24.1.2008

Huippuosaamista, osa 5

Viime vuoden viimeisiin uutisiin kuului, että Maahanmuuttajien Tuki Ry:n toiminnanjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ovat joutumassa käräjille valtiolta saatujen avustusten väärinkäytöstä. Järjestöjohtajat ovat käyttäneet kehitysyhteistyöhön tarkoitettuja varoja mm. omien palkkojensa ja yhdistyksen verovelkojen maksuun.

Kuka muukaan on ollut Maahanmuuttajien Tuki Ry:n puuhamiehenä kuin Ali Qassim Somaliasta. Hän, joka puhui erinomaista suomea jo asuttuaan maassamme 15 vuotta. Ali, jonka Synergian Silta -hanke 20 maahanmuuttajan työllistämiseksi 300 000 veroeurolla (15 000 euroa/työllistetty maahanmuuttaja) kariutui, kun työnantajamaksut ja muutamat muut pikkuasiat jäivät hoitamatta ja rahojen käyttöönkin liittyi epäselvyyksiä.

Kassi-Ali, tai ehkä pikemmin Massi-Ali, tuo tekijämies, joka on kohta 20 vuoden ajan onnistunut työllistämään itsensä pelkällä somaliudellaan, tuli mieleeni, kun luin vastaavista väärinymmärretyistä monialaosaajista Ruotsissa.

40-vuotias, islamilaista päiväkotiketjua Rinkebyssä ja Tenstassa vetävä somalinainen on saanut Tukholman kaupungilta vuosittain lähes 24 miljoonaa kruunua tukea toiminnan pyörittämiseen. Rahojen käyttöä ei valvottu ennen viime syksyä, jolloin verovirasto teki yritykseen tarkastuksen. Tilikirjoja ei löytynyt, koska ne oli naisen mukaan varastettu murron yhteydessä.

Veroviraston tarkastajat onnistuivat pankkitietojen avulla selvittämään, että nainen on välittömästi tukiaisten maksamisen jälkeen siirtänyt yli puolet rahoista mm. Saudi-Arabiassa, Dubaissa ja Djiboutissa sijaitseville tileille. Naista epäillään törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Syyttäjä Björn Rosenlöf:

"On huomionarvoista, että Tukholman kaupunki on maksanut moisia summia valvomatta niiden käyttöä."

Eihän se nyt niin huomionarvoista ole. Kysykää vaikka Alilta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan koko firma on humpuukia:

"Henkilökunta on kertonut, että päiväkodeissa on kirjoilla lapsia, jotka eivät edes ole maassa, ja että johtajattarella on iso kartano Dubaissa."

Myös Hesari raportoi tapauksesta, tosin hieman toisenlaisin sanakääntein. Jutussa kerrotaan toisestakin somaliyrittäjästä, 42-vuotiaasta pyhiinvaellusmatkoja järjestävästä miehestä, joka syyttäjän mukaan on toiminut ammattimaisena rahanvälittäjänä, mutta joka omasta mielestään harjoittaa aatteellista toimintaa eikä siksi ole kirjanpitovelvollinen.

Syyttäjä ei saa Hesarissa puheaikaa, mutta somalin asianajaja sitäkin enemmän. Lehti muistaa mainita mm. sen, että Rinkebyn asukkaat ovat syyttäneet viranomaisia "somaliyrittäjiin kohdistuvasta rasistisesta ajojahdista".

Niin aina, niin aina. Kun Lontoon poliisin tutkimukset osoittivat, että muslimikonstaapelit syyllistyvät kymmenen kertaa kollegoitaan useammin lahjusten vastaanottoon ja virka-aseman väärinkäyttöön, kyseessä oli muslimien vastainen ajojahti. Kun televisiodokumentti paljasti, että Englannin moskeijoissa saarnataan islamilaista maailmanvallankumousta, kyseessä oli muslimien vastainen ajojahti. Jne. jne. jne.

Tosin Hesari ei kerro, missä "Rinkebyn asukkaat" ovat näitä syytöksiään esittäneet. Eivät ainakaan Dagens Nyheterin artikkelissa, jota HS käyttää lähteenään. Mahdollisesti Hesarilla on "Rinkebyn asukkaiden" suora puhelinnumero.

Itse asiassa on mielenkiintoista, että somalimiestä kutsutaan yrittäjäksi (jota viranomaiset jahtaavat), vaikka hän itse kiistää olevansa yrittäjä (eli kirjanpitovelvollinen). Kuten G. Orwell sanoi, "two and two can equal three, four, or five, depending on the situation".

Edelleen Hesari korostaa, että Rinkebyssä on ennenkin "kärsitty epäilyistä". (Toinen tapa muotoilla asia olisi, että "Rinkebyssä on ennenkin syyllistytty rikoksiin" tai että "Rinkebyssä on ennenkin jääty kiinni".) Ja mikä tärkeintä, Hesari on löytänyt tapauksia, joissa rikoksista epäiltyjä somaleja on sittemmin vapautettu epäilyistä! Ja mikä ehkä vielä tärkeämpää, epäilyjen lietsojana oli tuolloin Yhdysvallat, se vanha vainolainen!

Siitä, että jossakin on joskus ollut vilpistä epäilty mutta syyttömäksi osoittautunut somali, seuraa luonnollisen, väistämättömän ja ihanan induktion tuloksena, että jokainen epäilty somali on syytön, vaikka toisin todistettaisiin. Kun somali on ajojahdattu uhri, ruotsalaisviranomainen ajojahtaava rasisti ja Yhdysvallat kaiken takana, asiat ovat hesarilaisittain mallillaan.

Onneksemme somalialainen huippuosaaminen ei lopu näistä suomalais-ruotsalaisista vastoinkäymisistä huolimatta. Eilinen Hesari kertoo, että Espoon kaupunki on myöntänyt 10 000 euroa somalikulttuurimessujen järjestämiseen Leppävaaran kirjastossa. Paikalle on lupautunut saapumaan "somalikulttuurin ja -taiteen asiantuntija Hadraawia Mogadishun yliopistosta". Jos hyvin käy, Hadraawia jää pysyvästi rikastuttamaan Suomea, sillä onhan tunnettua, että Mogadishuun ei kaupungin vaarallisuudesta johtuen voi palauttaa edes tuomittuja raiskaajia, ryöstäjiä ja murhaajia. Kuinka sitten somalikulttuurin ja -taiteen asiantuntijoita?

On myös onni tietää, että jokaisesta maahanmuuttajasta koituu Suomelle 350 000 euron säästöt. Maamme 8600 somalia tuottavat siis meille elon laskuopin mukaan 3 miljardin ja 10 miljoonan euron säästöt. En tiedä, miten pitkälle aikajänteelle tämä säästö jakautuu, mutta summa on 10 prosenttia bruttokansantuotteestamme ja yli kolme neljäsosaa Suomen aikanaan maksamista sotakorvauksista nykyrahaksi muutettuna. Tämän rinnalla muutamat kymmenet tuhannet synergian siltoihin tai somalikulttuurimessuihin sijoitettavat eurot ovat maapähkinöitä.

* * *

Sellainen huippuosaamistiedote vielä kaikille perhetutuille, että rouvani väitteli tohtoriksi viime lauantaina. Opus, The non-literary Latin letters. A study of their syntax and pragmatics, löytyy sähköisenä täältä.


Takaisin