24.2.2015

Vaalivinkkejä lukijoille

Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla mainostin Scriptan lukijoille sellaisia muiden vaalipiirien ehdokkaita, jotka näkemyksiltään ja ennen kaikkea painotuksiltaan olivat mahdollisimman lähellä itseäni, ja joita olisin itse äänestänyt, jos olisin kyseisissä vaalipiireissä asunut. Kuten muistamme, "Halla-ahon lista" aiheutti tavattomasti parkua sekä mediassa että muiden puolueiden suunnalta. Sosialidemokraattien tuolloinen puoluesihteeri piti "Halla-ahon listaa" peräti vaalien mielenkiintoisimpana kysymyksenä (mikä ehkä oli hiukan yliampuvaa).

Saan paljon tiedusteluja "nuivista" ehdokkaista niin muissa vaalipiireissä kuin tällä kertaa myös Helsingissä, missä en itse ole näissä vaaleissa ehdolla. Tilanne on tällaisten suosittelujen ja listojen kannalta toisenlainen nyt kuin se oli vuonna 2011. Perussuomalaiset on mielestäni (myös) maahanmuuttokysymyksissä yhtenäisempi kuin neljä vuotta sitten; tuolloinhan omienkin riveissä eli monenlaisia, lähinnä toimittajien lietsomia ja ylläpitämiä (väärin)käsityksiä puolueen sisäisistä jakolinjoista. Sisäisen keskustelun ja kanssakäymisen myötä näistä käsityksistä on suurelta osin päästy eroon, ja puoluetta voidaan mielestäni kokonaisuutena pitää "nuivana". Ainakin maahanmuuttopoliittinen vaaliohjelma on nuiva, ja ellei ehdokas siitä erikseen irtisanoudu, hänen voitaneen katsoa sitoutuneen siihen.

Demokraattinen vaikuttaminen edellyttää vaaleissa menestymistä, ja vaaleissa menestyminen näkyvyyttä. Toinen muutos vuoden 2011 vaaleihin nähden on se, että tuolloin melkein kaikki ehdokkaat olivat tasa-arvoisen tuntemattomia. Tämän vuoksi oli paikallaan, että käytin jonkinkokoista valtakunnallista huomioarvoani hyvien ehdokkaiden tunnetummaksi tekemiseen. Vuonna 2015 meillä on ehdokkaana n. 30 istuvaa kansanedustajaa ja yksi meppi, joilla (poislukien varasijalta eduskuntaan noussut Mika Raatikainen Helsingistä) on ollut neljä vuotta aikaa antaa näyttöjä, ja joiden toiminnasta äänestäjällä on mahdollisuus muodostaa oma mielipiteensä. Realistiseksi nyrkkisäännöksi voidaan asettaa se, että jos edustaja on toiminut nyt päättyvällä kaudella tavalla x, hän tulee uudelleenvalintansa jälkeen toimimaan samalla tavalla. Arvioinnin kohteeksi kannattaa ottaa koko vaalikausi 2011-2015, sillä vaaleja edeltävät kuusi kuukauttahan kaikki ovat täynnä toimintaa, tarmoa ja hyviä ideoita, minkä itse kukin voi Uuden Suomen blogipalvelustakin havaita.

Istuvien edustajien mainonta ja näkyvä tukeminen ei siis tuntuisi asialliselta eikä tarpeelliseltakaan. Sen sijaan haluan kiinnittää eri puolilla Suomea asuvien lukijoideni huomiota muutamiin sellaisiin ehdokkaisiin, joiden näkemykset etenkin maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä ovat hyvin lähellä omiani, jotka ovat tehneet hyvää työtä esimerkiksi kunnallispolitiikassa ja/tai kansalaisaktiiveina, joilla on uskallusta ja kykyä puhua hankalista aiheista, ja joilla kaikesta edelläsanotusta seuraten olisi paljon annettavaa tulevalle eduskuntaryhmällemme. Näitä ehdokkaita äänestäisin mielelläni itse, ja ehdotan samaa harkittavaksi niille äänestäjille, jotka kannattavat minun linjaani.

Korostan samalla, että en kampanjoi ketään (perussuomalaista) vastaan. Koska kullakin kuitenkin on vain yksi ääni, preferenssejä on äänestyskopissa tehtävä.

Kuten tiedotustilaisuudessani 16.1.2015 lyhyesti ilmoitin, tuen Helsingissä Nuutti Hyttisen vaalikampanjaa ja aion äänestää häntä. Hyttinen on perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja, joka on toiminut myös kaupunginvaltuustoryhmämme sihteerinä. Ei ole liioiteltua sanoa, että hän on ollut yksi keskeisistä rakentavista voimista sekä valtuusto- että piiritoiminnassamme. Hyttisen vaalisivut löytyvät täältä:

http://www.nuuttihyttinen.fi/

Varsinais-Suomen vaalipiiristä haluan kiinnittää huomionne Vilhelm Junnilaan Naantalista. Junnila toimii tällä hetkellä paitsi Naantalin kaupunginvaltuustossa, johon hänet valittiin vuoden 2012 vaaleissa perussuomalaisten ykkösenä ja koko kaupungin neljänneksi suurimmalla äänimäärällä, myös eduskunta-avustajana. Talo ja talon tavat ovat siis hänelle valmiiksi tuttuja, ja minullakin on ollut ilo työskennellä hänen kanssaan usean vuoden ajan. Junnilan vaalisivut:

http://vilhelmjunnila.fi/

Jos olet varsinaissuomalainen, mutta et halua äänestää naantalilaista valtuutettua ja eduskunta-avustajaa, voit äänestää salolaista valtuutettua ja eduskunta-avustajaa. Heikki Tamminen on paitsi eduskunta-avustaja myös minun kotimaan avustajani ja alan mies. Hänet valittiin vuoden 2012 vaaleissa valtuustoon kaupungin kuudenneksi ja perussuomalaisten kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Tammisen vaalisivu:

http://www.heikkitamminen.com/

Pirkanmaan vaalipiiristä ilmiselvä mainostettava on Heikki Luoto. Luoto oli yksi Nuivan Vaalimanifestin allekirjoittajista, ja hänen historiansa maahanmuuttokriittisessä skenessä on pitkä. Luoto valittiin Tampereen kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja toistamiseen vuonna 2012, perussuomalaisten neljänneksi suurimmalla äänimäärällä. Hän on kunnallispoliittisella urallaan astunut pelotta suurillekin varpaille silloin, kun on ollut aihetta, eikä ole syytä epäillä, ettei hän tekisi samaa eduskunnassakin. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Luoto äänestettiin ensimmäiselle varasijalle yli neljällä tuhannella äänellä. Hän jäi harmillisesti 241 äänen päähän kansanedustajan paikasta. Äänestäjän on hyvä huomata, että marginaalit voivat olla todella pienet, ja omalla äänellä on merkitystä. Luodon vaalisivut löytyvät tuolta:

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/ehdokkaat/heikki-luoto/

Satakunnasta ehdotan pohdittavaksenne Laura Huhtasaarta, joka tosin mennee läpi ilman minun sanomisianikin. Huhtasaari on Porin kaupunginvaltuuston jäsen ja varakansanedustaja vuoden 2011 vaaleista. Kevään 2014 eurovaaleissa hän sai lähes 10 000 ääntä ja oli Satakunnassa toiseksi suosituin ehdokas Alexander Stubbin jälkeen. Huhtasaarella on hyviä mielipiteitä ja oikeaa asennetta, minkä lisäksi hän on hyvä tyyppi. Vaalisivut täällä:

http://www.laurahuhtasaari.fi/

Hämeen vaalipiiristä mainitsen Jari "Jallu" Ronkaisen Hollolasta. Ronkainen toimii kunnanvaltuutettuna, ja vuoden 2011 vaaleissa hän nousi varasijalle hurjalla yli neljän tuhannen äänen tuloksella. Ronkainen on jämäkäksi, nuivaksi ja yhteistyökykyiseksi tunnettu mies, josta kaikki paitsi sosialidemokraattinen media pitävät. Hän on myös puolueen Hämeen piirin puheenjohtaja. Vaalisivut:

http://jarironkainen.fi/

Uudenmaan vaalipiiristä muistutan lukijoita Teemu Lahtisesta, joka iästään huolimatta on maahanmuuttokriittisen liikkeen grand old man. Lahtinen on yksi Suomen Sisun perustajajäsenistä ja sen pitkäaikainen puheenjohtaja. Sisun keskustelusivuilta ja toiminnasta taas - kuten tiedätte - lähti 2000-luvun alussa liikkeelle moni suuri asia. Lahtinen on toiminut Espoon kaupunginvaltuustossa vuodesta 2009. Hän on myös ammunnan ja metsästyksen harrastaja, mikä pantakoon niissä piireissä merkille. Lahtisen vaalisivut:

http://www.teemulahtinen.fi/

Vaasan vaalipiiristä saatan tietoisuuteenne Juha Mäenpään. Mäenpää on valtuutettu, tuottelias mielipidekirjoittaja ja hyvin eteläpohjalainen tapaus, jonka kanssa minulla on ollut ilo tehdä eräissä yhteyksissä yhteistyötä. Hän sai varsin hyvän äänimäärän jo vuoden 2011 vaaleissa, ja uskon, että hänellä on hyvät mahdollisuudet tänä vuonna. Mäenpään vaalisivut:

http://www.perusjuha.fi/

Lisää perussuomalaisten ehdokkaita löydät puolueen sivuilta. Valistuneena äänestäjänä otat kiinnostaviin ehdokkaisiin yhteyttä ja haastattelet heidät itse.

Vaikka kirjoituksen alkupuolella totesin, että istuvien kansanedustajien mainostaminen ei olisi asiallista, tuntisin itseni huonoksi ihmiseksi, ellen tässä yhteydessä mainitsisi Olli Immosta (Oulu) ja Hanna Mäntylää (Lappi), joiden kanssa minulla on vaalikauden aikana ollut ilo ja kunnia tehdä hyvää yhteistyötä maahanmuuttokysymyksiä käsittelevien seminaarien muodossa. Haluan myös kiittää Mäntylää eurovaalikiertueen aikana saamastani avusta ja tuesta!


Takaisin