29.2.2008

Käv' rasismin aalto yl' Tampereen

Tänään on melkein pakko kirjoittaa jotain, koska päivämäärä on niin harvinainen.

Aamulehti kirjoitti 26.2.2008 (paperiversio 27.2.) kaupunkia riivaavasta ja maahanmuuttajia pelottavasta "rasismin aallosta". Tampereen maahanmuuttajaneuvoston puheenjohtajan Abdulkadir Hashin mukaan rasismi on viime aikoina saanut uutta tuulta purjeisiinsa. Hashi korostaa, että rasistit tekevät karhunpalveluksen maalleen, sillä "maahanmuuttajat edistävät Suomen kilpailukykyä".

Millaisista vainoista sitten on kyse?

1) Lokakuussa pahoinpideltiin Keskustorilla yksi maahanmuuttajaneuvoston jäsen.

Hmm.. Lokakuusta on neljä kuukautta aikaa. Jutussa ei täsmennetä, oliko kyseessä rasistinen rikos. Tämä on "rasismin aaltoa" koskevan kysymyksen kannalta melko tärkeä aspekti, koska Tampereella on varmaan lokakuussa ja sen jälkeen pahoinpidelty useita satoja ihmisiä, kuka mistäkin syystä.

2) Tammikuussa Tampereella pidettiin rock-konsertti, josta maahanmuuttajaneuvosto "joutui varoittamaan" alueen maahanmuuttajia. Hashi:

"Se on huolestuttavaa."

Siis sekö, että Hashi joutui varoittamaan maahanmuuttajia rock-konsertista? Joutuiko hän? Vai oliko se ihan vain hänen oma valintansa?

Kun Kaisaniemenpuistossa seuraavan kerran järjestetään Maailmankylä-festivaali, lähetän kaikille tuntemilleni suomalaisille varoituksen, että festivaalin osallistujat saattavat raiskata kaikki näkemänsä valkoiset naiset, tappaa kaikki valkoiset miehet ja syödä kaikki valkoiset lapset. Sen jälkeen soitan tiedotusvälineille, että katsokaa nyt, millaisen varoituksen jouduin lähettämään kaikille tuntemilleni suomalaisille. Suomalaisvastaisuuden aalto pyyhkii Helsinkiä. Miten kauan tämä voi jatkua?

Nythän on niin, että kyseisen rock-konsertin järjestäjät eivät uhanneet ketään etukäteen, eikä konsertin aikana tai sen jälkeen sattunut mitään. Se, että Hashi huolestui, ei sinänsä kai ole merkki "rasismin aallosta", koska mikään ei viittaa siihen, että hänellä olisi ollut aihetta huolestua.

3) Hashin ja toimittaja Heidi Pesosen mukaan viimeksi viime viikonloppuna maahanmuuttajaa puukotettiin Keskustorilla. Jutussa ei täsmennetä, oliko kyse rasistisesta väkivallasta. Tampereella ja Suomessa, kuten tunnettua, yhtä jos toistakin ihmistä puukotetaan, ketä mistäkin syystä.

27.2.2008 Tampereen poliisilaitos julkaisi vastineen Pesosen jutulle. Poliisin tiedot eivät tue käsitystä "rasismin aallosta". Tiedote muistuttaa siitä sinänsä selvästä asiasta, että kaikki ulkomaalaisiin kohdistuneet rikokset eivät ole rasistisesti motivoituja. Vuonna 2007 maahanmuuttaja oli asianomistajana 170 rikosjutussa, joista 126 oli erilaisia omaisuuteen kohdistuneita rikoksia. Rasistiseksi luokiteltuja rikoksia oli viime vuonna Tampereella 16 kappaletta. Näitä ei yksilöidä, mutta muista lähteistä tiedämme, että valtava enemmistö kaikista rasistisista rikoksista on erilaisia syrjintä- ja kunnianloukkaustapauksia.

Voidaan siis olettaa, että Tampereen 16 rasistisesta rikoksestakin yksi tai kaksi on väkivaltarikoksia. Vain hieman kärjistäen voidaan kuitenkin sanoa, että Pesosen juttu maalaa kuvaa mustia kilpailukyvynkohottajia jahtaavista huppupäisistä, palavia ristejä kantavista kuolemankaarteista.

Mutta mikä mielenkiintoisinta, poliisi ei ole kuullut Pesosen jutun keskiöön nostetusta, Keskustorilla tapahtuneesta kilpailukyvynkohottajan puukotuksesta. Pahoinpitely Tampereen keskustassa kyllä tapahtui, mutta senkään mahdollisista rasistisista motiiveista ei ole vielä mitään tietoa. Ei ole tietoa edes siitä, onko rikoksesta epäilty suomalainen vai maahanmuuttaja. Puukotuskin Tampereella kyseisenä aikana tapahtui, mutta tuossa välikohtauksessa sekä uhri että tekijä olivat suomalaisia.

Pesonen on siis joko vetänyt rasistisen puukotuksen (kukka)hatustaan tai, lähdekritiikkiä harrastamatta, tarjonnut tosiasiana Hashin tai jonkun muun esittämän perättömän väitteen.

Edelleen poliisin tiedotteessa mainitaan, että kuluvana vuonna ei Tampereella ole kirjattu yhtäkään rasistista rikosta.

Mitä jää käteen? Tamperelainen rasismin aalto koostuu yhdestä, yksityiskohdiltaan täsmentämättömästä pahoinpitelystä viime vuonna, rock-konsertin aiheuttamasta huolestumisesta tämän vuoden tammikuussa sekä yhdestä puukotuksesta, jota ei tapahtunut.

Artikkelinsa lopuksi toimittaja Pesonen antaa toimintaohjeet rasistisen hyökkäyksen todistajalle ja uhrille:

"Jos näet rasistisen hyökkäyksen, älä kävele ohi. Jos tilanne on väkivaltainen tai uhkaava, soita poliisille.

Jos joudut rasistisen hyökkäyksen kohteeksi, pyri rauhoittamaan tilanne lähtemällä pois. Älä provosoidu. Jos tilanne on uhkaava, soita poliisille. Pyydä apua ohikulkijoilta. Muista, että suurin osa suomalaisista ei hyväksy rasismia."

Ennen vanhaan ihmisiä neuvottiin toimimaan tällä tavoin, jos he törmäävät väkivaltaan yleensä. Miksi tällainen ohjeistus liitetään nimenomaan rasistiseen rikollisuuteen? Jos kantaväestön edustajan kimppuun on käyty, pitääkö silloin kävellä ohi? Eikö "tavallisen" väkivallan uhrin pidä soittaa poliisille tai pyytää apua ohikulkijoilta? Hyväksyykö suurin osa suomalaisista muun kuin rasistisen rikollisuuden?

Sanalla sanoen, miksi maahanmuuttajia (tai naisia) pitäisi suojella erityisohjeistuksilla tai -laeilla, kun meillä on jo ihmistä suojaavia lakeja, jotka koskevat kaikkia?

Tamperelainen rasismin aalto ei ehkä ollut kovin korkea. Sen sijaan siellä on toisenlaisia aaltoja. Ajankohtaisen kakkosen (22.1.2008) mukaan maahanmuuttajia on Tampereen väestöstä 3,2%. He tekevät 8,3% omaisuusrikoksista, 12,2% henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista ja 40,9% raiskauksista. Ehkäpä todellisuus alkoi olla dogman kannalta niin väärässä, että tilanteen tasapainottamiseksi tarvittiin rasismin aalto, vaikka vähän heikommistakin palikoista kyhätty.


Takaisin