1.4.2009

Aprillipäivän bulla

Lukeva yleisö käy kovin kuumana eurovaaliehdokkuuteni tiimoilta ja kyselee kiihkeästi, uskaltaako ja kannattaako Juha Mäki-Ketelän valitsijayhdistyshankkeeseen osallistua. Minua vaaditaan ilmoittamaan, lähdenkö kyseisen yhdistyksen ehdokkaaksi.

Yleisellä tasolla vastaan, että tietenkin uskaltaa ja kannattaa. Mäki-Ketelä on liikkeellä oikeista motiiveista. Hän haluaa, että vaaleissa on mahdollisuus ottaa selkeästi kantaa hallituksen, erityisesti ministeri Astrid Thorsin, kaoottiseen pakolaispolitiikkaan, sateisten sienten lailla joka niemeen, notkoon ja saarelmaan kohoaviin vastaanottohotelleihin sekä siihen, että asiasta ei ole luvallista olla huolissaan. Hyvää tarkoittaviin hankkeisiin kannattaa aina osallistua.

Mitä omaan suostumukseeni tulee, en pidä viisaana hirttäytyä johonkin ratkaisuun ennen kuin ratkaisu on pakko tehdä. Puolueiden, valitsijayhdistysten ja ehdokkaiden deadline on 28.4., jolloin tiedot ehdokkaista on toimitettava. Haluan suoda tämän miettimisajan sekä itselleni että muille asiaan liittyville tahoille. Myös Perussuomalaisille.

Siinäkin (todennäköisessä) tapauksessa, että Perussuomalaiset eivät muuta nyt suoritettua ehdokasasetteluaan, suhtaudun ajatukseen ehdokkuudesta esim. omalla listalla lähtökohtaisen myönteisesti. Yhtäältä siksi, että - Mäki-Ketelän tavoin - haluan tuoda vaaleihin mahdollisuuden ottaa kantaa maahanmuuttokysymykseen. Toisaalta siksi, että mielestäni äänestäjillä ja kansalaisilla on yksinoikeus määritellä, millaisia puheenaiheita ja näkemyksiä poliittiseen keskusteluun tuodaan. Tämä oikeus ei mielestäni kuulu poliittisia tutkintapyyntöjä tekeville Vihreille Naisille, poliittisia syytteitä nostaville valtakunnansyyttäjille tai medialle.

Perussuomalaisten puoluehallitus on valitettavasti (ja vastoin odotuksia) luovuttanut omia ehdokkaitaan koskevan päätäntävallan Vihreille Naisille, valtakunnansyyttäjälle ja medialle, vaikkei tätä kukaan kehtaakaan julkisuudessa myöntää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maahanmuuttokriittisten tulisi tehdä sama virhe.

Perussuomalaisten ehdokkaiden joukossa on maahanmuutto- ja monikulttuurikysymyksiin kriittisesti suhtautuvia henkilöitä, etenkin Sampo Terho ja Freddy van Wonterghem, mutta vähäisen näkyvyyden vuoksi heillä on huonot mahdollisuudet menestyä edes PS-listan sisäisessä kilpailussa, mistä syystä heidän kannatuksensa sulautuu osaksi Perussuomalaisten kokonaiskannatusta, joka puolestaan ei lähetä minkäänlaista maahanmuuttopolitiikkaan liittyvää viestiä. Tai pahimmillaan sen viestin, että selän kääntäminen minulle ja maahanmuuttokriittisille äänestäjille oli Perussuomalaisten kannalta oikea ja poliittisesti viisas ratkaisu. Tämä taas vaikuttaa ratkaisevalla tavalla Perussuomalaisten ehdokasasetteluun kaikissa tulevissa vaaleissa.

Suomen kaltaisen pienen maan kannalta europarlamenttivaalit ovat ennen kaikkea symboliset vaalit, joiden tuloksilla on psykologista merkitystä ja joissa on mahdollista osoittaa mieltä. Käytännön politiikan kannalta on kohtuullisen samantekevää, ketkä 13 henkilöä europarlamenttiin valitsemme. RKP taas putoaa jo sen vuoksi, että Suomen paikkamäärä kutistuu, joten sitäkään kysymystä ei tässä yhteydessä ole syytä murehtia.

Jotkut epäröivät lähettää Mäki-Ketelälle kannattajakorttia ennen kuin minä olen ilmaissut suostumukseni valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi. Asia on kuitenkin nähtävä seuraavalla tavalla:

1) Jos tulostat, täytät ja postitat kannattajakortin Mäki-Ketelälle, ovet kaikkiin suuntiin säilyvät avoimina, edellytykset ehdokkuudelleni kaikissa tapauksissa ovat olemassa, ja minä voin rauhassa pohtia sekä ehdokkuuttani että erilaisten ratkaisujen seurauksia ja niiden ratkaisua. Siinä tapauksessa, että syystä tai toisesta en lähtisi valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi tai lainkaan ehdokkaaksi, menetät a) yhden A4-arkin, b) muutaman gramman mustetta, c) 80 sentin arvoisen postimerkin, d) kirjekuoren.

2) Jos ilmoittaudun valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi tässä ja nyt, a) suljen ovet kaikilta muilta vaihtoehdoilta, b) riistän itseltäni ja tukijoukoltani turhaan kuukauden miettimis- ja suunnitteluaikaa. Harkitsen ratkaisuja mieluummin etu- kuin jälkikäteen.

3) Edellisestä johtuen ilmoitan lopullisesta päätöksestäni vasta viime hetkellä, huhtikuun lopussa. Jos jäät odottamaan ratkaisuani, etkä suostu ennen sitä allekirjoittamaan Mäki-Ketelän listaa, varmistat, että en ole ehdolla kesäkuun vaaleissa. Allekirjoittamalla varmistat sen, että ehdokkuus on kaikissa oloissa mahdollinen.

Siispä ehdotan aprillipäivän hyvää työtä kaikille niille, joiden mielestä Vihreiden Naisten, valtionsyyttäjän, median tai edes Perussuomalaisten puoluehallituksen ei kuulu päättää, mistä asioista suomalaisessa politiikassa saa ja ei saa puhua. Tulosta valitsijayhdistyksen kannatuslipuke täältä. Pane siihen oma nimesi, ja pyydä siihen myös puolisosi/työkaverisi/jonkun muun nimi. Sulje lappu kirjekuoreen, ja lähetä se Mäki-Ketelälle. Jos tunnet paljon ihmisiä, tulosta ja täytä useita lappuja.

Älä jää odottelemaan ja ihmettelemään. Tällä sivustolla on nykyään n. 10 000 uniikkia kävijää päivässä. Ellei Mäki-Ketelällä ole ensi viikon lopulle tultaessa erittäin paljon enemmän allekirjoittajia kuin valitsijayhdistykseen vaaditaan, minä ja muut asiaan liittyvät tahot katsomme, ettei ehdokkuudelleni ole kysyntää. Jos ehdokkuudelle ei ole kysyntää nyt, tällä on seurauksensa myös seuraavissa eduskuntavaaleissa.


Takaisin