2.3.2011

Jani Toivolan vaalikampanja

Odotettavissa on ollut, että tulevista eduskuntavaaleista tulee perussuomalaisen uhan vuoksi likaisimmat miesmuistiin. Yllätyksenä ei tule sekään, että likaisista tempuista vastaa etiikkapuolue Vihreät. Ehdokas Jani Toivolan tuore säälin- ja huomionkalastelutempaus kertoo surullisella tavalla ehdokkaan, hänen puolueensa sekä Iltalehden alennustilasta. Lainaan tähän sellaisenaan Homma ry:n puheenjohtajan, Matias Turkkilan, Hommaforumilla tänään julkaiseman tiedotteen:

* * *

Tapahtunut tähän mennessä

Iltalehden viihdetoimittaja Leena Ylimutka oli tekemässä Jani Toivolasta henkilökuvaa. Haastattelun yhteydessä Ylimutka kysyi Toivolalta vaalikuulumisia. Toivola kertoi, että hän oli saanut ystävältään varoitusviestin, jossa kerrottiin häntä kohtaan suunnitellusta hyökkäyksestä. Ystävällä oli yhteyksiä Suomen Sisuun. Ylimutka teki uutisen, jossa todettiin Sisun jäsenten käyneen sähköpostikeskustelua Toivolaa vastaan suunnattavasta hyökkäyksestä:

"- Suomen Sisu -nimisen järjestön jäsenien keskuudessa liikkuu sähköpostiviesti, jossa minua kohtaan suunnitellaan hyökkäystä", Jani Toivola kertoo.

Sisun hallituksen edustaja oli sekä Ylimutkaan että Toivolaan yhteydessä. Pian kävi ilmeiseksi, ettei Sisulla taikka sen jäsenillä ollut asian kanssa mitään tekemistä. Toivola oli yhteydessä Iltalehteen ja alkuperäistä uutista korjattiin vastaamaan paremmin sitä, mitä Toivola oli haastattelussa kertonut.

Korjattu uutinen kuului seuraavasti:

"- Hommaforum-keskustelupalstalla on osana keskustelua liikkunut uhkaus minua kohtaan. Olen saanut varoituskirjeen, että hyökkäystä minua vastaan suunnitellaan", Jani Toivola kertoo.

Sisua leimaava syytös muuttui Hommaforumia leimaavaksi syytökseksi. Alkuperäisen uutisen luonne kuitenkin muuttui merkittävästi. Toivola kertoo, että a) Hommaforumilla on liikkunut häntä vastaan suunnattu uhkaus sekä b) hän on saanut kirjeen, jossa varoitetaan häntä kohtaan suunnitellusta hyökkäyksestä. Selvyyden vuoksi: Toivola ei siis erikseen kerro, että hyökkäystä suunniteltaisiin Hommaforumilla. Hän ainoastaan mainitsee uhkauksen, jonka siis hänen ystävänsä on havainnut, mutta jonka sisältöä hän ei itse tunne.

Sensurointi vs moderointi

Hommaforumilla ei ole käytössä ennakkosensuuria. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi halutessaan kirjoittaa tänne mitä tahansa. Siksi on periaatteessa mahdollista, että tänne olisi kirjoitettu uhkailuviesti, mutta ne, jotka forumia paremmin tuntevat, tievät, että se ei ole todennäköistä.

Jokainen tänne kirjoitettu viesti luetaan tuhansien ihmisten silmin. Henkilöön kohdistuva uhkailu olisi jotain sellaista, joka vääjäämättä kiinnittäisi käyttäjien huomion. Ja kun näin käy, käyttäjät ilmoittavat näkemästään moderoijatiimille. Ja kun moderoija havaitsee sääntöjä rikkovat viestit, hän tekee sen minkä parhaiten taitaa. Forum on tiukasti moderoitu, sääntöjen vastainen kirjoitus tarkoittaa kirjoittajalleen joko huomautusta, varoitusta taikka porttikieltoa.

Hakusana: Jani Toivola

Forumin käyttäjät sekä ylläpitäjät ovat kuluneen illan aikana käyneet läpi Jani Toivolasta kirjoitettuja tekstejä. Niitä on kahdessa paikassa. Epäkelpojen viestien Roskiksesta löytyi neljä viestiä, jossa esiintyi Jani Toivolan nimi. Mikään niistä ei sisältänyt uhkailuja - särmikkäin irtositaatti kuului näin: "Ai niin, Janihan on homo". Sen oli kirjoittanut eräs hyvin tunnettu puolueenperustaja, forumnimimerkki JM-K.

Forumin yleisellä puolella on runsaasti viestejä, joissa Janin nimi mainitaan. Tähän mennessä ainoa viesti, jossa puhutaan samassa yhteydessä väkivallasta sekä Toivolasta, on Mikko Ellilän kirjoittama ja kuuluu seuraavasti:

"Miksi Jani Toivolan kaltainen flamboyant homosexual moittii kristillistä kirkkoa sen tavasta vältellä homoseksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä, mutta ei sanallakaan kritisoi muslimien tapaa esittää tappouhkauksia homoille?

Islamin mukaan homoseksuaalisuus on kuolemansynti. Islamilaisen lain eli sharian mukaan homoseksuaalisuudesta annetaan kuolemanrangaistus. Miksi tämä ei lainkaan häiritse Jani Toivolan kaltaista julkihomoa?

Jos muslimit tulevat valtaan, Jani Toivola teloitetaan välittömästi homoseksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Miksi tämä ei lainkaan häiritse Jani Toivolaa? Miksi hän ei lainkaan kritisoi islamia?

Miksi Suomessa ei kukaan homo vastusta muslimeja, jotka haluavat tappaa kaikki homot?"

Tätä tekstiä voi tuskin kukaan pitää Toivolaa kohtaan suunnattuna uhkauksena, saati sitten häntä kohtaan kohdistettuna hyökkäyssuunnitelmana. Itse asiassa kyse on päinvastaisesta. Hommaforumin kirjoittajat kun nimenomaisesti eivät toivo Suomesta homoseksuaaleille hengenvaarallista muslimivaltiota, joten hommaforumilaisia pitäisi haukkujen sijasta ennemminkin kiittää Toivolaa kohtaan suuntautuvan hyökkäyksen estämisestä.

Tästä eteenpäin?

Onko Toivolaa uhkailtu tällä forumilla? Tämänhetkisten tietojen valossa näyttää siltä, ettei ole. Mutta mikäli Toivolan ystävällä on todella tietoa uhkailuista, kannustamme häntä tuomaan ne julki taikka sitten käynnistämään asianmukaisen rikosoikeudellisen prosessin. Suomessa on nyt ja jatkossakin voitava tehdä politiikka ilman väkivallan uhkaa.

Homma ry:n puolesta,
Matias Turkkila


Takaisin