16.3.2007

Yleisradio ja perussuomalaiset

Olen tähän asti pitänyt muun kuin välittömästi itseäni koskevan perussuomalaisen materiaalin poissa sivuiltani, mutta nyt on tehtävä poikkeus. Perussuomalaiset Nuoret ry antoi eilen 15.3. seuraavan lehdistötiedotteen:

Tiedotusvälineille 15.3.2007

Julkaisuvapaa heti

Perussuomalaisten Nuorten julkilausuma Yleisradion harjoittamaa syrjintää vastaan.

PERUSS-NUORET SYRJINNÄN KOHTEENA

Yleisradion Superfarmi Mitkä vaalit?! - ohjelmassa 11.3. esiteltiin puolueita ja niiden nuorisojärjestöjä. Kutsun paikalle olivat saaneet kaikki eduskuntapuolueet Perussuomalaisia lukuun ottamatta. Mukaan oli myös kutsuttu Suomen Kommunistisen Puolueen sitoutumaton ehdokas. Tasapuolisuuden vuoksi jokaisen eduskuntapuolueen nuorisojärjestöt olisi pitänyt esitellä. Nyt yksi jätettiin pois; Perussuomalaiset Nuoret ry.

Yleisradion pääselitys poisjättämiselle oli ohjelma-ajan puute. Ohjelma-aikaa oli varattu 48 minuuttia, johon ei Yleisradion mukaan mahdu minkäänlaista mainintaa Perussuomalaisista saati Perussuomalaisista Nuorista. Kuitenkin ohjelman aikana Sosialidemokraattisten nuorten edustaja sai useita puheenvuoroja. Eikö näiden puheenvuorojen sijaan olisi pystytty esittelemään myös Perussuomalaiset Nuoret ry?

Toisena selityksenä annettiin nuoria puhuttelevan ehdokkaan puute. Yleisradio siis määrittelee, kuka puhuttelee nuorisoa ja kuka ei. Tämä ilmeisesti vain siksi, etteivät vahingossakaan nk. "väärät mielipiteet" pääse esille. Kuitenkin nyt uutisoidaan Perussuomalaisten olevan nuorison suosiossa. Eikö se jo osoita sen, että Perussuomalaisilla on nuoria puhuttelevia eduskuntavaaliehdokkaita?

Yleisradio ei halunnut Perussuomalaisia Nuoria mukaan ohjelmaan, koska se ei halua Perussuomalaisten menestyvän eduskuntavaaleissa. Koska edes nuoret eivät ole suojassa Yleisradion poliittiselta ohjailulta, on aihetta olettaa Yleisradion toiminnan olevan yleisemminkin asenteellista Perussuomalaisia kohtaan.

Perussuomalaisten Nuorten mielestä Yleisradion toiminta on räikeimpiä esimerkkejä siitä, miten yhteiskunnassa voidaan tietoisesti syrjiä mielipiteitä, jotka eivät myötäile valtaeliitin näkemyksiä siitä, mihin suuntaan yhteiskuntaa on kehitettävä. Me Perussuomalaiset Nuoret annamme arvoa kaikille yhteiskunnallisille näkemyksille ja siksi vaadimme tasapuolisuutta ja avoimuutta myös Yleisradiolta, jolla on keskeinen rooli yhteiskunnallisena tiedonvälittäjänä.

Lisätietoja:
tiedustelut@ps-nuoret.net
pj Vesa-Matti Saarakkala
puh. 050 919 6079

Itse asia voi tuntua pieneltä, mutta ainakin minun mielestäni Ylen toiminta on hälyttävää. Ylen toiminta ei vastaa minun ikiaikaista käsitystäni siitä, millainen maa Suomi on. Kyseessä on valtion omistama, verorahoitteinen julkisen palvelun laitos. Asemansa vuoksi sen on oltava poliittisesti riippumaton ja puoluepoliittisesti puolueeton. On selvää, että täydelliseen neutraaliuteen ei missään yleisradioyhtiössä päästä, vaan toimitustyö heijastelee aina jossakin määrin toimittajien preferenssejä ja myötäilee valtaapitäviä. Tällaisesta on kuitenkin pitkä matka avoimeen syrjintään, jossa yksi puolue jätetään höttöisillä perusteilla kutsumatta vaalikeskusteluun.

Yle on ylittänyt vaarallisen rajan. Jos valtionyhtiö, siis valtio, käy avoimeen propagandasotaan yhtä poliittista puoluetta vastaan, saattaa tulla vielä sekin päivä, jolloin olisin tyytyväinen nähdessäni ääniä laskevassa keskusvaalilautakunnassa, myös valtion laitoksessa, kansainvälisiä vaalitarkkailijoita. Mieluummin jostakin muualta kuin Ruotsista.

Ehkä tiedonvälityksen etiikkaan erikoistunut Jari Lindholmkin voisi sanoa tästä asiasta jotakin. Jos hän perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaiden pölvästeiksi haukkumiseltaan vain ehtii.


Takaisin