24.3.2009

Aikatauluja

Olen saanut taas paljon tiedusteluja sekä eurovaaliehdokkuudestani että käynnissä olevan syyteharkinnan aikataulusta. Tehtäköön kaikille tiettäväksi, että en voi vaikuttaa kumpaankaan asiaan. Perussuomalaiset päättänevät lopuista ehdokkaistaan ensi lauantaina 28.3., mutta varmaa tämä ei ole.

Valtionsyyttäjänvirasto puolestaan tiedottaa Hufvudstadsbladetille, että päätös syytteen nostamisesta tehdään tällä viikolla, todennäköisesti Perussuomalaisten ehdokaspäätöstä edeltävänä päivänä eli perjantaina 27.3.

Kuten kaikki tietävät, ulkomaalaislakia vastustaneesta addressista tunnetuksi tullut Juha Mäki-Ketelä useiden avustajiensa kera kerää nimiä valitsijayhdistykselle. Totean, että minulla ei ole mitään tekemistä valitsijayhdistyshankkeen kanssa, enkä ole sanonut juuta enkä jaata siihen, lähtisinkö valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi siinä tapauksessa, että Perussuomalaiset eivät asettaisi minua ehdolle. Olen ilmoittanut ja ilmoitan olevani PS:n käytettävissä, mikäli PS minut ehdokkaakseen haluaa.

Olen kommentoinut valitsijayhdistyshanketta ainoastaan siten, että ymmärrän siinä toimivien henkilöiden motiiveja. En usko, että heidän tarkoituksenaan on kiristää PS:n puoluehallitusta. Uskoakseni he haluavat lähettää viestin siitä, että minut halutaan ehdolle, ja toisaalta luoda ehdokkuudelle mahdollisuus siinäkin tapauksessa, että PS ei minua ehdolle asettaisi. En näe tällaisessa toiminnassa kiristyksen tai painostuksen elementtejä, enkä varsinkaan pysty pitämään sitä "epädemokraattisena" kuten eräät perussuomalaiset vaikuttajat ovat hanketta luonnehtineet. Kyseessä on vapaiden kansalaisten kansalaisaktivismi.

Viime päivinä korkealta PS:n hierarkiasta on esitetty tiedotusvälineissä syytöksiä, joiden mukaan minä tai kannattajani olisimme "hajottamassa" puoluetta. Mielestäni tällaiset syytökset ovat irvokkaita ja epäoikeudenmukaisia. Maahanmuuttokriittiset äänestäjät pitävät, tai ainakin haluavat pitää, Perussuomalaisia omana demokraattisena vaikutuskanavanaan, parhaana tarjolla olevista vaihtoehdoista. Se, että heille ei haluttaisi antaa ehdokasta vaaleissa, ja se, että heitä puolueen piiristä nimitellään "liepeillä pyöriväksi porukaksi", "marginaaliväeksi" tai joksikin muuksi vähemmän mairittelevaksi, on puolueen hajottamista.

Perussuomalaiset-puolue on viimeisen puolen vuoden ajan kestänyt kiitettävällä tavalla omasta kannatuksestaan panikoivien kilpailijoiden (kuten RKP:n) jatkuvaa prässäystä, poliittisin motiivein tehtyjä tutkintapyyntöjä ja tiedotusvälineiden Halla-aho-hysteriaa. Pitäisin erittäin harmillisena, jos kantti alkaa pettää juuri silloin, kun sitä eniten tarvittaisiin. Suorastaan yllättävänä pidän sitä, että monessa liemessä keitetyt henkilöt lähtevät mukaan avoimesti vihamielisten toimittajien, kuten Ilta-Sanomien Sanna "aseluvat harkintaan" Ukkolan, vedätykseen.

Maahanmuuttokriittiset eivät ole lähteneet eivätkä lähde sotaan Perussuomalaisia vastaan, koska he pitävät, tai ainakin haluavat pitää, Perussuomalaisia tarjolla olevista vaihtoehdoista parhaana. Samalla on kuitenkin muistettava, että niin Perussuomalaisilla kuin muillakin puolueilla on ja saa olla vain välinearvo. Puolueet ovat keino edistää asioita. Niistä ei saa tehdä itseisarvoa. Olisi toivottavaa, etteivät Perussuomalaiset lähtisi sotaan omia äänestäjiään vastaan.

En vähäisimmässäkään määrin kyseenalaista Perussuomalaisten oikeutta tehdä haluamiaan ratkaisuja haluamistaan syistä. En myöskään uhkaile Perussuomalaisia millään toimenpiteillä siinä tapauksessa, että en ole ehdolla. Elämän kova tosiasia kuitenkin on, että päätös olla asettamatta minua ehdolle on perusteltavuudeltaan ongelmallisempi kuin päinvastainen päätös olisi. Miksi? Tutkitaan mieleen tulevat pro- ja con-argumentit.

Puolesta:

 • Edellisten vaalien kannatus.
 • Vaaleja seurannut myräkkä, sen synnyttämä valtakunnallinen julkisuus ja tämän pohjalta tehtävät ennusteet nykyisestä kannatuksesta.
 • Kuumaksi äitynyt maahanmuuttotilanne, tarve antaa äänestäjille mahdollisuus kannanottoon.
 • Puolueen tarve saada ykköspaikka vaaliliiton sisällä.
 • Ehdokkuuden laaja kannatus myös Perussuomalaisten kentän sisällä. Tämän voin todeta paikallisjärjestöiltä tulvivista yhteydenotoista, joissa ihmetellään suuresti ehdokasasettelutilannetta.
 • Vastaan:

 • Muiden puolueiden, tällä hetkellä varsinkin RKP:n, painostus.
 • Oikeuslaitoksen painostus.
 • Median painostus.
 • Halu rangaista minua ja kannattajiani siitä, että kannattajani kehtaavat esittää mielipiteensä.
 • Jonkun muun ehdokkaan lobbausryhmän halu pitää minut poissa ehdokaslistalta.
 • En pitäisi con-argumentteja erityisen ylevinä tai "demokraattisina".

  Kaikkien osapuolten olisi hyvä muistaa, että maailman kohtalo ei ratkea eurovaaleissa, eikä ehdokkuuteni ole elämän ja kuoleman kysymys. Tärkempiä ovat ne syyt, joihin ratkaisu perustuu tai joihin niiden oletetaan perustuvan, koska näiden syiden pohjalta aletaan erilaisilla tahoilla tehdä erilaisia johtopäätöksiä.


  Takaisin