8.8.2013

Lisääntykää ja täyttäkää Toyota Corolla!

Kattilakuntamme kuudenneksi jäseneksi syntyi 7.8. klo 15:53 Hilman, Kertun ja Veikon pikkuveli. Tapahtuman tiimoilta jatkan lapsiaiheisia ja lisääntymismyönteisiä pohdintoja siitä, mihin jäin Helsingin Sanomien jutussa tammikuussa 2010 ja tämän sivuston ensimmäisessä kirjoituksessa kesäkuussa 2003.

Lapsi on yhdistelmä vanhempiensa rakennusaineita, mutta yhdistelyn tulos on ennalta-arvaamaton. Lapsi ei siis ole loogis-matemaattisesti johdettavissa mistään aiemmasta, vaan se on Uusi Asia. Uusi tyyppi. Koska ihmisen tekemiset, ajattelemiset, kokemiset ja tuntemiset seuraavat suurelta osin siitä, millaiseksi hänet on tehty - jos kohta ympäristölläkin on oma vaikutuksensa -, lapsen ennalta-arvaamattomuudesta seuraa, että hän ja hänestä kasvava aikuinen tekee, ajattelee, kokee ja tuntee ennalta-arvaamattomia, uusia asioita.

Puhumme tietysti maailmankatsomuksellisista asioista. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että vaikka yksilöt tulevat ja menevät, heidän tekonsa, ajatuksensa, kokemuksensa ja tuntemuksensa eivät katoa vaan kumuloituvat - jos sallitte - ihmiskunnan yhteiseksi kertomukseksi. Jokainen potentiaalinen yksilö, joka jää syntymättä, köyhdyttää tätä kertomusta.

Koska edellinen oli ilmeisen sekavasti sanottu, lähestyn asiaa ruohonjuuritasolta. Päivän vanha poikamme on vielä tällä hetkellä suloinen ja säälittävä niin kuin vauvat ovat, mutta toistaiseksi jäsentymätön ja eriytymätön pötkö. Näin on ollut kaikkien lastemme kohdalla. Kuitenkin jokaisesta on ajan mittaan tullut ainutkertainen persoona, jolla on omat ajatuksensa, ilmeensä, mieltymyksensä ja omituisuutensa, ja tämä kaikki on ollut kätkettynä jo siihen pötköön.

Aina välillä katson lapsiani ja mietin, että jos minä ja rouvani olisimme päättäneet juuri siinä kohdassa olla haluamatta lasta, kyseinen persoona, samoin kuin hänen ajatuksensa, ilmeensä, mieltymyksensä ja omituisuutensa, puuttuisi maailmasta. Minun elämäni olisi erilainen, lasteni ystävien elämä olisi toisenlainen. Ja koska myös ne ihmiset, jotka vaikuttavat maailman menoon laajemmassa mielessä, ovat jonkun lapsia, myös maailma olisi mahdollisesti jossakin vaiheessa toisenlainen.

Suvullisen lisääntymisen ominaisuus on, että mahdollisten tyyppien samoin kuin heistä seuraavien tapahtumien kirjo on rajaton. Kyse on vain siitä, saavatko kyseiset tyypit syntyä, ja päätös siitä kuuluu meille, jotka saimme syntyä.

Lopuksi totean aforistisia sfäärejä tavoitellen, että syntymätönkin lapsi on vain ihminen, ja jokainen ihminen on mieluummin olemassa kuin olematta, olivat olosuhteet millaiset hyvänsä. Kysy vaikka itseltäsi.

Näissä merkeissä toivotan kaikille erinomaista loppukesää ja alkavaa syksyä!


Takaisin