24.11.2009

Kansallisesta ummehtumisesta

Toimittaja Tommi Nieminen kirjoittaa eilisen Helsingin Sanomissa Vantaan Hakunilasta, jossa kantaväestö tasaiseen tahtiin korvautuu kolmannen maailman tulokkailla. Nieminen tuntuu pitävän jännittävänä ja kiehtovana asiana sitä, että meillekin ollaan vihdoin saamassa ihan oikeita maahanmuuttajalähiöitä. Kaikkien tiedostavien ihmisten ihmemaassa Ruotsissa niitä on ollut jo 70-luvulta lähtien.

Paikallisessa pubissa Nieminen tapaa maahanmuuttovastaisia kantasuomalaisia. He ovat ...

"... tuttuja hahmoja: perunanenäisiä kantasuomalaismiehiä, jotka kutsuvat maahanmuuttajia sosiaalipummeiksi."

Pidän aina yhtä ihmeellisenä sitä, että tiedostavien ihmisten kansallinen itseinho kohdistuu paitsi kotimaiseen kulttuuriin ja maamme ilmastoon myös (todellisiin tai kuviteltuihin) geneettisiin ominaisuuksiimme. Niillähän ei suvaitsevaisessa maailmankaikkeudessa pitäisi olla merkitystä. Voisiko Nieminen yhtä luontevasti viitata Hakunilan afrikkalaisperäiseen asujaimistoon "turpeahuulisina uussuomalaisina"?

Mikä tuon ilmaisun tarkoitus ylipäänsä on? Tarkoittaako Nieminen, että perunanenäisillä ei ole paljon varaa kutsua ketään sosiaalipummeiksi?

Nieminen lähettää poliitikoille varsin tavanomaiset terveiset:

"Se, että maahanmuuttajat asuisivat tasaisesti ympäri pääkaupunkiseutua – Töölöstä Hakunilaan –, olisi kaikkien etu. Maahanmuuttajalähiössä on vaarana, ettei moni koskaan opi suomen kieltä. Se johtaa työttömyyteen, köyhyyteen ja katkeroitumiseen."

Tämä kehityskulku on kyllä havaittu kaikkialla muuallakin, missä on harrastettu laajamittaista maahanmuuttoa kolmannesta maailmasta. Ongelma ei ole siinä, että ongelmaa ei tiedostettaisi. Ongelma on siinä, että ongelma on ratkaisematon. Haasteellisia (kieli-, kirjoitus- ja lukutaidottomia, uskonnollisten ja kulttuurillisten rajoitteiden kahlitsemia, kouluttamattomia) maahanmuuttajia ei voida hajasijoittaa kaikkiin kaupunginosiin. Tämä johtuu siitä, että kaupunki joutuu asuttamaan siivellä eläjät sinne, missä asuminen on edullisinta. Kaupunki ei omista asuntoja "hyviltä" alueilta, eikä sillä ole mahdollisuutta niitä sellaisilta laajassa mitassa hankkia. Muuten momentilta loppuvat rahat hyvin nopeasti.

Haasteelliset maahanmuuttajat kasautuvat siitä yksinkertaisesta syystä, että heillä ei ole varaa hajasijoittaa itseään. Heillä ei ole tähän varaa, koska he ovat työttömiä. He ovat työttömiä, koska suomalaisilla työmarkkinoilla ei ole heille käyttöä.

Koska asianlaita on tämä, ainoa tapa estää maahanmuuttajalähiöiden synty on rajoittaa sellaisten ihmisten maahanmuuttoa, joita suomalaiset työmarkkinat eivät tarvitse. Tämä on täysin mahdollista, esim. siten, että turvapaikanhakijoiden ei anneta tuoda perässään viittätoista tai kahtakymmentä perheensä (lue: sukunsa) jäsentä, sekä siten, että turvapaikanhakijoille lakataan jakamasta Euroopan avokätisimpiä diskorahoja. Suomi on tällä hetkellä liian houkutteleva ja liian helppo kohde.

Artikkelin mielenkiintoisimpana kohtana pidän seuraavaa:

"Hakunilassa on helppo unohtaa, että ulkomaalaisten maahanmuutto on pääsääntöisesti hyvä asia. Ilman sitä Suomi ummehtuisi. Kansa vanhenisi, ja työikäisten osuus pienenisi. Monet innovaatiot, yritykset ja palvelut eivät koskaan syntyisi."

"Suomen ummehtuminen" on havaintoni mukaan uusi lisä suvaitsevaiseen jargoniin. Mutta mitä se tarkoittaa? Millainen olisi ummehtunut Suomi? Oliko Suomi ummehtunut ennen somalien, irakilaisten ja afgaanien saapumista? Mikä on ummehtuneen vastakohta? Ts. millainen maa Suomi on nyt, kun se ei ole ummehtunut?

Jos joku vilpittömästi kokee, että slummiutuvat lähiöt, Euroopan suurimpia sosiaaliavustuksia kuittaavat 20-henkiset turvapaikanhakijaperheet, keskenään sotivat somalit ja irakilaiset, kunniamurhaavat pakistanilaiset tai uimahallin lastenaltaassa masturboivat uussuomalaiset estävät Suomea "ummehtumasta", vaikea sitä on tyrmätäkään. Makuasiat ovat makuasioita. Kääntäen, on vaikeaa väittää vastaan, jos jostakusta tuntuu, että nykyisenkaltainen maahanmuutto jollakin tavoin "rikastuttaa" maatamme.

Sen sijaan haluaisin yksinkertaisen vastauksen yksinkertaiseen kysymykseen. Sen ei pitäisi olla vaikeaa. Mitkä nimenomaiset innovaatiot, yritykset ja palvelut ovat syntyneet Suomeen humanitaarisen maahanmuuton myötä? Koska kyse nyt on nimenomaan humanitaarisista maahanmuuttajista, puhutaan vain heistä. Ei puhuta Karl Fazerista eikä James Finlaysonista. Kukaan ei kritisoi fazerien ja finlaysonien maahanmuuttoa. He eivät liity aiheeseen.

Maahanmuuttokritiikki kohdistuu humanitaariseen maahanmuuttoon kolmannesta maailmasta. Maahanmuuttokritiikki tyrmätään usein sillä, että maahanmuutto synnyttää innovaatioita, yrityksiä ja palveluita. En ole koskaan kuullut, mistä innovaatioista, yrityksistä tai palveluista on kyse. En väitä, ettei sellaisia ole. En kuvittele tietäväni kaikkea. Sivistäkää minua.

Palaisin muutamalla sanalla siihen minuakin hämmästyttäneeseen tietoon, että Suomi jakaa EU-maista ylivoimaisesti eniten ilmaista rahaa turvapaikanhakijoille, mm. yli kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsi. Britannia, Saksa ja Ranska eivät jaa lainkaan. Meille kerrotaan usein, että ei Suomeen kukaan halua, ja ettei kukaan ainakaan haaveile pääsevänsä tänne sosiaaliavustuksilla elämään.

Yritäpä kuitenkin nähdä asia kehitysmaalaisen näkökulmasta. Sinulla on puoliso ja lapsia. Koulu ja terveydenhoito ovat retuperällä, tai niitä ei ole tarjolla lainkaan. Ei ole töitä eikä rahaa. Joka aamu on mietittävä, mitä tänään syötäisiin. Väkivalta ja viranomaisterrori ovat alituisia uhkia.

Sitten kuulet, että kaukana pohjoisessa on maita, jotka ottavat vastaan sinut ja koko sukusi. Sinulle tarjotaan ilmainen asunto, ruoka ja terveydenhoito loppuelämäksesi. Saat kuukausittain enemmän rahaa kuin koko siihenastisen elämäsi aikana on kulkenut käsiesi kautta. Jos niin haluat, voit vetää hamaan hautaan asti lonkkaa. Kukaan ei tule koskaan vaatimaan sinulta mitään.

Ja mikä parasta, nämä edut eivät vaadi sinulta sopeutumista ja muuttumista. Voit elellä omien tapojesi mukaisesti. Vastaanottajat matelevat edessäsi ja pitävät sinua puolijumalana. Sinun tahtosi on heidän lakinsa. Sinun tarvitsee vain lausua "tahdon" tai "vaadin", ja tahtosi toteutetaan anteeksipyyntöjen kera. Jos joskus vaivaudut opettelemaan muutaman sanan paikallista kieltä, tai jos peräti jossakin elämäsi vaiheessa päädyt kevyeen sisätyöhön, jossa vahvin valttisi on oma toiseutesi, sinua hehkutetaan lehdissä menestystarinana.

Paitsi että sinun ei tarvitse yrittää sopeutua kantaväestöön, kantaväestö yrittää sopeutua sinuun. Jos natiivien koulujuhlat tai uskonnolliset symbolit häiritsevät sinua, jyrähdät "vaadin!", ja ne poistetaan. Jos olet uskontoinesi ja rotuinesi liian hyvä kylpemään vääräuskoisten seurassa, sinulle järjestetään oma uimahallivuoro. Jos sinua taas laiskottaa, etkä jaksa seurata kaikkea, mikä mahdollisesti loukkaa tunteitasi, ei hätää! Kohdemaassa on korkeapalkkaisia virkamiehiä, mm. valtionsyyttäjä ja syrjintävaltuutettu, joiden työnä on löytää ja kieltää kaikki, minkä sinä ehkä voisit kokea epämiellyttäväksi.

Se, mitä länsimaat yleensä ja Suomi erikseen humanitaarisille tulijoille tarjoavat, muistuttaa itse asiassa erehdyttävästi sitä, mitä useimmat uskonnot lupaavat kannattajilleen tuonpuoleisessa. Ajatus siitä, että Suomi ei kehitysmaalaisen näkökulmasta olisi erittäin houkutteleva nimenomaan tarjoamiensa mukavuuksien vuoksi, voi perustua vain kehitysmaalaisen henkilön ihmisyyden ja inhimillisyyden kieltämiseen. Vain ihmistä korkeampi olento sanoisi "ei" sille, mitä täällä on tarjolla.

Tuskin olin saanut edelliset kappaleet kirjoitettua, kun jo törmäsin tähän Uuden Suomen uutiseen. Egyptiläislehti Egypt Today raportoi Suomesta otsikolla "Welcome to Finland". Pitkä artikkeli muistuttaa kovasti matkailunedistämismainosta, ja pitäisin ihmeellisenä, elleivät tilaajana ja teettäjänä olisi suomalaiset työvoimaviranomaiset. Egyptihän on yksi niistä maista, joista istuva hallitus on kaavaillut rekrytoivansa huippuosaamista helpottamaan maatamme piinaavaa, tajunnat räjäyttävää työvoimapulaa.

Suomalaisen työperusteisen maahanmuuttopolitiikan erityispiirre taas on tämän hallituksen aikana ollut se, että huippuosaavaa työvoimaa pyritään houkuttelemaan sosiaalietuuksilla ja maksuttomilla palveluilla. Niin nytkin:

"[Suomen] hallitus tarjoaa maahanmuuttajille maksuttoman asunnon, terveydenhoidon perheelle sekä koulutuksen lapsille. Lisäksi nämä saavat kuukausittain 367 euroa per aikuinen kulujen peittämiseen, kunnes he alkavat itse ansaita elantonsa."

Kaikki jutussa haastatellut, Suomessa asuvat muslimit ovat hyvin tyytyväisiä. Kukaan ei ole kohdannut häirintää tai syrjintää. Suomalaiset ovat uteliaita mutta ystävällisiä ja suvaitsevaisia. Suomi on paljon parempi paikka muslimille kuin vaikkapa Ranska tai Saksa.

Myös proaktiivinen virkaloukkaantuminen mainitaan. Fathy Khadr:

"Täällä syyttäjä syytti suomalaista henkilöä vain siksi, että tämän kirjoitukset loukkasivat islamia. Miestä ei syyttänyt arabi, muslimi tai lähi-itäläinen vaan suomalainen viranomainen. Se on hämmästyttävää."

Älä muuta mukise.

Potentiaalisille työperäisille tarjotaan vähän muitakin täkyjä kuin ilmainen asuminen, terveydenhoito ja koulutus. Khadr jatkaa:

"En koskaan kadu suomalaisen vaimon ottamista. Suomalaisnaiset ovat hyvin viisaita. He kantavat aidosti huolta lapsistaan, koulutuksestaan ja onnellisuudestaan; he huolehtivat kodistaan ja aviomiehestään."

Ilmoituksensa mukaan Egypt Today on "Egyptin ja Lähi-Idän johtava ajankohtaisjulkaisu". Todetkaamme siis lehteä lainaten: "Tervetuloa Sumomeen!"

* * *

Kotimaista epäkorrektia kirjallisuutta joulupukin konttiin:

Jukka Hankamäki: Sensuurin Suomi (2009), tilattavissa linkistä.
Timo Vihavainen: Länsimaiden tuho (2009).
Jussi Halla-aho: Kirjoituksia uppoavasta Lännestä (2009), tilattavissa linkistä.


Takaisin