21.12.2007

Kuulapääkovennus, osa 2

Muutama päivä sitten espoolainen skinhead tuomittiin viidestä tapon yrityksestä ja erinäisistä vähäisemmistä rötöksistä yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Mielestäni tuomio oli erikoinen, koska a) vastaavat tilanteet (ei hengenvaarallisia vammoja, ei yksiselitteisesti osoitettua tappotarkoitusta) on Suomessa yleensä tulkittu törkeiksi pahoinpitelyiksi, b) teko olisi ollut tulkittavissa hätävarjelun liioitteluksi, c) keskimääräinen tuomio tapon yrityksestä on 3-4 vuotta vankeutta, eikä Suomessa harrasteta erillisistä rikoksista langetettujen vankeusrangaistusten mekaanista linkittämistä.

Tänään saimme vertailumateriaalia, kun Heikinlaaksossa maaliskuussa poliiseja ammuskellut vartija tuomittiin teoistaan Helsingin käräjäoikeudessa. Hänet todettiin syylliseksi kolmeen murhan yritykseen, kahteen pahoinpitelyyn, laittomaan uhkaukseen, yhteen vahingontekoon, kahteen vaaran aiheuttamiseen ja seitsemään virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Rikosnimikkeitä oli enemmän kuin skinin tapauksessa, ja ne olivat rikosoikeudellisesti rankempia. Taposta voi saada 10 vuotta vankeutta, kun taas murhasta lähtökohtainen rangaistus on elinkautinen. Näin ollen myös murhan yrityksen on oltava vakavampi asia kuin tapon yritys. Vartija käytti järeämpiä aseita kuin skini, aseita oli enemmän, ja laukauksia ammuttiin kymmenkertainen määrä. Soukan skinin tavoin vartija todettiin syyntakeiseksi.

Vartija sai kuusi vuotta vankeutta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio vastaa yleistä rangaistuskäytäntöämme. Se on kansainvälisesti vertailtuna naurettavan lievä. Kokonaistilanne ei kuitenkaan parane sillä, että osa rangaistuksista saatetaan vastaamaan kansainvälistä keskiarvoa tai kansan oikeustajua. Oikeusvaltion kannalta tärkeintä on, että kaikki ovat tasa-arvoisia lain edessä.

Tällä viikolla olemme nähneet, että eräät ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. On vaikea välttyä vaikutelmalta, että Soukan skinin vakavin rikos oli jumalanpilkka ja pyhäinhäväistys: hänen tekonsa kohdistui "maahanmuuttajaystävällisiin ihmisiin" ja yhteen maahanmuuttajaan. Tosin jälkimmäiselle ei tapahtunut mitään.

Heikinlaakson ampuja sen sijaan ampui vain poliiseja, jotka, kuten tunnettua, eivät vallitsevan yhteiskuntaideologian puitteissa ole pyhäinkuvia. Poliisit ovat lähinnä riesa, joka sabotoi tervettä kansalaisaktivismia.


Takaisin