23.12.2010

Aamulehti ja Perussuomalaiset

Aamulehden toimittaja Mari Kamaja on kirjoitellut toistuvasti hyvin, hmmm, kriittisiä kirjoituksia Perussuomalaisista. Viimeisenä esimerkkinä toissapäiväinen artikkeli, jossa hiukan väkisin vääntäen koetetaan nähdä hajaannusta puolueen riveissä. (Lisää Kamajan ajatuksenjuoksua löytyy esim. täältä.)

Aamulehden Toni Viljanmaa ilmoitti kampanjapäällikölleni Matias Turkkilalle, että toimittaja Kamaja "vastaa" kyseisessä lehdessä Perussuomalaisia koskevasta uutisoinnista.

Samainen Mari Kamaja nimitettiin 17.12. Vihreiden viestintäsuunnittelijaksi.

On tietysti mahdollista, että Kamajan toiminta Vihreissä ei kerro mitään hänen poliittisista katsannoistaan. Ja vaikka kertoisi, on tietysti mahdollista, että Kamajan poliittiset katsannot eivät millään tavalla heijastu tavassa, jolla hän (ja siten Aamulehti) Perussuomalaisia käsittelee kirjoituksissaan.

Jääviysongelma vaikuttaa kuitenkin ilmeiseltä. Se, että vihreä toimittaja pyrkii monopolisoimaan toista poliittista ääripäätä edustavaa puoluetta koskevan uutisoinnin, on ymmärrettävää ja tarkoituksenmukaista, mutta pidän hyvin mielenkiintoisena, että Aamulehti ei näe mitään outoa tai kyseenalaista siinä, että lehden persu-uutiset tulevat Vihreiden puoluetoimistolta.

Ei ole ainutlaatuista, että Perussuomalaisia koskeva uutisointi delegoidaan "neutraaleissakin" tiedotusvälineissä tunnustaville äärivasemmistolaisille. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa tätä tehtävää hoiti pitkään Esa Mäkinen, joka on työskennellyt Kansan Uutisissa ja osallistunut yliopistopolitiikkaan Sitoutumattoman Vasemmiston edustajana.

En väitä, että Kamaja tai Mäkinen eroaisivat persuvihassaan sanottavasti keskiarvoisesta valtamedian edustajasta, mutta siitä olen varma, että sivistyneessä maailmassa heidän katsottaisiin nakertavan työnantajansa uskottavuutta.

Kamajan kytköksistä lähetettiin uutisvinkki Uudelle Suomelle. Ei ole kovin todennäköistä, että siihen tartuttaisiin. Suomalaisen journalistiikan erityispiirre on, että toimittajat eivät arvostele toisia toimittajia eivätkä tiedotusvälineet toisia tiedotusvälineitä.

Näissä merkeissä toivotan kaikille mitä onnellisinta joulua! Petri Kaivanto ja kuoro esittävät jouluisen laulun "Illmanin Mika syyttään jo käy" Homman pikkujoulujuhlassa Annankadun William K -ravintolassa 15.12.2010:


Takaisin