5.5.2011

Hieman uhkailuista

Kuluvan kevään jauhetuimpia aiheita ovat olleet "nettiviha" ja verkossa esitetyt "uhkailut". Niistä ovat parkuneet etenkin maahanmuuttomyönteiset tahot, ja syyttävä sormi on yleensä osoittanut enemmän tai vähemmän perussuomalaisten tai perussuomalaisia lähellä olevien tahojen suuntaan. Mm. "maahanmuuttotutkijat" ovat kuuleman mukaan joutuneet uhkailujen vuoksi rajoittamaan esiintymistään julkisuudessa.

Mainituista uhkailuista on kovin vähän näyttöä, mikä panee epäilemään, onko niitä todellisuudessa tapahtunut lainkaan. On valitettavaa, että tiedotusvälineet julkaisevat "maahanmuuttotutkijoiden" tai muiden oikeamielisten esittämiä väitteitä sellaisenaan tosiasioina välittämättä tarkistaa niiden oikeellisuutta. Esim. kansanedustajaksi valittu vihreiden Jani Toivola viihtyi mainiosti marttyyrinviitassa ja revitteli roskalehdistössä häneen kohdistuneilla uhkauksilla, joita ensi tiedon mukaan oli esitetty Suomen Sisu -nimisen järjestön jäsenten sähköposteissa ja myöhemmän tiedon mukaan Hommaforumilla. Kuten muistamme, kumpikin syytös osoittautui perättömäksi.

Media on ollut paljon haluttomampi käsittelemään niitä raivokkaita (ja kiistatta tapahtuneita) purkauksia, joita suvaitsevaiset ja avaramieliset tahot ovat kohdistaneet perussuomalaisiin sekä ennen vaaleja että varsinkin niiden jälkeen. Otetaan muutama esimerkki kuvakaappausten kera:

Eino Nurmiston Facebook-seinällä on käsitelty nimitystäni eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi. Laura Latva -niminen henkilö kertoo, että hänen tekisi mieli hankkia ase ja tappaa muutama ihminen. Seuraavassa kommentissaan hän tosin toivoo, että jollekulle muulle tulisi sama ajatus mieleen, jotta hänen itsensä ei tarvitsisi lähteä tiilenpäitä lukemaan.

Googlettamalla opimme, että kyseinen Laura Latva oli edellisissä kunnallisvaaleissa keskustan ehdokkaana Somerolla (vai onko se "Somerossa"?) ja keräsi 3 kpl ääniä.

Asetelma tuo väkisinkin mieleen taannoisen tapauksen, jossa 8 kpl ääniä kerännyt perussuomalaisten urjalalainen varavaltuutettu Rami Sipilä perusti Facebookiin ryhmän nimeltä "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta!" ja päätyi tästä hyvästä käräjille. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet sittemmin sakkorangaistukseen mm. kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Sipilä ilmoitti toimineensa "tunnekuohun" vallassa, mikä epäilemättä piti paikkansa. Mielestäni hänen "uhkauksensa" ei ollut kovin vakavastiotettava, kuten ei ollut keskustapoliitikko Laura Latvankaan oksennus. Vaikka Latvan avautuminen toki sinänsä on tulkittava henkeeni kohdistuvaksi uhkaukseksi ja rikokseen (= murhaan) yllyttämiseksi, jätän sen mielelläni omaan arvoonsa tunnekuohun purkauksena.

Sen sijaan haluaisin kiinnittää huomiota ilmeiseen kaksinaismoralismiin. Sipilän tiimoilta mikrofonia oltiin innokkaasti työntämässä Timo Soinin kitalakeen. Jutusta revittiin isoja otsikoita, ja Soinilta tivattiin, irtisanoutuuko hän Sipilän uhkauksista vai edustavatko ne perussuomalaisten virallista kantaa.

En julkaise Laura Latvan kommentteja siksi, että olisin hänelle vihainen, vaan voidakseni todeta, että julkaisemisesta ei seuraa yhtään mitään. Kuten tunnettua, toimittajat päivystävät Scriptassa jatkuvasti, joten he tietenkin lukevat tämän kirjoituksen. Silti he eivät tule pyytämään kannanottoa keskustan puheenjohtajalta Mari Kiviniemeltä, eivätkä varsinkaan raportoimaan perussuomalaisiin yleensä ja allekirjoittaneeseen erityisesti kohdistuvista uhkailuista.

Toisena esimerkkinä voidaan mainita vihreiden eduskuntavaaliehdokkaan Ana María Gutiérrez Soraisen seinällä käyty ajatustenvaihto. Panu Höglund, tuo kuuluisa turkulainen "iirin kielen asiantuntija", jota mm. toimittaja Sanna Ukkola käytti muutamia vuosia sitten asiantuntijakommentaattorina perussuomalaisia koskevassa uutisoinnissaan, esittää seuraavia näkemyksiä:

En ole näistäkään päähänampumisfantasioista erityisen huolissani. Koska mielisairaus on este aseluvan myöntämiselle, en pidä mahdollisena, että iirin kielen asiantuntijalla olisi hallussaan asetta, jolla hän pystyisi fantasioitaan toteuttamaan. Hupaisana yksityiskohtana voidaan huomioida, että juuri Panu Höglund on lukemattomissa yhteyksissä nostanut esille kahdeksan vuoden takaisen kirjoitukseni, jossa mietiskelin, olisiko suuseksiä kadulla kärttänyttä herrashenkilöä ollut syytä ampua päähän.

Mielenkiintoisena pidän sitä, että seinän emäntä, vihreiden ehdokas Gutiérrez Sorainen, ei tunnu olevan Höglundin väkivallanlietsonnasta mitenkään huolissaan. Kunhan ystävälliseen sävyyn kehottaa välttämään rajua kielenkäyttöä. Koska viime aikoina on puhuttu paljon ylläpitäjän vastuusta foorumilla julkaistun materiaalin suhteen, ja koska tällaista laajennettua vastuuta on vaadittu etenkin vihreiden johtaman oikeusministeriön taholta, näkisin mielelläni toimittajien kysäisevän sekä Gutiérrez Soraiselta että Anni Sinnemäeltä, mikä on näiden näkemys paitsi Höglundin kommenteista myös Gutiérrez Soraisen vastuusta oman Facebook-seinänsä moderaattorina.

Ja kun uhkauksista ja vihakirjoituksista puhutaan, ei tietenkään sovi unohtaa kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan Fatbardhe Hetemaj'n veljen, potkupalloilija Perparimin lupauksia käydä pahoinpitelemässä perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.

Kuten ei sitäkään, että viime yönä edustajakollegani Olli Immonen sai seuraavan sähköpostiviestin:

terve vitun kusiaivokääpio

Kehotan sua tappamaan Jussi Halla-Ahon kuun loppuun mennessä tai revin sulta ja sun kaikilta sisaruksilta pään irti

Viranomaiset tutkivat parhaillaan viimeksimainittua tapausta, joten en ainakaan vielä julkaise lähettäjän nimeä.

Tämä on siis suurin piirtein se, missä uhkaus- ja vihakirjoitusrintamalla mennään. Epäilemättä myös perussuomalaiset pimeyden voimat uhkailevat suvaitsevaisia ja avaramielisiä tahoja minkä ehtivät, mutta olisi mukavaa, jos sellaisista uhkauksista olisi tarjolla samanlaista näyttöä kuin mitä minä tässä olen esimerkinomaisesti esittänyt.

Niin ja tosiaan: reaktioitanne odotellessa, arvoisat tiedotusvälineiden edustajat. Myös apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeelle haluan toivottaa hyvää päivänjatkoa.


Takaisin