6.4.2008

Huippuosaamista, osa 6

Rachid Zaitri saapui Suomeen Algeriasta vuonna 1967 ja suoritti Helsingin yliopistossa valtiotieteiden kandidaatin tutkinnon. Vuonna 1969 hän meni naimisiin suomalaisen naisen kanssa. Zaitrilla on kolme lasta, ja hän on tätä nykyä Suomen kansalainen.

Zaitri perusti Consulting Bureau Zaitri -nimisen firman ja markkinoi vuosina 1987-1989 suomalaisille rakennusyrityksille olemattomia rakennushankkeita Algeriassa. Maahan oli tarkoitus rakentaa armeijan tilauksesta jopa 3000 paritaloa. Projektien onnistumisen takeena olivat mm. Zaitrin kenraaliveli sekä hänen hyvät suhteensa maan hallitukseen.

Ennen yritystoiminnan aloittamista Zaitri oli saanut tuomion vakuutuspetoksesta.

Tutustuminen Zaitrin luottotietoihin olisi paljastanut, että hän on pennitön. Suomalaisyritykset, joille hän tarjouksiaan teki, eivät kuitenkaan tarkistaneet tällaisia tietoja vaan maksoivat Zaitrille suuriakin summia erilaisina matkakuluina ja ennakkomaksuina. Zaitri lupaili Algerian pääministerin vierailua Suomeen, ja eräiden yritysten edustajat odottelivatkin turhaan korkean tason valtuuskunnan saapumista Helsinki-Vantaan lentokentällä. Suomalaisyritysten edustajia lennätettiin Algeriaan, missä he tapasivat ministereinä esiintyviä Zaitrin kavereita.

Vasta pitkään kestäneen rahanlypsämisen jälkeen jotkut huijatuista suomalaisyrityksistä ottivat yhteyttä Algerian kaupalliseen edustustoon Suomessa ja saivat selville, ettei Zaitrin esittelemiä hankkeita ollut olemassakaan. Kun poliisi pidätti Zaitrin vuonna 1989, hänen varallisuutensa oli 60 markkaa. Velkoja hänellä oli 600 000 markkaa.

Zaitrin huijaamien yritysten joukossa oli sellaisia nimiä kuin Enso-Gutzeit Oy, Makron Oy, Pohjolan Puutalot Oy, Alajärven Hirsitalot Oy, Kontiotuote Oy ja Oy Finnish Cottage Company Ab. Yksittäisiltä yrityksiltä ja henkilöiltä lypsetyt summat liikkuivat 3000 ja puolen miljoonan markan välillä.

14.3.1990 Espoon kihlakunnanoikeus tuomitsi Rachid Zaitrin jatketusta petoksesta yhden vuoden ja 14 päivän ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan erilaisia korvauksia n. 700 000 markkaa. Loppuvuodesta 1990 Helsingin hovioikeus kovensi Zaitrin tuomion kahden vuoden ehdottomaksi vankeudeksi.

Tänä päivänä valtiotieteen tohtori Rachid Zaitri työskentelee Espoon maahanmuuttajatyön palveluyksikössä ja osallistuu kotouttamistyöhön (klik, klik). Hän on Suomen Islamilaisen Neuvoston tarkastaja ja jäsen Maailman Rauhanneuvostossa (klik). Tänä keväänä Zaitri on käynyt radiossa pohtimassa muslimien ja kristittyjen dialogia (klik).

Suokaamme tässä välissä lämmin ajatus Ali "Synergian Silta" Qassimille ja pohtikaamme, miksi aleilla ja rachideilla on tendenssi päätyä erilaisiin julkisrahoitteisiin mannekiinimaahanmuuttaja- ja kotouttajavirkoihin. Alibi 5/90:

"Mutta surullisella tavallaan juttu on jälleen kerran osoitus siitä, kuinka herkkäuskoisia me suomalaiset voimme olla."

Lähteitä:
Alibi 5/90, 2/91
Helsingin hovioikeuden ratkaisu DNO R/90/1156

Kiitos lukijalle vinkistä!


Takaisin