15.5.2008

Kun oikeuden miekka sivalsi

Lehdet kertovat, että Lontoon poliisi aikoo ryhtyä tosissaan keräämään teräaseita pois kadulla kulkevilta nuorukaisilta.

Brittiläiseen kulttuuriin kuuluu, että aina välillä, kun ongelma X paisuu sietämättömäksi, poliisi ja poliitikot uhoavat jonkin aikaa kovista otteista ja nollatoleransseista, minkä jälkeen tilanne palaa ennalleen. Ongelmahan eivät tässä tapauksessa ole teräaseet, vaan se, että Lontoossa on runsaasti nuorukaisia, jotka haluavat kulkea aseistettuna. Veitsien poiskerääminen on turhaa, koska takavarikoidun veitsen tilalle nuorukainen hankkii uuden. Jos halutaan päästä eroon puukottavista nuorukaisista, on poistettava nuorukainen, ei puukkoa.

Hesari muistaa muistuttaa, että aiempia teräaseoperaatioita on kritisoitu tarkastusten kohdistumisesta tummaihoisiin nuoriin. Se, että puukkoa heiluttavat jengiläiset lähes poikkeuksetta ovat tummaihoisia, on tietysti täysin epäoleellista. Moniarvoisessa yhteiskunnassa poliisin tulee tarkastaa myös keski-ikäiset rouvat ja takavarikoida näiden kynsiviilat.

Viime maanantaina yksi ihminen puukotettiin kuoliaaksi Oxford Streetillä, yhdellä Euroopan vilkkaimmista ostoskaduista. Hesari ei kerro tapauksesta tarkemmin, mutta paikallislähteistä paljastuu, että surmansa saanut nuorukainen oli Nuorukainen™. Eikä kuka tahansa Nuorukainen™ vaan Steven Bigby, yksi niistä viidestä Nuorukaisesta™, jotka tammikuussa raiskasivat 16-vuotiaan koulutytön ja täydensivät työnsä kaatamalla tämän päälle syövyttävää kemikaalia.

Bigby oli vapaalla jalalla takuita vastaan. Häntä odotti syyte paitsi mainitusta raiskauksesta myös vuonna 2006 suorittamastaan puukotuksesta.

Joskus asiat menevät vahingossa oikein. Ehkei niitä veitsiä kannatakaan ottaa Nuorukaisilta™ pois.


Pelastushenkilökunta yrittää turhaan pelastaa Steven Bigbyn arvokasta elämää. "Tee työtä, jolla on tarkoitus."


Takaisin