23.11.2010

Maahanmuuttokriittinen tulipalo Tampereella?

Tampereen keskustassa, kivenheiton päässä rautatieasemalta, koettiin tuhoisa tulipalo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Palossa sai surmansa kolme henkilöä, ja useita muita toimitettiin sairaalaan.

Tällä hetkellä tiedetään, että ...

(a) ... palo sai alkunsa katutasossa sijaitsevan pizzerian tiloista.

(b) ... kyseisen pizzerian omistaa irakilainen mieshenkilö.

(c) ... poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi.

(d) ... poliisi on ottanut kiinni yhden mieshenkilön epäiltynä osallisuudesta tulipaloon. Toista epäiltyä etsitään.

Vallitsevassa ilmapiirissä tällainen asetelma on yhtä räjähdysherkkä kuin irakilaisen pizzerian keittiö. Tapauksen selvittäminen on tuskin päässyt liikkeelle, epäillyn syyllisyyttä ei ole toteennäytetty, eikä hänen kansallisuudestaan tai mahdollisista motiiveistaan ole mitään tietoa. Tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemen mukaan ...

"... ainakaan toistaiseksi ole näyttöä siitä, että tulipalon sytyttämisellä olisi haluttu hyökätä ulkomaalaisia vastaan."

Tällä hetkellä (tiistai 23.11. n. klo 11) emme siis tiedä tämän enempää. Kyseessä voi olla vakuutuspetosyritys, jokin kunniaan liittyvä juttu, pizzanvääntäjien keskinäinen välienselvittely, Arjalaisen Germaaniveljeskunnan isku tai jokin ihan muu.

Se, että mitään ei tiedetä, ei kuitenkaan (tässäkään) tapauksessa pidättele päivystäviä kiihottujia. Esimerkiksi sdp:n kansanedustajalla Päivi Lipposella näyttää olevan salaista tietoa tapauksesta:

"Nyt on raja ylitetty. Enää rasistiseen uhoiluun ei voi suhtautua vähättelevästi tai naureskellen.

Minä vetoan ihmisiin, että me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista.

[...]

Haluaisin olla järjestämässä kunnon mielenosoitusta tai marssia rasismia vastaan. Jossa ilmenisi joukkovoiman vahvuus. Tällaista toimintaa ei enää voida hyväksyä ja näin ajattelevia ihmisiä on VALTAVASTI. Liian paljon pahaa on maailmassa aiheutunut sen tähden, että ihmiset ovat olleet hiljaa.

Varsin hyvin muistetaan kuinka 1930-luvulla Saksassa juuri näin ulkoparlamentaarisin toimin aiheutettiin pelkoa.

Nyt on osoitettava solidaarisuutta maahanmuuttajia kohtaan."

En mitenkään halua vähätellä 1930-luvun Saksan ulkoparlamentaarisia toimia enkä muutakaan väkivaltaa, mutta kun poliisi erikseen sanoi, ettei mikään toistaiseksi viittaa rasistiseen motiiviin.

Entäpä, jos kävisi ilmi, että tulipalon sytyttikin yrittäjä itse, hänen serkkunsa tai kilpaileva pizzayrittäjä Irakista? Saatavilla olevan tiedon valossa nämä vaihtoehdot ovat aivan yhtä mahdollisia ja todennäköisiä kuin rasistinen iskukin. Onko Päivi Lipponen varautunut sellaisessa tilanteessa ottamaan syyttävät ja vihjailevat sanansa takaisin?

Vai tuleeko tästä tulipalosta joka tapauksessa ja tutkinnan lopputuloksesta riippumatta osa suvaitsevaiston mytologiaa, jolla herkutellaan maailman tappiin asti?

Koska en tiedä, kuka palon sytytti ja miksi, en toistaiseksi osoittele syyttävällä sormellani mihinkään tiettyyn suuntaan. Päivi Lipposta kehottaisin häpeämään. Kolme täysin syytöntä ihmistä on kuollut. Lipponen käyttää heitä oman kilpensä kiillottamiseen, populistiseen pelon ja vihan lietsontaan sekä oman poliittisen agendansa edistämiseen. Mieleeni tulee eläin nimeltä raatokärpänen.

24.11.2010

Jatkan aiheen käsittelyä uusien tietojen valossa.

Aluksi haluan kuitenkin palata hetkeksi siihen, mitä Päivi Lipponen eilen kirjoitti:

"Haluaisin olla järjestämässä kunnon mielenosoitusta tai marssia rasismia vastaan. Jossa ilmenisi joukkovoiman vahvuus. Tällaista toimintaa ei enää voida hyväksyä ja näin ajattelevia ihmisiä on VALTAVASTI. Liian paljon pahaa on maailmassa aiheutunut sen tähden, että ihmiset ovat olleet hiljaa.

Varsin hyvin muistetaan kuinka 1930-luvulla Saksassa juuri näin ulkoparlamentaarisin toimin aiheutettiin pelkoa."

Ensimmäisellä lukemisella en tullut ajatelleeksi, että ensimmäisen kappaleen sisällön ja jälkimmäisen kappaleen natsikortin välillä on huomattava ristiriita. Tai paremminkin voidaan sanoa, että Lipposen antama varoitus on aiheellinen mutta toisella tavalla kuin Lipponen itse ajatteli.

Ensimmäisessä kappaleessahan hän nimenomaisesti lietsoo kansalaisia hysteriaan ja ulkoparlamentaarisiin toimiin, siis marsseille. 30-luvun Saksassa sitä vasta marssittiinkin erilaisia kansakuntaa uhkaavia voimia vastaan. Esimerkiksi 7. marraskuuta 1938 Herschel Grynszpan -niminen juutalaisnuorukainen ampui Pariisissa Saksan lähetystön virkailijaa Ernst vom Rathia, joka menehtyi vammoihinsa kahta päivää myöhemmin. Tästä hirmuteosta närkästyneet kansanjoukot, vastuullisten poliitikkojen kuten Joseph Göbbelsin ohjeistuksella ja yllyttäminä, järjestivät "kunnon mielenosoituksen ja marssin", jonka saldoksi tuli 200 tuhottua synagogaa, 7500 hävitettyä juutalaista liikeyritystä, 91 kuollutta ja 30 000 pidätettyä.

Näitä asioita Lipposen sopisi pohtia suunnitellessaan "joukkovoiman" näyttöä ja ulkoparlamentaarisia tapahtumia.

Suomen oloissa erikoislaatuista journalistista ryhtiä osoittaen Ilta-Sanomien toimittaja kysyi Päivi Lipposelta, mistä tämä tietää, että murhapoltto oli rasistinen. Lipponen:

-En pysty todistamaan asiaa. Se on päätelmä, mielipide. Minulla ei ole salaista tietoa asiasta, Lipponen kommentoi IS:lle.

Lipposen mukaan hän perustaa käsityksensä rasistisesta teosta sille, että maahanmuuttajayrittäjiä kohtaan on tehty aiemmin tehty iskuja ja erilaista ilkivaltaa.

Tämä on mielenkiintoista. Kun seuraavan kerran jossakin tapahtuu puskaraiskaus tai silmitön väkivallanteko kadulla, aikooko Lipponen kenties kiljahtaa, että nyt on raja ylitetty, eikä maahanmuuttajien tekemiin raiskauksiin ja väkivallantekoihin enää voi suhtautua välinpitämättömästi? Vaatiiko hän silloin solidaarisuutta suomalaisia uhreja kohtaan? Tekeekö hän tämän ennen kuin on selvitetty, onko teon takana ylipäänsä maahanmuuttaja vai ei?

Perusteita toki (Lipposen logiikalla) olisi, ovathan maahanmuuttajat ennenkin syyllistyneet puskaraiskauksiin ja silmittömiin väkivallantekoihin.

Vai pätevätkö yleistämisen, syyllistämisen ja pikaisten johtopäätösten suhteen kenties erilaiset säännöt riippuen siitä, minkä viiteryhmän edustaja oletetaan syylliseksi?

Tämän päivän Iltalehden mukaan Lipponen "tuohtui", kun häneltä kysyttiin, yrittikö hän tehdä politiikkaa tuhopoltolla:

"Jos käy ilmi, että olen väärässä, tulen pyytämään anteeksi."

Tämä luo erityisen mielenkiintoisen tilanteen. Jos ja kun käy ilmi, että teko ei ollut rasistisesti motivoitu, keneltä Lipponen aikoo pyytää anteeksi? Rasisteiltako? Kollektiivisesti?

Lipposen puoluetoveri Kimmo Kiljunen ehätti jättää eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen suojelupoliisin viharikosten seurannan tehostamisesta. Kirjallinen kysymys alkaa näin:

"Tampereella ravintolan tuhopoltto on osoittautumassa viharikokseksi."

Näin siis siitä huolimatta, että tutkintaa johtavan Hannu Kallioniemen mukaan viitteitä rasistisesta motiivista ei ole. Kiljunen ei kuitenkaan vähästä hätkähdä:

Kiljunen puolestaan myönsi, että hän saattoi hätiköidä lausuntonsa kanssa, mutta tähdensi, että kirjallinen kysymys viharikoksista on silti paikallaan.

Päivän Hesari on haastatellut tamperelaisia pizza- ja kebab-yrittäjiä:

Tamperelaiset pizza- ja kebabyrittäjät ovat ymmällään maanantaisen palon syistä. Yksi pelkää rasismin heräävän, jos tekijä paljastuu ulkomaalaiseksi.

"Hän ei näyttänyt suomalaiselta."

Poliisi näytti palopaikan naapurissa toimineille kebabyrittäjille tiistaina kuvaa tummiin puetusta hahmosta. Kuva oli ilmeisesti valvontakamerasta napattu kuva mahdollisesta epäillystä.

MTV3:n mukaan eräs poliisin tutkimista teorioista on, että palon taustalla olisi etnisten ryhmien välienselvittely. Poliisi halusi tietää, tuntevatko turkkilaisyrittäjät kuvassa kadulla kulkevaa miestä. Eivät tunne.

Silmukka kiristyy Lipposen ja Kiljusen ympärillä. Miksi poliisi näyttäisi muutoin julkaisemattomia valvontakamerakuvia paikkakunnan kebab-yrittäjille, ja miksi poliisi tutkisi rikosta mahdollisena etnisten ryhmien välienselvittelynä, jos rikoksesta epäilty ja pidätetty henkilö olisi suomalainen?

Erääseen yksityiskohtaan on vielä syytä kiinnittää huomiota. Poliisi tutkii tapausta mahdollisena "etnisten ryhmien välienselvittelynä" mutta ei ole löytänyt viitteitä siitä, että kyseessä olisi viharikos. Eikö tämä ole outoa? Kun suomalaiset selvittävät välejään muiden etnisten ryhmien edustajien kanssa, tapauksia nimenomaan tutkitaan viharikoksina.

Palossa tuhoutuneen pizzeria Julietin omistaja Aram Biban on ollut maanantaista lähtien kateissa, ainakin sukulaisiltaan. Poliisi antaa ymmärtää kuulleensa häntä, mutta ei muuten suostu kommentoimaan mieheen liittyviä asioita. Ota nyt tästäkin selvää.

25.11.2010

Tampereen maanantainen tulipalo alkaa selvitä. Päivän lehtien mukaan teosta epäiltynä on pidätetty tuhoutuneen pizzerian omistaja ja tämän sukulainen. Miehet ovat irakilaisia.

Ajatus kävi mielessä jo eilen, kun lehdet uutisoivat, että yksi henkilö on pidätettynä, eivätkä sukulaiset saa ravintolan omistajaan puhelinyhteyttä, mutta poliisi kuitenkin kertoi kuulleensa omistajaa.

Ymmärrettävistä syistä tiedotusvälineet pidättyvät paljastamasta rikoksesta epäiltyjen henkilöllisyyttä. Kissa kuitenkin pääsi jo pussista, sillä toimitusten hyvää tarkoittavat hölmöt ryntäsivät eilen tekemään human interest -juttua tuolloin vielä uhreiksi kuvitelluista irakilaisista. Niinpä tiedämme, että pidätettynä oleva yrittäjä on 22-vuotias Aram Bibani.

Päivi Lipponen, joka toissapäivänä uhosi järjestävänsä mielenosoituksen ja marssin tällaisia inhottavia, rasistisia viharikoksia vastaan, piti yllätten eilisen sanansa ja pyysi anteeksi. Tosin anteeksipyynnöstä voi helposti lukea, että vaikka Lipponen nyt ehkä olikin väärässä, hän oli silti kokonaisuutena ajatellen enemmän oikeassa kuin väärässä:

"Tuli vähän liian nopea blogi. Minuun ovat ottaneet yhteyttä ihmiset, jotka ovat pahoittaneet mielensä ja harmistuneet siitä, että tein silloisen tiedon perusteella väärän otaksunnan, että tekoon liittyi rasismia. Pyydän anteeksi tätä väärää päätelmääni, jonka tein blogissani."

Mutta ...

"Teko oli ja on edelleen mielestäni sairasta väkivaltaa."

Tätä tuskin on kukaan halunnutkaan kiistää. Oleellista Lipposen alkuperäisen kirjoituksen kannalta lienee kuitenkin se, että kyse oli irakilaisten tekemästä sairaasta väkivallasta.

"Vastustan edelleen rasismia ja eriarvoisuutta. Käsitykseni siitä, että ihmiset jakavat huoleni kansakunnan tilasta ja rasismin vahvistumisesta, on saanut tukea."

Kuten näemme, alkuperäinen reaktio oli kuitenkin pohjimmiltaan oikeutettu ja - tietysti - kansan syvien rivien kannattama. Ehkä Lipposen kannattaa sittenkin järjestää ulkoparlamentaarinen voimannäyttönsä. Onhan ilmeinen vaara, että irakilaisten tekemä murhapoltto lietsoo suomalaisissa rasismia. Lisäksi koko teko saattaa olla seurausta siitä rakenteellis-rasistisesta seikasta, että suomalaiset eivät joko syö etnisten pizzerioiden tuotteita riittävästi tai vaihtoehtoisesti muuten tue tällaista yritystoimintaa. Tuloksena korttelin kaikki kuusi kebabbilaa eivät elätä omistajiaan (ja näiden serkkuja), mikä sitten purkautuu tällaisina epätoivoisina tekoina.

Niinpä niin, Päivi Lipponen ja Kimmo Kiljunen. Ruumiit on nyt raiskattu ja reisille meni. Aiotteko mahdollisesti vielä järjestää mielenilmauksen "sairasta väkivaltaa" vastaan? Edellytättekö, että Suomen irakilainen yhteisö järjestäisi sellaisen? Aikooko joku osoittaa solidaarisuutta kolmelle täysin syyttömänä kuolleelle suomalaiselle?

Kysymykset ovat retorisia. Kun suomalainen vahingoittaa maahanmuuttajaa, syyllisten löytäminen ja tuhoaminen sekä koko kansakunnan kieriskely tuhkassa on kaiken a ja o. Kun maahanmuuttajat vahingoittavat toisiaan ja suomalaisia, aiheen enempi käsittely onkin epäsopivaa. Syyllisten etsiminen ei kuulemma auta uhreja. Ei saa leimata koko kansanryhmää. Sitäpaitsi tekeväthän suomalaisetkin rikoksia. Jne.

Ilta-Sanomien Ulla Appelsin kirjoitti päivän lehdessä harvinaisen järkevän kommentin, joka kannattaa käydä lukemassa. Oletettavasti Alma-median Taneli Heikka todistaa meille kohtapuoliin, että - aivan kuten viisi syytöntä suomalaista vajaa vuosi sitten Espoossa murhannut kosovolainen Ibrahim Shkupolli - myös Tampereen hirmuteko itse asiassa ilmensi suomalaista väkivaltakulttuuria.

Lipponen on poistanut tiistaisen kirjoituksensa blogistaan, mutta internetistä ei onneksi mikään koskaan katoa.

29.11.2010

Ylempänä linkitetty Ulla Appelsinin kommentti Ilta-Sanomissa on kadonnut johonkin, mutta kuvakaappaus löytyy täältä.

Kuten arvata saattoi, poliisi epäilee tuhotyötä vakuutuspetoksen yritykseksi. Pizza- ja kebab-ala on ylikilpailtu bisnes, mikä sitten johtaa nyt nähdyn kaltaisiin tempauksiin.

Viiden euron pizzojen myyminen ei lyö Suomessa leiville, mikä pitäisi kebabbiloissa asioivienkin muistaa. Tällaisen liiketoiminnan tukeminen vain ja ainoastaan savustaa markkinoilta ne (lähinnä kotimaiset) yrittäjät, jotka eivät harrasta vilunkipeliä palkoissa, veroissa, kirjanpidossa tai työnantajamaksuissa.

Päivi Lipponen sanoi anteeksipyynnössään näin:

"... tein silloisen tiedon perusteella väärän otaksunnan, että tekoon liittyi rasismia."

Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä oli "silloinen tieto". Mitään tietoahan ei teon motiivista (tai tekijästä) tuolloin ollut. Empiiristäkään perustetta olisi rasismiepäilyille ollut vaikea löytää, suomalaiset kun eivät (monikulttuurikiimaisten vastakkaisista väitteistä huolimatta) juuri ole hyökkäilleet etnisiä ruokapaikkoja vastaan.

Sen sijaan on yllin kyllin evidenssiä verisistä reviirikamppailuista pizzayrittäjien välillä. Itsekin esitin tämän yhtenä vaihtoehtona (vakuutuspetoksen rinnalla) tämän kirjoituksen alkuosassa.

Kun tapahtumien oikea laita selvisi, alkoi odotuksenmukainen jälkihoito. Lehdistössä elää vielä pienen pieni toivo, että irakilaisveljeksille voitaisiin sittenkin antaa synninpäästö ja että tulitikun olisivat ehkä kenties raapaisseet paremmat syylliset eli suomalaiset. Iltalehti 25.11.2010:

Omistaja ja pizzeriassa silloin tällöin työskennellyt veli ovat taustaltaan ulkomaalaisia. Ovatko kaksi muuta siis syntyperäisiä suomalaisia?

- Heidän osaltaan tutkinta on alkuvaiheessa, enkä siksi vielä sano mitään heidän taustastaan, tutkinnanjohtaja vastaa.

[...]

- Motiivin selvittely on yhä kesken. Myös epäiltyjen roolit ovat epäselviä. Tutkinnassa pyritään selvittämään, ketkä ovat tapahtumiin osallisia ja ovatko he tekijöitä, avunantajia vai jotakin muuta, sanoo Kallioniemi.

Toisin sanoen pizzerian omistajan tai hänen veljensä ei välttämättä epäillä itse sytyttäneen tulipaloa.

Koska tämäkin oljenkorsi on kovin ohut, tapausta on varmuuden vuoksi ryhdytty häivyttämään julkisuudesta. Vertailukohdaksi voidaan ottaa viiden vuoden takainen, väitetty hyökkäys kajaanilaiseen pizzeriaan. Sitä rummutettiin kaikissa valtakunnan medioissa viikkokaupalla. Kun oikeudessa myöhemmin selvisi, ettei mitään rasistista iskua tapahtunut, asia kuitattiin pikku-uutisilla tai ei lainkaan.

Harvinaisen kuvottavana voidaan pitää sitä, että heti, kun Tampereen epäillyt olivat paljastuneet maahanmuuttajiksi, alkoi pahantekijöiden valkopesu. Palossa kuolleet kolme syytöntä nuorta suomalaista ja heidän omaisensa unohtuivat kokonaan. Bibanin veljeksistä alettiin leipoa traagisen onnettomuuden uhreja, suoranaisia kultapoikia. Helsingin Sanomat 26.11.2010:

Pizzerian nuorella omistajalla ja tämän veljellä ei ilmeisesti ole rikostaustaa.

[...]

Tampereen pizzeriapalo saattoi olla kauhealla tavalla pieleen mennyt petosyritys, jossa kolme nuorta aikuista kuoli tahallaan sytytetyn palon seurauksena.

[...]

Se on selvinnyt, että tuhoa on ollut tarkoitus aiheuttaa vain ja ainoastaan pizzerialle, ei koko rakennukselle ja sen useille muillekin yrityksille, ihmishengistä puhumattakaan.

Kyllä voi ihmispoloilla käydä huono tuuri.

Kuolonuhreista epäillyt ovat olleet pahoillaan. Kallioniemi ei kerro, onko heidän vastauksensa epäilyyn kiistäminen vai myöntäminen.

[...]

[Omistajaa] on kuvailtu ystävälliseksi. Hän puhuu hyvää suomea ja on ainakin Facebook-päivitystensä perusteella sosiaalinen, huumorintajuinen, monen tuntema ja aktiivinen.

[...]

Päivityksistä huomaa myös, ettei mies aina pitänyt pitkiä työpäiviä ja -öitä vaativasta työstään Tampereella.

Kova tekemään töitäkin.

Myös veljesten omaisten hätä on noteerattu mediassa asiaankuuluvalla tavalla. Aamulehti 25.11.2010:

Pidätettyjen veljesten sukulaiset ovat järkyttyneitä, kertoo yksi suvun jäsenistä.

- Pojat eivät ole voineet ikinä tehdä mitään tuommoista. Ravintolan omistaja rakasti sitä paikkaa, hän sanoo.

- Olen poikien vanhempien luona. Synkkyys on laskeutunut heidän päälleen.

Lisäksi kaikki ovat huolissaan siitä, että tapaus saattaisi lisätä rasismia. Tosin kenelläkään ei ole varsinaisia havaintoja siitä, että rasismi olisi jollakin tavalla lisääntynyt. Aamulehti:

Perhettä ei hänen mukaansa ainakaan tähän mennessä ole uhkailtu, mutta huoli ja pelko ovat suuria.

Tampereella kebab- ja pizzaravintolaa pitävä Murad Helmi on hänkin huolissaan. Hän ei tunne pidätettyjä henkilökohtaisesti, mutta pelkää tapauksen lisäävän rasismia.

- Meillä on ollut pelko, että voi tulla suomalaisten kostoisku muita ulkomaalaisia vastaan. Tämä varmasti lisää rasismia, mutta en tiedä kuinka paljon.

Murad Helmi kertoo kuitenkin, että ei ole itse saanut uhkauksia tai rumia puheita osakseen tuhopolton jälkeen.

Kuten huomaamme, tällaiset tragediat ovat suvaitsevaistolle win-win-tilanteita. Jos tekijä on suomalainen, on syytä marssia rasismia vastaan. Jos tekijä on maahanmuuttaja, on syytä marssia rasismia vastaan.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, millaisen rangaistuksen oikeus langettaa näille hyvää suomea puhuville, sosiaalisille, huumorintajuisille, monien tuntemille ja aktiivisille pojille, joiden vanhempien päälle synkkyys on laskeutunut. Muistakaamme, että Helsingin hovioikeus tuomitsi kolme vuotta sitten Kalle Holmin, tuolloin 19, kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen Porvoon tuomiokirkon polttamisesta.

Holmin teko ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta rikosnimikettä "törkeä tuhotyö" perusteltiin mm. sillä, että ...

... välittömällä vaaravyöhykkeellä asui noin 150 ihmistä. [...] Hovioikeuden mielestä nuorukaisen on täytynyt pitää ”enemmän tai vähemmän todennäköisenä”, että palo leviäisi Vanhan Porvoon alueelle.

Nähtäväksi jää, olisiko Bibanin unelmavävyjen täytynyt oikeuden mielestä pitää enemmän tai vähemmän todennäköisenä tulen ja palokaasujen leviämistä kerrostaloon, jonka katutasossa pizzeria sijaitsi.

Missä ovat uhrit ja heidän omaisensa? Jari Leino on kirjoittanut Tampereen tuhotyöstä ja eräästä ruotsalaisesta veriteosta vertailevan analyysin. Sen lukeminen tekee surulliseksi ja vihaiseksi:

Ruotsin parkkipaikkakärhämä vs. Hämeenkadun murhapoltto.


Takaisin