1.12.2010

Lista

Tänään ajattelin kirjoittaa muutaman sanan ns. "Halla-ahon listasta". Kyseinen lista on tulevien eduskuntavaalien kiintoisin asia. Ainakin, jos uskomme sosiaalidemokraattisen puolueen puoluesihteeriä Mikael Jungneria, ja miksipä emme uskoisi?

Listaa voidaan siis pitää melkoisen tärkeänä asiana, koska se on tärkeämpi kuin esim. sosiaalidemokraattisen puolueen vaalimenestys, valtion velkaantuminen, nuorisotyöttömyys, eläkepommi tai maahanmuutto.

Jos joku kuitenkaan ei vielä tiedä, mikä on "Halla-ahon lista", kerrottakoon, että nimitys on lehdistön keksimä. Kyse on siitä, että vaalisivuillani mainostan sellaisia muiden vaalipiirien ehdokkaita, jotka ovat mielipiteiltään ja painotuksiltaan mahdollisimman lähellä itseäni ja joiden toimintaa olen voinut seurata pidemmän aikaa. He ovat niitä ehdokkaita, joita minä äänestäisin, jos asuisin kyseisissä vaalipiireissä. Olen laatinut näitä suosituksia, koska saan yhtenään vastailla muualta maasta tuleviin ehdokaskyselyihin ja suosittelupyyntöihin.

Kuten sivuillani todetaan, Perussuomalaiset on puolueena maahanmuuttokriittinen, eivätkä listalla olevat ehdokkaat suinkaan ole ainoita hyviä persuehdokkaita. Selvää kuitenkin on, että persuissa kuten muissakin puolueissa ehdokkaiden välillä on eroja. Jos esim. äänestäjä vaatii huomattavasti tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja pitää maahanmuuttoa tärkeimpänä yksittäisenä teemana tulevissa vaaleissa, hän tietysti etsii vastaavaa ehdokasta. Hänen ei kannata äänestää sellaista ehdokasta, jolle maahanmuuttokysymys on tärkeysjärjestyksessä esimerkiksi sijalla viisi.

Sama pätee kaikkiin kysymyksiin. Jos helsinkiläinen äänestäjä on erityisen kiinnostunut sosiaalipoliittisista kysymyksistä tai vammaisten oikeuksista, en suosittele hänelle itseäni vaan valtuustokollegaani Antti Valpasta. Sille, jolle eläkeläisten asiat ovat prioriteettilistan kärjessä, mainostan Seppo Kanervaa. Jne. Kutsun tätä asiakaspalveluksi, ja siitä on kysymys "Halla-ahon listassa".

Mitään epätavallistakaan tällaisissa suosittelulistoissa ei ole. Julkaisin vastaavan listan vuoden 2007 eduskuntavaaleihin ja vuoden 2008 kunnallisvaaleihin. Persujen sisällä toimii mm. "yrittäjähenkisistä ehdokkaista" koostuva ryhmä nimeltä Täysmuutos, joka suosittelee omia ehdokkaitaan omalta listaltaan.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen laati samanlaisen listan viime eduskuntavaaleissa, ja hänen listallaan oli jopa muiden puolueiden ehdokkaita. Vihreiden Osmo Soininvaara on ilmoittanut julkaisevansa suosittelulistan tuleviin eduskuntavaaleihin (kirjoituksen kommenteissa):

"Kunhan vihreiden ehdokasasettelu on valmis, tulen suosittamaan vihreiden listoilta mielestäni hyviä ehdokkaita, myös Helsingistä."

Onko vihreiden listoilla siis Soininvaaran mielestä myös huonoja ehdokkaita?

Havaitsemme, että omista aiemmista "listoistani" sen enempää kuin Tynkkysen, Soininvaaran tai Täysmuutoksenkaan "listoista" ei ole virinnyt minkäänlaista keskustelua. Kukaan ei esimerkiksi ole esittänyt sellaista absurdia väitettä, että Tynkkynen tai Soininvaara "hajottaisivat" vihreitä.

Perussuomalaisia on haukuttu rasisteiksi, mutta kannatus on vain noussut. Äänestäjille on jankutettu, että Timo Soinia voi äänestää ainoastaan Uudellamaalla, mutta kannatus on vain noussut. Kun kaikki, mitä media ja kilpailevat poliittiset puolueet sanovat, muuttuu Perussuomalaisten kannatukseksi, siellä on hätä kädessä. Niiden viimeinen oljenkorsi on se, että Perussuomalaiset hajoaisivat ennen vaaleja. Tämän vuoksi kiilaa yritetään epätoivon vimmalla iskeä kuvitteellisten "halla-aholaisten" ja "soinilaisten" välille.

Tällaista jakolinjaa ei ole olemassa. "Listallani" olevat henkilöt ovat päätyneet Perussuomalaisiin kukin omia reittejään. He ovat lojaaleja ajamilleen asioille ja Perussuomalaisille, eivät minulle.

Iltalehden toimittaja Pekka Tiinanen bongasi "listan" ensimmäisenä. Hän soitti minulle niin kiihtyneenä, ettei luuri meinannut pysyä kädessä ja kysyi, eikös tämä nyt ole puolueen hajottamista. Samaa hän tiedusteli Soinilta ja sai aikaiseksi kohujutun nimeltä "Persut repeää?". Koska Perussuomalaiset eivät suostuneet repeämään, Tiinanen teki viikon sisään kaksi uutta juttua, jotka oleellisilta osiltaan vastasivat ensimmäistä.

Toimittajat ovat laumasieluja, jotka kopioivat toistensa ideoita ja juttuja pysähtymättä miettimään, onko asiassa järkeä tai ns. pihviä lainkaan vai ei. Niinpä se, että yksi helsinkiläinen eduskuntavaaliehdokas suosittelee kotisivullaan muissa vaalipiireissä olevia saman puolueen ehdokkaita, nousi vaalien "kiintoisimmaksi asiaksi".

Varsinkin Kepun lehdet tarttuivat ahnaasti tilaisuuteen. Niiden kirjoittelulle on ominaista suuri sympatia Timo Soinia kohtaan ja suuren suuri huoli siitä, pysyykö Soinin puolue ehjänä, vai onnistuvatko halla-aholaiset hajottamaan tai peräti valtaamaan sen. Tyhmempi voisi kuvitella, että persujen hajoaminen nimenomaan palvelisi syöksyssä olevan Kepun ja kepulaisten intressejä.

Sanomalehti Kalevan mukaan ...

"... Jussi Halla-aho jakaa perussuomalaiset vuohiin ja lampaisiin."

Pidän tätä syvästi omituisena syytöksenä. Minkäänlaisia moitteitahan en ole yhdestäkään persuehdokkaasta esittänyt. On totta, että minulla on omat suosikkini, mutta kenelläpä ei olisi? Kansanedustaja Vistbackalta toimittaja saa kalasteltua muutaman kriittisen kommentin, mutta olisin taipuvainen kuittaamaan ne Raimon omalla toteamuksella:

Vistbackan mukaan hänellä ei ole selvää käsitystä siitä, keitä nämä "hommalaiset" oikein ovat.

"En ole käynyt heidän nettisivuillaan. Olen sen verran vanhanaikainen, että minulla ei ole edes omia nettisivuja", hän toteaa.

Kainuun Sanomat jatkaa pääkirjoituksessaan:

Timo Soini saattoi erehtyä, kun otti Jussi Halla-ahon puolueensa ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Soinin on varottava, ettei hänelle käy kuin esikuvalleen Veikko Vennamolle. Vennamolta äkisti paisuneen eduskuntaryhmän enemmistö karkasi omille teilleen kesken vaalikauden.

Lauma näyttää Soinilta hajoavan, ennen kuin voitokkaita eduskuntavaaleja ennätetään edes käydä. Halla-aho ei tyydykään ryhmän rivijäseneksi. Hän on jo tässä vaiheessa ryhtynyt jakamaan ehdokkaita eri vaalipiireissä vuohiin ja lampaisiin. Halla-aho antaa suosituksia, ketä missäkin vaalipiirissä pitäisi äänestää.

Halla-ahon kannattajat pyrkivät perussuomalaisten eduskuntaryhmään ketunhäntä kainalossa. Puolueelle voi käydä kuten vasemmistoliitolle vanhojen taistolaisten kanssa. Häntä voi heiluttaa koiraa koko vaalikauden ajan.

Verkko-apila tykittää:

Gallup-myötäisessä purjehtivien perussuomalaisten joukoissa käy melkoinen kihinä, jossa jotkut ovat nähneet merkkejä alkaneesta valtataistelusta puheenjohtaja Timo Soinin ja kansanedustajaehdokas Jussi Halla-ahon (ps.) välillä.

"Jotkut"? Pekka Tiinanen, Mikael Jungner ja Kainuun Sanomat?

Helsinkiläinen Halla-aho on ryhtynyt rakentamaan omaa leiriään perussuomalaisten sisälle. Halla-aho on laatinut listan maahanmuuttokriittisistä ehdokkaista, joita hän neuvoo äänestämään. Listalla on 11 nimeä eri vaalipiireistä. Halla-aho korostaa, että myös perussuomalaisten ehdokkaissa ja heidän painotuksissaan on eroja. Hän ohjeistaakin äänestäjiä, että juuri oikeat ehdokkaat on saatava kärkisijoille puolueen listoilla. Pari vuotta sitten Soini onnistui pysäyttämään Halla-ahon vyörytyksen estämällä tämän asettumisen eurovaaliehdokkaaksi. Nyt näyttää siltä, ettei Soini enää ehdi Brysselistä riittävästi vahtimaan puoluevaltaajien toimia.

Lopulta Kainuun Sanomat pelottelee Soinia jopa hallituspaikan menetyksellä, jos halla-aholaisia ei saada pois pelistä:

Perussuomalaisilla vahvistettuna syntyisi enemmistöhallitus niin porvari-, sinipuna- kuin punamultapohjallekin. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua, että Timo Soinilta on puolueen tilanne karkaamassa Jussi Halla-ahon toiminnan takia käsistä jo nyt.

"Toiminnan"? Senkö, että olen nimennyt muista vaalipiireistä kanssani samoilla linjoilla olevia ehdokkaita, joita äänestäisin, jos kyseisissä piireissä asuisin?

Näin syvää huolta siis tuntee Kepu Perussuomalaisten yhtenäisyydestä ja hallituskelpoisuudesta.

Ikävä kyllä joillakin persuehdokkailla vaalijänskätys (tai huoli omasta menestyksestä listansa sisällä) on niin suuri, että tähän vedätykseen lähdetään mukaan. Kaikkein hulluimmalta tuntuu se, että listani olemassaolosta ovat esittäneet protesteja sellaisetkin ehdokkaat, jotka ensin yrittivät saada sille oman nimensä.

Kehottaisin kaikella ystävyydellä omia rivistöjä pitämään pään kylmänä huhtikuuhun asti. Omia mollaamalla ei kukaan meistä tule saamaan yhtäkään ylimääräistä ääntä. Sen sijaan vanhojenkin kannattajien arvostus saattaa kadota nopeasti. Pidetään katse ja fokus siellä omassa kampanjassa ja omissa tekemisissä.

Jos joku "listalla" oleva saa minun suositteluni vuoksi ylimääräisen äänen, se ei ole pois muilta persuehdokkailta vaan lisäys yhteiseen äänipottiin. Jos viimemainittu ei ole riittävän suuri, ei kukaan mene läpi.

Mikael Jungner totesi puheenvuorossaan, että Soini on "sisäänheittotuote", jonka imussa eduskuntaan voi päästä vaikka kuinka monta sikaa säkissä. Ensinnäkin haluan todeta, että Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla. Näin ollen ainakaan minä, Heikki Luoto Tampereelta tai Maria Lohela Turusta emme pääse läpi Soinin imussa. Toiseksi sama väite pätee keneen hyvänsä ääniharavaan mistä tahansa puolueesta.

Otetaan esimerkiksi toinen listamies, Vihreiden Osmo Soininvaara Helsingistä. Hänet hälytettiin mukaan vain ja ainoastaan siksi, että fiksummat miehet valuvat ulos yhä punaisemmaksi, feministisemmäksi ja totalitaarisemmaksi käyvistä vihreistä. Tarvittiin ehdokas imuroimaan epäröivien äänestäjien kannatusta. Soininvaara kuitenkin on sisäänheittotuote sanan pahimmassa merkityksessä. Kuka tietää, millaisia äärivasemmistolaisia kummajaisia pääsee hänen avittamanaan eduskuntaan? Käykääpä itse katsomassa, kenen hyväksi saattaa päätyä Odelle annettu ääni.

Merkittäköön tiedoksi, että muutama ihan asiallinenkin juttu uutisoinnin sekaan mahtuu, esim. klik ja klak.

Toimittajille haasteeksi ja puoluetovereille pohdittavaksi: Onko siihen jokin erityinen syy, että Jussi Halla-ahon suosituslista on Perussuomalaisten hajottamista, mutta Osmo Soininvaaran tai Oras Tynkkysen suosituslistat eivät ole Vihreiden hajottamista?


Takaisin