3.10.2006

Keskustelua meillä ja naapurissa, osa 4.

Varoitan etukäteen, että tämänkertainen kirjoitus kärsii pienestä koheesion puutteesta. Tietokoneeni on hajoamassa, ja joudun viemään sen huoltoon. Koska on mahdollista, että käyttöjärjestelmä pitää asentaa uudelleen, haluan hankkiutua eroon työpöydälle kasaantuneista linkeistä ennen kuin vedän töpselin seinästä.

Syyskuun alkupuolella perheemme emansipoitui ja lopetti Helsingin Sanomien tilauksen. Aloite tuli rouvalta, minä olin saanut tarpeekseni jo kauan sitten. Häiritsevintä Hesarissa on sen pohjamutiin vajonnut journalistinen taso. Juttujen oikeinkirjoitusta tai kieliasua ei valvota lainkaan. Toimittajiksi on palkattu fanaatikkoja, jotka saattavat kirjoittaa taitavasti, mutta joiden paikka ei ole uutislehdessä. Parhaana esimerkkinä voidaan mainita Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Jyri Raivio, jonka uutiset ovat vuodesta toiseen olleet sen peittelemätöntä julistamista, miten hirveästi Jyri Raivio ei pidä George Bushista ja republikaanipuolueesta. Raiviolla on tietysti oikeus mielipiteisiinsä, mutta niiden tursuaminen uutisartikkeleista pani epäilemään, että hänen henkilökohtaiset antipatiansa vaikuttavat siihen, mitä uutisia hän suvaitsee meille meren takaa välittää. Toisen ryhmän muodostavat selkeästi narsistisesta häiriöstä kärsivät toimittajat, tyyppiesimerkkinä Lontoon kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä, jotka kirjoittavat lähinnä itsestään ja siitä, miltä heistä juuri nyt tuntuu, ja joiden jutut ehkä soveltuisivat Annaan, mutta eivät uutislehteen. Minulle ns. viimeinen pisara oli Sipilän uutiseksi naamioitu, maailman kuningasperheitä käsitellyt artikkeli 10.9. Sipilä kertoo meille, mistä Japanin alhainen syntyvyys oikeasti johtuu:

"Nykylain mukaan japanilaisesta prinsessasta tai hänen jälkeläisistään ei voi tulla hallitsijaa. Hallitsijalla pitää olla keisarillinen Y-kromosomi.

"Japanin järjestelmä viestii yhteiskunnan perimmäisistä arvoista. Japanilaisessa järjestelmässä poikavauva on tyttövauvaa arvokkaampi.

"Aiko-, Mako- ja Kako-prinsessat eivät ole mitään vastasyntyneen prinssin rinnalla. Miksi sitten tavallinen japanilaistyttö kokisi olevansa tasaveroinen veljensä kanssa.

"Ei ihme, että Japania uhkaa vakava väestön ikääntymisongelma. Kuka nykyaikainen japanilaisnainen haluaisi perustaa perheen hovin antamalle arvomallille?"

Jeesus.

Johtuukohan Euroopankin väestöongelma Japanin kruununperimysjärjestyksestä? Entä mistä johtuu arabimaiden suuri syntyvyys? Naisen tasa-arvoisesta asemasta yhteiskunnan yläportailla?

Olen siis tätä nykyä uutisten suhteen internetin varassa ja joudun lopettamaan Hesarin arvostelemisen.

Sekä meillä että lahden takana on keskustelu integraatiosta sekä siitä, että ihmiset asuvat väärissä paikoissa. Katja Vilkaman pro gradu -tutkimuksen mukaan 60% Helsingin maahanmuuttajista asuu taloissa, joissa maahanmuuttajien osuus on vähintään viidesosa kaikista asukkaista. "Kansainvälisten tutkimusten mukaan vuokrataloissa alkaa huolestuttava kehitys, jos maahanmuuttajataustaisten asukkaiden osuus nousee viidesosaan tai sen yli koko talon väestä. Silloin kantaväestö alkaa soittaa muuttomiehiä paikalle ja hakeutua toisaalle."

Kaupunginvaltuutettu Zahra Abdulla moittii sitä, että kaupunki on ohjannut maahanmuuttajia alueille, joissa suuri osa asunnoista on vuokra-asuntoja. Etnistä eriytymistä tapahtuu juuri vuokrataloissa, mutta ei lainkaan asunto-osakeyhtiöissä. Toisaalta Abdulla ymmärtää, että maahanmuuttajat hakeutuvat omaa kieltään puhuvien lähelle.

Huomioitavia asioita on useita. Ensinnäkin jutussa ikään kuin vihjataan maahanmuuttajien ongelmien johtuvan siitä, että heitä sijoitetaan vuokra-asuntoihin, joissa etnistä eriytymistä tiedetään tapahtuvan. Maahanmuuttajia sijoitetaan kaupungin vuokra-asuntoihin, koska he maksattavat vuokransa kaupungilla ja veronmaksajilla. Maahanmuuttajien vastikkeeton asuttaminen ja elättäminen on sosiaalityötä, ja sosiaalityötä tehtäessä pyritään toimimaan edullisimman kaavan mukaan. Koska tämä periaatteessa selkeä asia tuntuu nykypäivänä olevan kaikkea muuta kuin selkeä, viittaan aiempiin kirjoituksiini Mustien ja valkoisten tuloeroista, Pariisin palosta ja Suvaitsematon syrjäytyneistö ja muuta ajankohtaista, joissa olen pyrkinyt selostamaan, miksi sosiaaliasujat asuvat huonommin ja keskitetymmin kuin muut sosioekonomiset ryhmät ja miksi heidän asuttamansa alueet eivät maksavan asiakkaan näkökulmasta ole kaikkein houkuttelevimpia.

Helsingin kaupunki on pyrkinyt hajasijoittamaan maahanmuuttajia, mutta nämä ovat itse hakeutuneet samoihin kerrostaloihin maanmiestensä kanssa. Abdulla ymmärtää heitä. Samalla hän valittaa, että maahanmuuttajat keskittyvät samoihin vuokrataloihin ja käynnistävät white flight -ilmiön. Pitäisikö jonkun estää heitä keskittymästä? Jos ei, onko jonkun muun syytä, että he keskittyvät? Mitä tälle asialle pitäisi tehdä, ja kenen se pitäisi tehdä? Sitäkin voisi kysyä, miksi white flight -ilmiö on sellainen automaatti kuin se on. Joku syyhän sille on, että tietynkokoinen ulkomaalaisprosentti saa talossa asuvat kantaväestön edustajat pakkaamaan laukkujaan. Eikö monikulttuurisuus olekaan kivaa? Jos lähtö taas johtuu kantaväestön edustajien rasismista ja ennakkoluuloisuudesta, eikö ole maahanmuuttajien oma etu, että rasistit lähtevät talosta? Tulee sellainen olo kuin taloyhtiöön tarvittaisiin mahdollisimman suuri prosentti kantaväestöä siksi, että a) niin kauan kuin tiettyjen maahanmuuttajaryhmien osuus on suhteellisen pieni, heidän hyvin tunnetut mutta harvoin mainitut ominaisuutensa ja haasteellisuutensa saadaan siedettävän hyvin kätkettyä, ja b) niin kauan kuin talossa asuu paljon kantaväestön edustajia, siellä elävien maahanmuuttajien ongelmille on tarjolla käypä syyllinen.

Abdulla antaa ymmärtää, että vuokrataloissa on inherentisti (siis asukkaisiinsa liittymättä) jotain, mikä aiheuttaa ongelmia. Ratkaisuksi hän tuntuu esittävän sitä, että maahanmuuttajat asuisivat asunto-osakkeissa. Kysytäänpä ensin peruskysymys: Kuka tai mikä estää maahanmuuttajaa valitsemasta omaa asumismuotoaan? Reaalisesti olemassa olevien maahanmuuttajien tapauksessa ilmeisesti raha. Jos heillä ei ole rahaa hankkia asunto-osakkeita, miten heitä voidaan sijoittaa asunto-osakkeisiin? Pitäisikö kaupungin ostaa ja lahjoittaa maahanmuuttajille asuntoja? Eikö tämä asettaisi maahanmuuttajat ja kantaväestön edustajat eri asemaan? Pitäisikö erityiskohtelun koskea a) kaikkia ulkomaalaisia, vaiko b) vain tietyn värisiä ja uskoisia ulkomaalaisia (koska vain tietyn väriset ja uskoiset ovat niitä, jotka käynnistävät sanotun white flight -ilmiön)? Jos b), eikö tämä faktisesti merkitsisi rotuerottelun käyttöönottoa?

Ongelmatalot ovat ongelmataloja siitä yksinkertaisesta syystä, että niissä asuu ihmisiä, jotka tuovat ongelmia mukanaan. Siirtämällä ihmiset muualle siirretään ongelmat muualle. Gettoutumista ei voida ehkäistä, ellei tarjolla olevassa maahanmuuttaja-aineksessa tapahdu kvalitatiivista muutosta. Sitä ei myöskään voida ratkaista hajasijoittamalla maahanmuuttajia, koska tällöin maahanmuuttajista tulisi kunnallisessa asuntojonossa etuoikeutettu luokka. Vai onko joku valmis kannattamaan ääneen sitä, että ulkomaalaisille jaetaan ilmaiseksi asuntoja taloista ja alueilta, joihin päästäkseen suomalaisten on maksettava?

Ne, jotka kynnelle kykenevät, ostavat itsensä vapaiksi monikulttuurisuudesta. Kaikki maksukykyiset eivät voi olla rasisteja. Lisäksi doktriinin mukaan rasismi vähenee, kun kontaktit etnisten ryhmien välillä lisääntyvät. Eikö se olekaan niin?

Jälleen kiihtynyt vikinä maahanmuuttajien asumisesta on "suvaitsevaiselle" liturgialle tyypillistä umpikujakeskustelua, jossa ratkaisuja ei yritetäkään tarjota vaan keskitytään syyttelemään ja osoittelemaan kantaväestöä (kts. myös kirjoitukset Näin naapurissa sekä Ceuta, Melilla ja suvaitsevainen vastuunpakoilu): etnistä eriytymistä ei saisi päästää tapahtumaan, mutta silti maahanmuuttajia ei saa estää edistämästä sitä ja hakeutumasta maanmiestensä läheisyyteen; "suvaitsevaiset" eivät suinkaan vaadi, että ketään saisi suosia ja ketään syrjiä, mutta silti maahanmuuttajia pitäisi asuttaa tasaisesti kaikille alueille (mikä faktisesti tarkoittaisi vain ja ainoastaan sitä, että se, minkä muut joutuvat hankkimaan rahalla, annettaisiin maahanmuuttajille ilmaiseksi); "suvaitsevaiset" eivät suinkaan kiistä kenenkään oikeutta valita asuinpaikkaansa, mutta silti valkoihoisia pitäisi jotenkin estää pakenemasta etnogetoista ja linnoittautumasta Espoon rahalähiöihin.

Kysymys yksinkertaisesti asetettuna on siis seuraava: Gettoutuminen, ts. sosioekonomisesti (ja sosiaalisesti) haasteellisten maahanmuuttajaryhmien klusteroituminen vuokratalolähiöihin, on tosiasia. Mitä sille pitäisi tehdä? Vastauksen on sisällettävä konkreettinen toimenpideketju ja vastuunotto sen jokaisesta linkistä ja oheisseurauksesta. Jos kenelläkään ei ole valmiutta tarjota tällaista vastausta, gettoutuminen jatkuu. Ja sen seuraukset olemme jo nähneet Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa. Ne eivät tehneet gettoutumiselle mitään, koska ne eivät keksineet, mitä sille pitäisi tehdä. Jos ja kun mekään emme keksi, mitä sille pitäisi tehdä, kehitys tulee olemaan juuri samanlainen kuin mainituissa yhteiskunnissa. Se ei ole vastaus, että pidetään taas yksi seminaari, jonka lopputulemana tuomitaan eriarvoisuuden lisääntyminen ja vaaditaan avarakatseisempaa suhtautumista maahanmuuttajiin.

Mutta jos meillä puhutaankin höpöjä, voimme aina luottaa siihen, että veli ruotsalainen panee paremmaksi.

Ruotsalaisvanhemmat ovat 1990-luvun alusta asti voineet valita, mihin kouluun lapsensa lähettävät. Maassa on nyt havahduttu siihen, että valinnanvapaus lisää segregaatiota. Katarina Gustafsson Uppsalan yliopiston pedagogisesta instituutista toteaa närkästyksellä, että koulutetut, keskiluokkaiset vanhemmat ovat hyvin aktiivisia ja pitävät huolen lastensa päätymisestä "oikeisiin" kouluihin. Gustafsson on tutkinut 11-12-vuotiaita koululaisia kahdella kaupungin asuinalueista, omakotilähiössä ja "monikulttuurisessa" lähiössä.

Uppsalan kunnan peruskoulujohtaja Per Pettersson pitää valinnanvapauden hyvänä puolena sitä, että se periaatteessa saattaa edistää koululaisten "sekoittumista". (On vaikeaa arvata, millaista "sekoittumista" Pettersson tarkoittaa.) Vapauden varjopuoli on kuitenkin siinä, että vanhemmat voivat paitsi valita, mihin heidän lapsensa menevät, myös sen, minne nämä eivät mene. Uppsalan lounaisessa koulupiirissä jopa 25 prosenttia lapsista siirtyy muihin kuin omiin lähikouluihinsa. Monissa alueen kouluista 70-75% oppilaista puhuu äidinkielenään muuta kuin ruotsia. "Det är ju inte i linje med integrationen", sanoo kyseisen piirin peruskoulujohtaja Ann-Christine Johansson.

Niin. Kun ihmisille antaa mahdollisuuden valita, on aina se riski, että he valitsevat väärin. Hyvin harvat vanhemmat, sikäli kuin heillä on mahdollisuus valita, ovat valmiita uhraamaan omien lastensa koulumenestyksen, mahdollisesti myös fyysisen tai henkisen terveyden, Suurelle Unelmalle. Monikulttuuristen koulujen todellisuus Etelä-Ruotsin kaupungeissa on viime aikoina ylittänyt uutiskynnyksen jopa valtamediassa. Maahanmuuttajajengit ovat panneet kouluja sileäksi, ruotsalaistytöt ja opettajat ovat saaneet kuulla jatkuvaa huorittelua ja muuta suunsoittoa niin tunneilla kuin välitunneilla, koululaisilta on kiristetty rahaa ja ryöstetty kännyköitä puukoilla uhaten jne. Koulut siirtävät välinehankintojaan resurssien kadotessa monikulttuurisuuskonsultaatioihin ja opetuksen tulkkaamiseen. Epänormaali on se isä tai äiti, joka vapaaehtoisesti lähettää lapsensa tällaisiin laitoksiin.

Myös Göteborgissa on huolestuttu koulujen lisääntyvästä eriytymisestä. Tutkimukset ovat paljastaneet odottamattomia seikkoja: Hjällboskolan on satsannut erityispedagogiikkaan, joka pitää sisällään sen, että koulussa on selkeät säännöt ja opetussuunnitelma, sekä sen, että oppilaat tietävät, miten heidän tulee käyttäytyä ja mitä heiltä odotetaan. Hjällboskolan pärjää menestysvertailussa huomattavasti paremmin kuin samalla alueella toimiva Hammarkullskolan, jossa vastaavaa erityispedagogiikkaa ei sovelleta.

Maahanmuuttajataustaisesta jalkapalloilijasta Zlatan Ibrahimovicista odotettiin esikuvaa, joka parantaisi Ruotsin maahanmuuttajanuorison omakuvaa ja itsetuntoa ja ampuisi heidän koulusuorituksensa maata kiertävälle radalle. "Hela Malmö"-projektin mukaan on kuitenkin nähtävissä päinvastainen "Zlatan-efekti": koululaisten keskittyminen on heikentynyt, käytös muuttunut entistä rehentelevämmäksi ja oppimistulokset huonommiksi. Nicolas Lunabba, eräs projektin vetäjistä: "Tämä on tunnettu ilmiö kouluissa. Kun kiertelen kouluissa, monella oppilaalla on sellainen asenne, että he satsaavat vain jalkapalloon, koska he kuitenkin tulevat pelaamaan Interissä."

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly siirsi ennen syyskuun vaaleja integraatiokeskustelun uudelle tasolle, kuten amerikkalaiset sanoisivat. Hän haluaa romuttaa koko integraatiopolitiikan: "On keskitytty siihen, että esikaupungit olisivat ongelma. Todellinen ongelma on luokkayhteiskunta. Ja luokkayhteiskunta on saanut ihonvärin."

Ohly vertaa kahta tukholmalaista asuinaluetta, Rinkebytä (maahanmuuttajia 91%, kts. Keskustelua meillä ja naapurissa, osa 2.) ja Östermalmia. Jälkimmäinen on pääkaupungin etnisesti homogeenisintä (uuskieltä, lue "ruotsalaisinta") seutua. Vasemmistopuolueen tutkimusten yllättävä tulos on, että Östermalm on kaikilla inhimillisen kehityksen mittareilla Rinkebyn edellä. Muuttujina on käytetty mm. koulutusta, työtä, kansanterveyttä ja asuntotilannetta. Ohly:

"Ihmisten ei pitäisi saada asettua alueelleen ja sulkea itseään sisään ja muita ulos. Pitäisi olla monimuotoisuutta. [...] On rakennettava lisää vuokra-asuntoja alueille, joilla on nykyään pääasiassa omakotitaloja ja omistusasuntoja. [...] Östermalmin ja vastaavien alueiden ongelma on siinä, että niillä asuu ihmisiä, jotka eivät osallistu siihen todellisuuteen, jossa muut elävät. [...] Meidän on kyseenalaistettava ne etuoikeudet, joita joillakuilla on."

Sanooko Ohly jonkun muunkin kuin minun mielestäni, että monikulttuurisuuden todellisuus on oikeasti kurjaa, ja että on väärin, jos joku ei joudu kärsimään siitä yhtä paljon kuin muut? Vai mitä tarkoittaa se, että Östermalmin monikulttuurittomuus on "etuoikeus"? Tärkeää on panna ruotsalaiset kärsimään, ei se, miten maahanmuuttajilla pyyhkii. Uskooko joku, että rinkebyläisen somalitalon asukkaiden elämänlaatu kohoaa, jos heidän vuokratalonsa siirretään Östermalmille?

* * *

Muista tarkastelujakson kotimaisista tapahtumista voidaan mainita seuraavat:

Syyskuun alussa kuultiin kummia, kun suomalaista rauhanturvaajaa epäiltiin lahjusten vaatimisesta Afganistanissa. Jotta eipä ole meillä enää varaa haukkua muita korruptiosta.

13.9. Ilta-Sanomat uutisoi laajasta kokaiinin salakuljetusvyyhdestä. Tapauksen tiimoilta pidätettiin kaksi Vantaalla asuvaa nigerialaista. Edelleen 13.9. Iltalehti kertoi savonlinnalaisesta etnisestä ravintoloitsijasta, jonka epäillään teettäneen maanmiehillään orjatyötä. Kyseessä on tietysti aivan yksittäinen tapaus (eikä ns. jäävuoren huippu), mutta sitä on syytä miettiä. Etniset ravintolat ovat olleet niitä harvoja monikulttuurisuuden ilmiöitä, joiden myönteisyydestä useimmat ovat samaa mieltä. Ruoka on hyvää ja ennen kaikkea halpaa. Kääntöpuolena on sitten se, että halpuus saadaan aikaan luistamalla hygieniavaatimuksista, kiertämällä veroja ja teettämällä tänne kuskatuilla kielitaidottomilla ja oikeuksistaan autuaan tietämättömillä kehitysmaalaisilla banaanipalkattua työtä seitsemänä päivänä viikossa. (Kts. Hesarin artikkeli aiheesta 14.9.) Jos jää kiinni, voi vedota kulttuurieroihin.

Hieman vastaavaan aiheeseen liittyen minua on aina ihmetyttänyt, miten maahanmuuton siunauksellisuutta todistellaan sillä, että laittomat afrikkalaiset siirtolaiset poimivat Espanjan viljelmien tomaatit. Ja samaan hengenvetoon kauhistellaan, miten huonoa palkkaa heille maksetaan ja miten huonot heidän työskentelyolosuhteensa ovat. Afrikkalaiset kuitenkin poimivat tomaatteja juuri siitä nimenomaisesta syystä, että heillä niitä kannattaa poimituttaa. Jos heille pitäisi maksaa oikeaa palkkaa, heitä ei palkattaisi poimimaan tomaatteja. Heille ei kannata maksaa oikeaa palkkaa, koska he mitään osaamattomina eivät saa mitään muuta työtä vaan suostuvat työskentelemään huonolla palkalla.

Tässä tulemme "kuka vaihtaa vaippamme ja pesee vessamme"-argumentin suureen ristiriitaan. Massasiirtolaisuutta vaaditaan, jotta likaiselle ja alipalkatulle työlle saadaan tekijöitä, ja samalla vingutaan, että maahanmuuttajilla teetetään likaista ja alipalkattua työtä. Jälkimmäinen vingunta on aivan aiheellistakin, sillä tällaisella filosofialla saadaan aikaiseksi mustien ja valkoisten työmarkkinat ja siitä seuraten musta ja valkoinen sosioekonominen luokka. On selvää, että työnantaja maksaa työstä vain sen hinnan, joka siitä on pakko maksaa. Jos huonosti palkatulle työlle on ottajia, palkka ei nouse. Jos kouluttamattomasta työvoimasta on ylitarjontaa, palkkaa on varaa jopa laskea. Mistä pääsemmekin perimmäiseen kysymykseen: kuka tai mikä on kehitysmaista tänne suuntautuvan hallitsemattoman siirtolaisuuden ainoa hyötyjä? Sinäkö?

Ruohonjuuritason monikulttuuristuminen on jatkunut Turussa, vaikkeivät tapahtumat ole valtakunnallista uutiskynnystä ylittäneetkään. Turun kaupunki on puuttunut integraatio-ongelmiin tomerin keinoin, sulkemalla jo aiemmin sensuurille alistetun keskustelupalstansa kokonaan. On kumma, jos kotoutuminen nyt ei lähde ns. kovaan nousuun.

Laajemmista trendeistä voidaan mainita katoavat nigerialaiset. Viikko takaperin Hesarissa kerrottiin, että Nigeriasta on tänä vuonna ollut ennätysmäärä hakijoita suomalaisiin korkeakouluihin. Suurin osa tulijoista luonnollisesti raakataan jo Lagosissa puuttuvien tai ilmeisen väärennettyjen todistusten vuoksi, mutta jonkinkokoinen määrä pääsee tänne asti. Ulkomaalaisviraston ylitarkastajan Marjo Mäkelän mukaan "joitakin kymmeniä" on kadonnut oleskeluluvan saatuaan, jotkut jo ennen opiskelujen alkamista. Heidän epäillään käyttäneen "oleskelulupia keppihevosena päästäkseen muualle Schengen-alueelle".

Tämä toi taas vaihteeksi mieleeni kysymyksen kaikille maksuttomasta korkeakouluopiskelusta. Pidän sinänsä mielekkäänä, että kehitysmaalainen koulutetaan täällä vaikkapa vesihuollon ammattilaiseksi ja lähetetään takaisin kohentamaan kotimaansa oloja ja lisäämään sikäläistä hyvinvointia. Tämä on kehitysmaan etu ja epäsuorasti myös Suomen etu. Käytännössä maksuttomuus kuitenkin tekee Suomesta ihanteellisen portin Eurooppaan niille, joilla on mielessä jokin muu kuin opiskelu. Kynnystä hakea täältä opiskelupaikkaa ja kadota sen saatuaan ei ole, koska mitään ei tarvitse maksaa etukäteen.

Toinen periaatteellinen kummallisuus liittyy kiinalaisiin opiskelijoihin. Suomi kouluttaa Kiinalle ilmaiseksi insinöörejä. Kotiin palatessaan nämä osaavat sen, minkä suomalainenkin insinööri, mutta maksavat viisi kertaa vähemmän. Tällä yhdistelmällä Kiina houkuttelee insinööritaitoa vaativat työpaikat Suomesta Kiinaan. Suomalainen insinööri siis maksaa veroja, jotta Kiina saisi insinöörejä, jotka vievät työn suomalaiselta insinööriltä.

Ruotsissa on tarkkailujaksolla 2.9.-20.9. tapahtunut mm. tällaista:

2.9.2006 tuntematon mies ryösti naiselta lompakon Malmön Fosiessa.

3.9.2006 kolme 15-17-vuotiasta "nuorukaista" yritti ryöstää ja pahoinpidellä muita nuoria Malmössä. "Nuorukaiset" saatiin kiinni. He ovat ennestään poliisin tuttuja. Edelleen 3.9. puhkesi joukkotappelu malmöläisen pakolaiskeskuksen luona. Raskaana ollut nainen pahoinpideltiin sairaalakuntoon.

Sydsvenskan raportoi 5.9.2006 erikoisesta malmöläistapauksesta. Kahdelle 13-vuotiaalle pojalle tuli riita pihamaalla. Toisen isä, 36-vuotias, näki tilanteen parvekkeeltaan ja riensi poikansa avuksi. Hän löi kiistakumppania vyöllä niin, että tältä mm. katkesi sormi. Pahoinpidelty poika ilmestyi myöhemmin 20-vuotiaan isoveljensä kanssa 36-vuotiaan ovelle rankaisumielessä. Muutamia iskuja vaihdettiin, minkä jälkeen 36-vuotias haki keittiöveitsen ja löi sillä 20-vuotiaan pikkuveljeä kaulaan. Lääkäreiden mukaan on pelkkää sattumaa, että poika jäi henkiin. Artikkelin lopuksi todetaan, että kyseiset perheet ovat keskenään ystäviä, ja että 13-vuotiaat pojat leikkivät usein yhdessä.

4.9.2006 Göteborgissa alkoi oikeudenkäynti iranilaista Amir Heidaria vastaan. Häntä syytetään 42 iranilaisen salakuljettamisesta Ruotsiin, joskin todellinen luku on paljon suurempi. Oikeustalon ulkopuolelle kokoontuneet mielenosoittajat vastustivat karkotusta ja totesivat mm., että Heidarilla "on oikeus jäädä Ruotsiin". Syytetty on tuomittu viimeksi vuonna 2002 ihmissalakuljetuksesta neljäksi vuodeksi vankeuteen. Istunnon aluksi Heidari vaati saada vaihtaa puolustusasianajajaansa, koska tämä todennäköisesti tulisi "häiritsemään" puolustusta. Asianajaja Smedberg ei ottanut vaatimusta henkilökohtaisesti. Heidari oli hyllyttänyt jo kaksi aiempaa hänelle osoitettua avustajaa. Hän vaati lisäksi kolmen sosiaalidemokraattisen lautamiehen poistamista, sillä "sosiaalidemokraatit, kansanpuolue, maltilliset ja kristilliset ovat muukalaisvihamielisiä puolueita". (Heidari tuomittiin 22.9. neljäksi vuodeksi vankeuteen.) Edelleen 4.9. puhkesi joukkotappelu gävleläisessä moskeijassa. Aseina käytettiin mm. puukkoja, ja tappelu levisi moskeijan sisätiloista kadulle, jolloin naapurit hälyttivät poliisin. Kuusi miestä pahoinpideltiin, heistä kolme puukolla.

5.9.2006 noin 60 henkilöä otti Tukholmassa osaa "mielenosoitukseen poliisi- ja vartijaväkivaltaa vastaan". Demonstrantit painottivat argumenttiaan mm. heittämällä kiviä, rikkomalla ikkunoita ja ryöstämällä kaupan.

6.9.2006 kaksi miestä pahoinpiteli kahta muuta miestä ja yritti lopuksi ajaa näiden päälle autolla Malmössä. Edelleen 6.9. viisi 16-18-vuotiasta "nuorukaista" göteborgilaisesta Angeredin lähiöstä joutui oikeuteen useista raaoista ryöstöistä. 24.6. he olivat ryöstäneet pistoolilla uhaten viisi henkilöä ja saaneet saaliikseen mm. kännyköitä, lompakoita ja savukkeita. Yksi ryöstäjistä olisi halunnut ampua erästä uhria päähän, mutta ei saanut joukon johtajalta lupaa.

Edelleen 6.9.2006 alkoi Mölndalissa oikeudenkäynti 42-vuotiasta somalinaista vastaan. Hän oli vienyt 11-vuotiaan tyttärensä Somaliaan vuonna 2001, verukkeena sukulaisten luona kyläily. Matkan aikana tytön sukuelimet oli silvottu. Ruotsissa tytön koulu teki ilmoituksen poliisille, minkä jälkeen hänet ja hänen sisaruksensa otettiin huostaan. Äitiä syytetään myös sukupuolisesta häirinnästä, sillä hän on useiden vuosien ajan, toisinaan monta kertaa viikossa, tarkistanut tyttärensä alapään nähdäkseen, onko tämä sukupuolisesti aktiivinen. "Äiti on lyönyt minua siitä asti, kun olin kuusivuotias", tyttö kertoi poliisille. Äiti kiistää kaikki syytteet. Tytön vanhemmat ovat eronneet, mutta kumpikin syyttää toista ja kertoo itse vastustavansa silpomista.

Edelleen 6.9.2006 kuusi "nuorukaista" yritti puskaraiskata 20-vuotiaan naisen Uumajassa. Edelleen Uumajassa 5-7 "nuorukaista" jahtasi 19-vuotiasta naista. "Nuorukaiset" huutelivat naiselle "halventavia huomautuksia" ja tönivät häntä ympäriinsä. Edelleen 6.9. kaksi nordupplandilaista sisarusta otettiin huostaan heidän omasta pyynnöstään. Isää epäillään ainakin toisen tyttären pahoinpitelystä. Siskosten mukaan vanhemmat ovat valvoneet jatkuvasti, kenen kanssa tyttäret liikkuvat ja mitä heillä on yllään. Lisäksi heitä on pakotettu osallistumaan perheen "uskonnollisiin rituaaleihin".

Kesäkuussa Tukholman käräjäoikeus tuomitsi kolme miestä, yhden iranilaisen, yhden bosnialaisen ja yhden muslimiksi kääntyneen ruotsalaisen, pitkiin vankeusrangaistuksiin terroriteoista ja niiden valmistelusta. Miehet olivat hyökänneet vaalihuoneistoja vastaan, antaneet tiedotusvälineille tiedonantoja "al-Qaidan korkeimmalta johdolta Ruotsissa" sekä varoittaneet länsimaailmaa pyhästä sodasta. 7.9.2006 Svean hovioikeus kuitenkin kaatoi terrorismisyytteet ja piti voimassa vain tuomiot tuhopoltoista ja niiden yrityksistä. Yksi miehistä vapautettiin kokonaan.

7.9.2006 Malmössä paloi vaihteeksi auto. Poliisin mukaan vastaavaa on tapahtunut usein viime aikoina. Edelleen 7.9. kolme miestä raiskasi 20-vuotiaan naisen tukholmalaisen koulun pihalla.

8.9.2006 kolme miestä pahoinpiteli tuntemattomasta syystä kahta muuta mm. hakkaamalla ja kasvoihin potkimalla Karlstadissa. Edelleen 8.9. 16- ja 20-vuotiaat pojat pahoinpitelivät 15-vuotiaan ja veivät tältä kännykän Malmössä.

9.9.2006 kaksi "nuorisojoukkoa" otti yhteen Tukholmassa. Yksi henkilö vietiin tajuttomana sairaalaan. Edelleen 9.9. "nuorisojoukko" kivitti poliisipartioita pizzerian edustalla Tukholmassa. Poliisin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jengit hyökkäävät poliisien kimppuun. Edelleen 9.9. noin 10 henkilöä puukotti miestä ja mm. hyppi tämän pään päällä Landskronassa. Edelleen 9.9. käytiin Malmössä joukkotappelu. Syyt olivat poliisille epäselviä, koska "useimmat todistajat olivat puolueellisia", ja koska asianosaiset eivät osanneet ruotsia. Yksi mies vietiin ambulanssilla sairaalaan. "Hän huusi tuskasta ambulanssihenkilökunnan auttaessa häntä. Hän oli kuitenkin niin hyvässä kunnossa, että pystyi huutelemaan ja elehtimään hävyttömästi paikalla olleille."

11.9.2006 nuorelta mieheltä ryöstettiin kännykkä Malmössä. Edelleen Malmössä kaksi miestä yritti ryöstää naiselta käsilaukun. Edelleen Malmössä kaksi miestä ryösti naiselta käsilaukun bussissa. Edelleen Malmössä kolme miestä ryösti puukolla uhaten mieheltä lompakon ja kännykän. Edelleen Malmössä viisi poikaa ryösti kuudennelta kännykän.

12.9.2006 Sydsvenskan julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan 46 prosenttia malmöläisistä pelkää kulkea kadulla iltaisin ja öisin. Marie Torstensson Levander, sosiaalityön professori Malmön korkeakoulusta, pohtii, mikä Malmössä on vialla: "Ensimmäisenä tulee mieleen segregaatio." Ajatus on mielenkiintoinen sikäli, että eihän segregaatio itsessään luo turvattomuutta. Turvattomuutta luo se, että tietty osa "nuorisosta" terrorisoi keskustan katuja. Tätä ei kuitenkaan voi sanoa, koska se tarkoittaisi, että ongelma on maahanmuuttajissa. Segregaation voi nimetä ongelmaksi, koska silloin syyttävä sormi saadaan osoittamaan oikeaan suuntaan.

Edelleen 12.9.2006 viiden henkilön joukko ryösti kahdelta eri naiselta käsilaukun Tukholmassa. Toinen mummoista pani hanttiin ja loukkasi kätensä. Edelleen 12.9. kolme autoa poltettiin ja kahta muuta vahingoitettiin Göteborgissa.

13.9.2006 neljä autoa poltettiin Hallundassa.

15.9.2006 neljän "nuorukaisen" joukko ryösti kahdelta henkilöltä rahat ja kännykät Göteborgissa. Edelleen 15.9. kolme naamioitunutta miestä ryösti pistoolilla uhaten pesulan Tukholman Akallassa. Samalla he pahoinpitelivät mm. potkimalla liikkeeseen saapuneen, raskaana olevan naisen. (Akallan asukkaista 62,6% on maahanmuuttajia, lähinnä Aasiasta ja Afrikasta.)

16.9.2006 kymmenkunta 15-20-vuotiasta "nuorukaista" hakkasi ja potki 47-vuotiaan miehen kuoliaaksi Tukholmassa. Edelleen 16.9. viisi "nuorukaista" pahoinpiteli 45-vuotiaan miehen tajuttomaksi Malmössä.

17.9.2006 kolme parikymppistä miestä yritti ryöstää naisen Tukholman metrossa. Lisäksi he kävivät apuun tulleen vartijan kimppuun.

18.9.2006 kaksi miestä ryösti 50-vuotiaalta naiselta lompakon Malmössä. Lähes samanaikaisesti neljä "nuorukaista" ryösti 12-vuotiaalta pojalta mp3-soittimen.

19.9.2006 osa Tukholman bussikuskeista lopetti päiväksi rahan käsittelyn ja kertalippujen myynnin protestoidakseen turvattomuutta ja ryöstöjä vastaan. Edelleen 19.9. kaksi autoa paloi Uppsalassa. Poliisin mukaan tapaukset ovat lisääntyneet viime aikoina.

20.9.2006 kolme veitsin aseistautunutta "nuorukaista" ryösti kaksi poikaa metroasemalla Tukholmassa.

Edelleen 20.9.2006 kolme autoa tuhoutui voimakkaassa räjähdyksessä Göteborgin keskustassa. Myönnän olleeni ennakkoluuloinen ja ajatelleeni ensimmäisenä veljiämme muhamettilaisia. Mielestäni rikos ei vain yksinkertaisesti kuulostanut kovin skandinaaviselta. Sitten kävi ilmi, että iskun takana oli moottoripyöräjengi Bandidos. Myönnän, että minua harmitti. Ei siksi, että toivoisin muslimien räjäyttävän ja siten todistavan heitä koskevat ajatukseni oikeiksi - sen he ovat tehneet jo kauan sitten -, vaan siksi, että tällaisesta marginaalitapauksesta tulisi seuraaviksi vuosikymmeniksi kestotodiste siitä, että "kyllä ne valkoisetkin räjäyttelevät". Vaan, Tove Janssonia siteeratakseni, kuinkas sitten kävikään: poliisi pidätti räjähdyksen johdosta Ruotsin Bandidosien presidentin, riviruotsalaisen nimeltä Mehdi Seyyed.

Yleisistä trendeistä voidaan mainita se, että viime aikoina useita kouluja, esikouluja ja päiväkoteja on syystä tahi toisesta poltettu tai yritetty polttaa etelä-Ruotsissa. Malmön poliisi puolestaan kertoo, että viime syksynä alkoi todellinen "nuorisoryöstöjen" aalto. Niitä kirjattiin vuonna 2005 ennätysmäärä, 905 kappaletta. Siis yksin Malmön kaupungissa.

Linkitin aiempaan kirjoitukseeni videon ruotsalaisesta yksittäistapauksesta. Ihmettelin hieman itsekin, miksi tällainen video on kuvattu, ja miksi se on saatettu julkisuuteen. Kävi ilmi, että kyse on maahanmuuttajanuorison uudehkosta harrastuksesta, "happy slappingistä", jossa sivullisiin kohdistuneet väkivallanteot kuvataan kamerakännyköillä ja asetetaan ihailtaviksi verkkoon. Ruotsin keskusrikospoliisi tuntee ainakin viisi sivustoa, jonne tällaisia videoita voi lähettää. Eräässä videossa raiskataan nuorta tyttöä, ja joukko "nuorukaisia" huutaa "huora, huora" ympärillä. Tuoreehkossa tapauksessa pyöräilevän naisen päälle ajettiin autolla, missäs muualla kuin Malmössä. Ajajan kolme kaveria kuvasi tapauksen kännyköillään.

Ehkäpä tämä ilmiö selittää osan kotimaisistakin provosoimattomista päällekarkauksista. 4.9. kahdeksan tummaihoista nuorukaista pahoinpiteli lyömällä ja potkimalla oululaismiehen.

* * *

5.9.2006 Tanskan turvallisuuspoliisi pidätti Odensen Vollsmosessa yhdeksän 18-35-vuotiasta miestä epäiltynä terroritekojen suunnittelusta. Pidätetyillä on "muslimitausta". (Tarkoittaako tämä, että he eivät enää ole muslimeja?) Vollsmoselainen imaami Abu Basher on syvästi huolissaan ja neuvoo, mitä tällaisten yksittäistapausten ehkäisemiseksi tulee tehdä:

"Pelkään, että Tanskassa tapahtuu terrori-isku, koska tanskalaisia sotilaita on Irakissa. Ja pelkään myös sitä, mitä al-Qaida saattaa keksiä, jos Tanska ei vedä pois joukkojaan."

Abun huoli tanskalaisten turvallisuudesta on varmasti yhtä vilpitöntä kuin kaimallaan ja kollegallaan Abu Labanilla, joka - tanskalaisten islaminpelosta huolestuneena - kiersi alkuvuodesta Lähi-Idässä esittelemässä Jyllands-Postenin julkaisemia pilakuvia - ja siinä ohessa omia väärennöksiään - sikäläisille laumoille.

Koska Abu Basherin opastamina tiedämme terrorismin olevan seurausta Tanskan erheellisestä ulkopolitiikasta, eikä esimerkiksi siitä, että muslimit joka tapauksessa käyvät pyhää sotaa väärin uskovia vastaan, hämmästyimme syvästi, kun neljä miestä - joilla "on toisistaan poikkeavat etniset taustat" - tulitti synagogaa Oslossa ja suunnitteli terrori-iskuja Yhdysvaltain ja Israelin suurlähetystöjä vastaan. Norjalla ei ole joukkoja Irakissa. Yhtä syvästi hämmästyimme, kun muslimit suunnittelivat Kanadan pääministerin mestausta ja saksalaisten junien räjäyttämistä, vaikka sekä Saksa että Kanada tiettävästi kuuluivat Irakin sodan kiihkeimpiin vastustajiin.

Tarinan opetus on ilmeisesti se, että mikäli me suomalaiset, ottaessamme oppia toisten virheistä ja rakentaessamme Euroopan historian ensimmäistä ja ainoaa Toimivaa Monikulttuurista Yhteiskuntaa, haluamme olla radikalisoimatta ja provosoimatta omaa muslimiväestöämme, meidän on syytä paitsi pidättäytyä väärästä ulkopolitiikasta myös sulkea Kampin synagoga ja katkaista muslimien uskonnollisia tunteita potentiaalisesti loukkaavat diplomaattisuhteemme.

Terrorismin uhkaa ja mahdollisuutta on pohdittu myös Suomessa. Vaikka Tanskan terrorismisuunnitelmien takana olikin Tanskan ulkopolitiikka, ja vaikka Britannian pommi-iskujen (2005) tekijät olivatkin maassa syntyneitä, koulutettuja ja työssäkäyviä ihmisiä, meillä terrorismia voidaan parhaiten ehkäistä vähentämällä rasismia ja välttämällä "kovia puheita". (Onko siis alettava puhua pehmeitä?) Åbo Akademin tutkijan Tuomas Martikaisen mukaan radikalisoitumista lisäävät vaikkapa sisäministeri Kari Rajamäen puheet turvapaikkashoppailusta.

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Roda Hassan varoittaa somalinuorten syrjäytymisestä: "He eivät ole saaneet peruskoulun jälkeen jatko-opintopaikkaa, joten heillä on suuri vaara syrjäytyä. Syrjäytyminen synnyttää katkeruutta, joka voi purkautua väkivaltana." Hassan ei kuitenkaan kerro, mitä asialle tulisi tehdä. Somalinuoret luultavasti jäävät vaille jatko-opintopaikkoja samasta syystä kuin muutkin, huonon päättötodistuksen tai oman epäaktiivisuuden vuoksi. Pitäisikö heille antaa jatko-opintopaikka kepeämmin kriteerein kuin muille? Miten tämä pitäisi kodifioida lakitekstiin? Onko jonkun muun kuin somalinuorten syytä, että he eivät saa jatko-opintopaikkoja?

Ulkoministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön poliittisen islamin asiantuntija Kirsti Westphalen on optimistinen: "Suomessa ei luojan kiitos ole tapahtunut ääri-islamilaista radikalisoitumista kuten Tanskassa ja Ruotsissa. Siksi meillä on vielä kaikki mahdollisuudet estää sellaisen kehittyminen." Näin varmasti käy. Miksi ei kävisi? Vaikka Suomella on islamilaisesta maahanmuutosta lyhyempi kokemus kuin useimmilla Länsi-Euroopan mailla, ja vaikka suomalaiset (kuten ministeri Rajamäki) ovat tunnetusti rasistisempia ja ahdaskatseisempia kuin kaikki muut, ja vaikka muslimit kokevat täällä erilaista riistoa ja sortoa, ja vaikka islamilaisesta maailmasta tulleiden maahanmuuttajien työllisyys- ja rikollisuuslukemat muistuttavat jo nyt erehdyttävästi vastaavia muissa Länsi-Euroopan maissa, me varmasti tulemme ihan tuota pikaa rakentamaan Euroopan ensimmäisen monikulttuurisen yhteiskunnan, jossa muslimit eivät radikalisoidu ja räjäytä pommeja vaan integroituvat ja ryhtyvät huippuosaamaan.

Vaikka edellä kuvattu kehitys on todennäköisin ja lähes väistämätön, tutkija Martikainen muistuttaa seuraavasta: "Terroristiseen tekoon riittää kourallinen ihmisiä. Riippumatta siitä kuinka hyvin maahanmuuttajia kotoutetaan, lopulta mitä tahansa voi tapahtua." Tätä mieltä minäkin oikeastaan olen. Kuten edellisessä kirjoituksessani sanoin, on eurooppalaisen yhteiskuntarauhan kannalta aika toissijaista, että 80% muslimeista on "maltillisia", jos 20% - siis joka viides - ei ole. Sellainen osuus pystyy aivan hyvin paitsi tietysti aiheuttamaan määrättömästi inhimillistä surua ja murhetta myös de facto tuhoamaan sananvapauden. Jos kaikki tietävät, että vääränlaisen taide-esityksen tai muun ilmaisun jälkeen pommit paukkuvat ja puukot heiluvat, tällaiset ilmaisut loppuvat, joko itsesensuurin tai viranomaissensuurin keinoin. Ei kukaan halua kuolla.

* * *

Ruotsissa käytiin valtiopäivävaalit. Kiinnostavana yksityiskohtana voidaan mainita Dagens Nyheter -lehden selvitys, jonka mukaan joka viidennellä kansanedustajaehdokkaalla oli rikostuomio. Tuomioiden taustalla oli pahoinpitelyjä, myymälävarkauksia, kirjanpitorikoksia ja automurtoja. En löytänyt alkuperäistä uutista, joten en tiedä, minkä puolueiden ehdokkaista oli kyse. Yksi tunnetuimmista oli joka tapauksessa vasemmistopuolueen entinen pj., nykyään Feministisen aloitteen vetäjä Gudrun Schyman, joka oli 2003 tehnyt 100 000 kruunun henkilökohtaiset verovähennykset puolueen tai valtiopäivien maksamista ostoksista.

Erityisen kiinnostavaa on, että ympäristöpuolue vastusti tällaisten selvitysten tekemistä. Puoluesihteeri Håkan Wåhlstedtin mukaan "on tärkeää, että kaikki voivat olla mukana muokkaamassa tulevaisuuden yhteiskuntaa". On kai. Tulevaisuuden yhteiskunnan olemus vain määräytyy sen mukaan, ketkä sitä ovat muokkaamassa. Ehkäpä se tulee näyttämään tältä.

Ruotsalaiset äänestivät laajassa mitassa väärin, koska eivät asettuneet tukemaan edistyksen voimia. Esimerkiksi Feministinen aloite sai alle prosentin äänistä, vaikka Tukholman keskustassa pidetyssä vaalitilaisuudessa Gudrun Schyman ja paikalle tilattu Jane Fonda kehottivat yleisöä huutamaan rytmikkäästi "vagina, vagina" ja vastustivat sitä, että "miesten potenssi ohittaa naisten pätevyyden".

Kaikkein väärimmin äänestivät eteläruotsalaiset. "Äärioikeistolainen" ja "muukalaisvihamielinen" Sverigedemokrater ei päässyt valtiopäiville, mutta esimerkiksi Landskronassa se sai 20% äänistä. Se tuplasi kannatuksensa myös Eslövissä, Trelleborgissa, Helsingborgissa ja Svedalassa. (On muistettava ruotsalaisen ja suomalaisen ilmapiirin erot. Sd ei vaadi maahanmuuton lopettamista vaan ainoastaan sen muuttamista hallitsemattomasta hallituksi. Mikä tahansa suomalainen puolue, ehkä vihreitä lukuunottamatta, olisi Ruotsissa äärioikeistolainen.) Sattumalta sd keräsi korkeimmat prosentit niissä kunnissa, joissa kulttuuri on rikastunut voimallisimmin. Mistä tämä kertoo? Siitäkö, että integraatiopolitiikassa (tai peräti maahanmuuttopolitiikassa itsessään) olisi jokin mennyt pieleen? Että keskustelu asiasta olisi hyvä aloittaa koko poliittisessa kentässä? Ehei. Se kertoo siitä, että "rasismi on saanut jalansijan" Skånessa.

Myös Ilta-Sanomat kävi Landskronassa paheksumassa sitä, että paikalliset kehtaavat pelätä maahanmuuttajia, joilla kaupungin keskusta on uudelleenasutettu. "Eläkeläisrouvien tapaan myös muut landskronalaiset toistelevat pelko-sanaa kuin mantraa. Maahanmuuttajia syytetään ravintoloiden ikkunoiden hajottamisesta, tappeluista ja provosoinnista." On tietysti täydellisen epäoleellista, onko pelkoon ja syytöksiin aihetta. Elsie Sjöstedt ja Bo Andersson ilmaisevat aika kiteytetysti, mikä se ongelma on: "Täällä on tultu sietokyvyn rajalle. Ihmiset eivät enää yksinkertaisesti jaksa sitä, että ongelmille ei tehdä mitään. Kyse on laista ja järjestyksestä. Ei ihmisten etnisestä taustasta." Ei ihmisiä pääsääntöisesti kiinnosta, minkä värisiä muut ovat tai mihin jumalaan he uskovat. He ovat kiinnostuneita turvallisuudestaan. Jos heidän turvallisuudellaan pyyhitään ahteria, ettei vain loukattaisi kenenkään tunteita, heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin äänestää äärioikeistoa. Äärioikeiston kasvu olisi erittäin helppo pysäyttää. Siihen riittäisi, että poliittinen eliitti itse lakkaisi tuijottamasta rikollisten ja uhrien ihonväriä ja suhtautuisi asioihin asioina. Sosiologi Aje Carlbomin mukaan muslimien enklavisaatio, keskittyminen Malmön Rosengårdin kaltaisiin gettoihin, tarjoaa hedelmällisen maaperän islamismin nousulle. "Suvaitsevaisen ilmapiirin vuoksi ruotsalainen yhteiskunta ei ymmärrä, mitä on tapahtumassa."

On mielenkiintoista nähdä, miten suureksi sd:n kannatuksen on noustava ennen kuin muu poliittinen koneisto näkee varsinaisen ongelman olevan jossakin muualla kuin äänestäjissä. Siihen saattaa kulua kauan. Belgian Antwerpenissä, jonka asukkaista kolmannes on maahanmuuttajia, "äärioikeistolainen" Vlaams Blok, nyttemmin Vlaams Belang, keräsi edellisissä paikallisvaaleissa lähes puolet äänistä. Valtiovallan vastaus tähän huutoon oli Vlaams Blokin kieltäminen. Ehkä todella on niin, että äärioikeistolainen "pelote" ei riitä suunnan muutokseen. Ehkä on niin, että "äärioikeiston" on yksinkertaisesti saatava yli puolet äänistä, jotta muutos olisi mahdollinen. Siinä tapauksessa herra meitä varjelkoon.

* * *

"Suvaitsevaiseen" liturgiaan kuuluu ajatus siitä, että kantaväestö ja maahanmuuttajat voivat poimia toistensa kulttuureista niiden parhaat piirteet, hylätä huonot ja luoda jonkinlaisen optimaalisen "leikkaa ja liimaa"-supermonikulttuurin. Idea on ihan hyvä, mutta kukaan ei ole kertonut, miten tämä tehdään, varsinkaan, jos kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia ja jos oikeus kunkin kulttuurin ominaispiirteiden arvottamiseen on vain kyseisen kulttuurin edustajilla. Toisin sanoen meillä ja maahanmuuttajilla saattaa olla täysin poikkeavat näkemykset siitä, mitkä muslimikulttuurin piirteet ovat kaikkein keskeisimpiä ja arvokkaimpia. Jos me määrittelemme, mitkä arvot ovat universaaleja ja absoluuttisia, seuraus on, että kaikki kulttuurit eivät olekaan samanarvoisia, ja että me olemme viime kädessä tuomareita.

Välillä tulee silti mieleen, että meillä olisi jotain opittavaa islamilaisesta maailmasta. Saudi-Arabian sisäministeriö ilmoitti syyskuussa, että jemeniläinen maahanmuuttaja oli mestattu miekalla rangaistukseksi raiskauksesta. En muista kuulleeni Amnestyn tai Human Rights Watchin suunnalta mitään, joten ilmeisesti minun on korrektia pitää saudiarabialaista käytäntöä pohtimisen arvoisena.


Takaisin