23.12.2007

Hyvää joulua!

Joulu on esteettinen juhla, minkä vuoksi minäkin haluan osoittaa vuoden viimeisessä kirjoituksessani estetiikan tajua. Ollakseni loukkaamatta ketään tyydyn konsensusnäkemykseen ja valitsen kuvitukseksi Suomen Estetiikan Seuran Vuoden esteettiseksi teoksi nimeämän, Mimosa Palen laatiman taideteoksen Mobile Female Monument. Se on pyörillä kulkeva pimpsa, johon voi kiivetä sisään syntymään uudelleen.

Voidaan olettaa, että myös konservatiivisemmista oloista saapuneet maahanmuuttajat osaavat arvostaa tätä suomalaisuuden epädramatisointia ja tuntevat entistä polttavampaa halua integroitua kunnioittamaansa länsimaiseen elämäntapaan.

Epädramatisointia on harrastettu myös koulurintamalla. Myllypuron ala-aste moniarvoisti joulujuhlan riisumalla siitä kristilliset elementit ja korvaamalla ne Joulu-Talent-kilpailulla ja ilmastonmuutoskeskustelulla. Ketään ei haluttu loukata. Koska joulu, tuo kristinuskon suurin juhla, kuuluu tietysti kaikille.

Tosin ortodoksisille oppilaille järjestettiin oma, venäjänkielinen, epädramatisoimaton joulujuhlansa. Uskonnollinen identiteettihän on lapsen ikioma aarre ja syntymälahja, jonka anastaminen ja epädramatisointi olisi julmaa. Ainakin joissakin tapauksissa.

Valitettavasti suuri osa muslimioppilaista, joiden uskonnollisten tunteiden loukkaamattomuutta epädramaattinen Myllypuron ala-aste oli halunnut vaalia, ei päässyt epädramaattiseen, kaikille kuuluvaan joulujuhlaan, sillä he olivat viettämässä muslimien uhrijuhlaa. Uskonnollisten perinteiden kunnioittaminen on itsestäänselvä asia monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Ainakin joissakin tapauksissa.

Asiat ovat siis melko hyvällä mallilla. Ehdottaisin kuitenkin ensi vuodeksi joitakin uutuuksia, vuoroin-vieraissa-käydään-periaatetta noudattaen.

Mobile Female Monument ei ole täysin moniarvoinen, koska se heijastaa länsimaista käsitystä pillun estetiikasta. Tämä käsitys saattaa loukata toisuskoisia. Jotta mobiilirömpsä ei loukkaisi ketään, sen väriä voitaisiin tummentaa ja siitä voitaisiin leikata pois kyseenalaisia osasia, kuten provosoivat häpykieli ja -huulet, minkä jälkeen se voitaisiin kuroa umpeen tervatulla köydellä.

Lopuksi MFM verhottaisiin mustalla säkillä, ja ohikulkijat voisivat sisään könyämisen sijasta vaikkapa heittää sitä kivillä tai kaataa sen päälle akkuhappoa.

Koska joulu, kristinuskon suurin juhla, ei kuulu kristityille vaan tasapuolisesti kaikille, ja koska siitä näin ollen on paikallaan poistaa kaikki kristinuskoon viittaava, kuten Enkeli taivaan ja jouluseimi, ehdotan, että epädramatisointia laajennetaan ensi vuonna muslimien uhrijuhlaan ja ramadaniin. Eihän voida ajatella, että ne kuuluisivat vain muslimeille. Moniarvoisessa yhteiskunnassa kaikkien pitää olla tervetulleita. Jotta uudistettu ramadan ja uhrijuhla eivät loukkaisi ketään, niistä on luonnollisesti poistettava kaikki viittaukset islamiin.

Tosin kristityt oppilaat eivät mahdollisesti ehtisi osallistua moniarvoiseen uhrijuhlaan, koska he olisivat kotonaan juhlimassa joulua, mutta ajatushan on tärkein. Muslimioppilaat voisivat keskenään kilpailla Rama-Talent-juhlassa ja keskustella ilmastonmuutoksesta.

Panen tähän loppuun vielä esteettisimmän kohtaamani kuvauksen Mimosa Palen piparista. Taidekriitikkona toimii vieraskirjasta tuttu nimimerkki Fariseus. Toivotan kaikille siunattua moniarvoista joulua! Jos omaan juhlimiseenne sisältyy dramaattisia, suomalaisuutta ja kristinuskoa uusintavia elementtejä, muistakaa vetää kaihtimet alas.

"Kävin viran puolesta tutustumassa Kulttuurien Museon näyttelyyn ja näin tuon giganttisen vitun alakerrassa. Sitä oli hartaan hiljaisena tuijottelemassa ryhmä koulupoikia. Hartaus muuttui pakokauhuksi kun keski-ikäinen, kuivakka harppu (sitä lajia jonka olen hiljaa mielessäni ristinyt "kulttuurikalkkunaksi") lankesi loveen (sic) teoksen edessä ja alkoi maanitella poikia kiipeämään sisään "aistimaan". Pojat pakenivat paikalta, uskoakseni kivekset takaisin ylös vetäytyneinä ja lopuksi ikäänsä traumatisoituneina. Itse jäin todistamaan kun harppu alkoi vääntäytyä tussuun sisälle, selostaen simultaanina kokemuksen aitoutta.

Ulkona Mannerheimintien kirkkaassa ja kuulaassa ilmassa mietin että vittu (sic) saatana, tällaista sketsiä ei koskaan näe televisiossa. You can't make this stuff up."

Takaisin