuutettu Zahra Abdulla)

3. Monikulttuurisuuden myötä kaduilla voidaan aistia eksoottista värinää. (Kirkko&Kaupunki-lehden päätoimittaja Seppo Simola)

4. Islamilaistaustaiset maahanmuuttajat osaavat olla rentoja ilman alkoholia. (Tutkija Jaana Lähteenmaa)

5. Maahanmuuttajat osaavat sovitella. Suomalaisten tulisi oppia maahanmuuttajilta sovittelua. (Naapuruussovittelija Abdirizak Mohamed)

Sovittelusta saamme aasinsillan muutamaan ensimmäisen vuosipuoliskon sovittelutapaukseen. Hesarin lukijat eivät välttämättä ole niistä kuulleet, koska Hesari ei ole saanut niitä koskevia uutisia mahtumaan sivuilleen:

1) Toukokuussa Turun käräjäoikeus ryhtyi puimaan vuoden takaista joukkotappelua Ulvilassa. Kuusi porilaista ja ulvilalaista "kebab-alan yrittäjää" sovitteli erimielisyyttään siitä, sopiiko porilaisen kebab-alan yrittäjän laajentaa kebab-liiketoimintaansa Ulvilaan. Aseina käytettiin rautaputkia ja veistä.

Tällaisen, taloudelliseen toimintaan liittyvän sovittelun oppiminen paitsi toisi suomalaiseenkin yhteiskuntaan eksoottista värinää myös tekisi valtakunnansovittelijan viran ja tupo-neuvottelut tarpeettomiksi. Työmarkkinaosapuolille lyötäisiin rautaputket käteen, ja heidät jätettäisiin päiväksi Hakaniementorille sovittelemaan keskenään. Illalla sitten katsottaisiin, kenen kanta on voittanut.

Ulvilan sovittelusta lukiessani ihmettelin sitäkin, mistä maahanmuuttajat hankkivat ilmeisen suosittuja sovitteluinstrumenttejaan eli rautaputkia. Viime vuonna Jamanur Hassan Dahir ja Astrit Miftari sovittelivat suomalaismiestä rautaputkella. Kaksi vuotta sitten kaksi somalinuorukaista sovitteli samalla välineellä siskoaan, joka ei halunnut mennä naimisiin hänelle osoitetun sukulaismiehen kanssa. Rautaputki vilahtelee rikosuutisissa vähän väliä. En minä ainakaan tähän hätään tietäisi, mistä tuollaisen putken saa.

2) Edelleen toukokuussa Kuopion monikulttuurinen jalkapalloturnaus jouduttiin keskeyttämään, kun virheellisestä tuomaritoiminnasta kimpaantuneet, maahanmuuttajista koostuvat joukkueet aloittivat joukkotappelun. Turnauksen tarkoituksena oli "lähentää kansallisuuksia". Lähentymisen järkyttämät järjestäjät päättävät myöhemmin, pelataanko turnausta enää jatkossa.

3) Kesäkuussa kaksi ulkomaalaistaustaista miestä hakkasi ja potki sairaalakuntoon raskaana olevan ulkomaalaistaustaisen naisen Vuosaaressa. Keskellä päivää, kauppakeskuksen edessä. Yksityiskohtia emme tiedä, mutta parhaan arvauksen mukaan miehet, jotka tietävät, mitä kunnia merkitsee, sovittelivat naisen käyttäytymistä koskevia erimielisyyksiä.

Tällaista sovittelua katsellessaan ajautuu väkisinkin ajattelemaan, että näissä tapauksissa toteutuu pienessä mittakaavassa se, mikä suuressa mittakaavassa on tehnyt sovittelijoiden kotimaista ikäviä paikkoja elää. Eivät afrikkalaisten heimojen tai Lähi-Idän klaanien väliset ristiriidat oikeasti ole sisältönsä puolesta sen suurempia kuin Euroopan maiden, tai näiden maiden sisällä vaikuttavien yhteisöjen, väliset ristiriidat. Ero on siinä, miten ristiriitoja käsitellään. Kun McDonald'sille ja Hesburgerille tulee erimielisyys markkinaosuuksista, tartutaan puhelimeen. Kun "kebab-alan yrittäjille" tulee erimielisyys markkinaosuuksista, tartutaan rautaputkeen.

Toinen maailman kroonisia kriisipesäkkeitä koskettava ongelma ovat hetken mielijohteesta, eli huvin vuoksi ja ilman syytä, suoritetut väkivallanteot. Esim. sellaiset, joissa puukotetaan tai potkitaan satunnaisia vastaantulijoita. Se on tapa elää.

Ellemme tietäisi, että kaikki maahanmuuttajiin liittyvät kielteiset ilmiöt ovat suomalaisen yhteiskunnan aiheuttamia, voisimme arvioida Vuosaaren, Kuopion, Ulvilan ja Jyväskylän tapahtumia vaikkapa niin, että maahanmuuttajat toimivat tavalla, jolla heidän kotimaissaan toimitaan. Ja että heidän muuttaessaan Suomeen heidän kotimaissaan vallitsevasta normaalista meiningistä on tulossa suomalaista normaalia meininkiä.


Takaisin