30.10.2008

Kommentteja A-Talk-lähetykseen 30.10.2008

Kantelu Julkisen Sanan Neuvostolle 1.11.2008:

Ylen A-Talk ohjelmassa keskusteltiin torstaina 30.10.2008 muukalaisvihasta. En itse osallistunut lähetykseen, mutta huomattava osa lähetyksestä käytettiin kirjoituksistani poimittujen sitaattien esittelyyn ja kommentointiin.

Toimittaja Minna Knus-Galan esitti seuraavan sitaatin eräästä blogikirjoituksestani:

"Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre."

Lauseen asiayhteyttä ei selitetty mitenkään, vaan katsojien (ja keskusteluun osallistuvien) annettiin ymmärtää, että kyseessä olisi mielipiteeni.

Tekstistä, josta kyseinen lause on poimittu (http://www.halla-aho.com/scripta/muutama_taky_illmanin_mikalle.html), käy kuitenkin selvästi ilmi, että kyseessä ei ole mielipiteeni vaan esittämäni teoreettinen esimerkki kansanryhmää leimaavasta yleistyksestä, joka yleisesti tuomittaisiin epäsopivaksi. Kirjoituksessani pohdittiin sitä, suhtaudutaanko tällaisiin yleistyksiin eri tavoin riippuen siitä, mistä kansanryhmästä on kyse. Siteerattu lause, kuten kirjoituksestani käy ilmi, on parodia ja mukaelma sanomalehti Kalevan jutusta, jossa humalassa tappamisen arveltiin olevan "suomalaisten kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre". Kalevan artikkelia koskevaa kantelua JSN ei aikoinaan ottanut käsittelyyn.

Sitaatissa kyse ei siis ole mielipiteestäni, kuten A-Talk antaa ymmärtää, vaan se tarjotaan esimerkkinä yleistävästä lausumasta, jota yleisesti pidettäisiin epäsopivana. Lauseen siteeraaminen mielipiteenäni on valheellista uutisointia ja tarkoituksellista mustamaalausta.

Valitin asiasta Ylelle, ja vaadin oikaisua sekä anteeksipyyntöä sitaatin valheellisesta esitystavasta. Osaamiskeskuspäällikkö Jyrki Richt vastasi, ettei näe syytä kumpaankaan, koska sitaatissa ei ole virheitä. Tämä ei voi olla kestävä perustelu, koska ilman asiayhteyttä sitaatin merkitys kääntyy päälaelleen. Kirjoituksessani en halunnut esittää leimaavia yleistyksiä somaleista, vaan arvostelin sitä, että leimaavien yleistysten sopivuus ja hyväksyttävyys riippuu siitä, ketä leimataan.

Jussi Halla-aho


Takaisin